Borusan'ın Perili Köşkü

A -
A +

Borusan Holding merkez binası olan Perili Köşk hafta sonları müzeye dönüştürülüyor ve ziyaretçi akınına uğruyor. Sanat eserlerini görmenin yanı sıra Boğaz'ın güzelliklerini de seyrediyor ziyaretçi.

Gazeteci arkadaşlarla geçen akşam Borusan Holding'in merkez binasında merhum Asım Kocabıyık'ın hatırasını yaşatmak için kurulan "Asım Kocabıyık: 88" anı Odası'nı gezdik.

Asım Kocabıyık'ın; doğduğu Afyon Tazlar Köyü'nden alıp vefat ettiği 2012 yılına kadar dolu dolu geçen hayatını anlatan dijital bir sergi var bu anı odasında. Çivi ve pekmez satmakla başladığı ticari hayatı da dahil edilmiş tabii bu sergiye. Kocabıyık'ın çelik, enerji ve lojistik sektörlerinde gösterdiği başarı, Türk özel sektörünün yüz akı olarak gösterildi. Örnek oldu. Caterpillar, BMW ve Land Rover'ın distribütörlüğü de öyle. En iyi yönetilen temsilcilik olarak sayısız uluslararası ödül aldı.

Asım Kocabıyık'ın 88 yıllık hayatının anlatıldığı yedi ekrandan oluşan beş metre uzunluğundaki videowall, Türkiye'nin en büyük dokunmatik ekranı. Birçok kişi aynı anda interaktif olarak kullanabiliyor.

Videowall, onar yıllık bölümler halinde aile, iş ve ülke ekseninde düzenlenmiş ve fevkalade derinliği olan bir bilgi bankası olmuş. Ülkede meydana gelmiş tüm sosyal, ekonomik ve siyasi gelişmeleri izlemek mümkün orada.

Asım Kocabıyık, "ülkeme gönül borcum var. Hayatım boyunca bunu ödemek için uğraştım" demiş ve sosyal sorumluluk projelerini daima önde tutmuştu. Fabrikalara yaptığı yatırım kadar, sanata da para harcadığını söylemişti, gururla. Çocukları Ahmet, Zeynep ve Nükhet de onun hatırasını yaşatmak için bu dijital bölümü hayata geçirmekle kalmadılar. Sanata verdikleri desteği eksiksiz devam ettirdiler, ettiriyorlar.

Borusan Holding genel merkezi malum Rumelihisarı'ndaki Perili Köşk. Esas adı Yusuf Ziya Paşa Köşkü ve yapımına 1910'lu yıllarda başlandı. Yusuf Ziya Paşa o dönemde Mısır Hıdivi Abbas Hilmi Paşa'nın Başyaveri olarak görev yapıyordu. Savaş nedeniyle işçi ve ustalar askere alınınca inşaat durdu. Adı Perili Köşk'e çıktı. Köşkün hikâyesi ilginç yani. Mimarisi de öyle.

Borusan'a gidilir de sanattan konuşulmaz mı? Bol bol konuştuk tabii. Asım Kocabıyık Vakfı eğitime, sanata ve kültüre destek veren bir vakıf. Nereye dokunsanız sanatı hisseder, sanatın rengini görürsünüz.

Perili Köşk haftanın beş günü ofis olarak kullanılıyor. Cumartesi-Pazar ve tatil günleri ise müzeye dönüştürülüyor ve dokuz katın dokuzu da ziyaretçilere açık oluyor. Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, "Dönem dönem değişen etkinliklerle yerli ve yabancı eserleri sergiliyor ve ziyaretçilerimize sanatla ilgili bilgi veriyoruz" dedi. Ayrıca çocuklara, gençlere ve yetişkinlere sanat eğitimi verdiklerini de söyledi.

Borusan Kocabıyık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi ise önümüzdeki sene gerçekleştirecekleri sanat etkinliklerinden söz etti. Çok sürprizler var.

Perili Köşk'teki müzeyi mutlaka gezin. 1) Sanatla ilgili çok şey görüp öğrenirsiniz. 2) Ayağında çarığı bile olmayan bir çocuğun nasıl holding patronu olduğunu görüp özgüveniniz artar. 3) Türkiye'nin hangi şartlardan geçtiğini görürsünüz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.