İlk Ar-Ge Şişecam'ın

A -
A +

Ahmet Kırman Türkiye'deki kayıtlı Ar-Ge yatırımının Şişecam'a ait olduğunu ve dünyada iddialı bir konumda bulunduklarını söyledi.

Önceki gün Şişecam'ın Gebze Çayırova'daki Bilim ve Teknoloji Merkezi'ni gezdik gazeteci arkadaşlarımla. Şişecam'ın neden Avrupa'nın ikinci, dünyanın üçüncü büyük cam üreticisi olduğunu yerinde gördüm.

Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, "Türkiye'nin kayıtlı ilk Ar-Ge merkezi Şişecam'a ait" dedi ve bu merkezin 1976 yılından bu yana aralıksız faaliyet gösterdiğinin altını çizdi. Geçen sene 40 milyon lira harcayıp Gebze Çayırova'da 15 dönüm arazi üzerine kurdukları 9 bin 400 metrekare kapalı alana sahip uzay üssü gibi görkemli binaya taşımışlar Bilim ve  Teknoloji Merkezi'ni. Tüm Ar-Ge çalışmalarını burada gerçekleştiriyorlar ve 120'si tam zamanlı olmak üzere 200'e yakın araştırmacı görev yapıyor bu merkezde.

Şişecam Araştırma ve Teknoloji Geliştirme Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik, "Şişecam'ın bugünkü rekabet gücü ile geleceğin ürünlerine ve üretim teknolojilerine sahip olma yarışındaki yerini araştırma, teknoloji geliştirme faaliyetlerine borçlu olduğu"na dikkat çekti ve temel araştırmalardan başlayarak laboratuvar ölçekli pilot üretim denemelerine kadar geniş bir yelpazede 27 ayrı uzmanlık laboratuvarıyla hizmet verdiklerini bildirdi.   

Şişecam dünyanın cam sektörünün ana faaliyet alanlarından olan düz cam, cam ev eşyası ve cam ambalajı üreten tek global şirketi. Dev firmalarla rekabet ediyor. Pazar payını büyütmesi ve kendisini yenilemesi için Ar-Ge yatırımı yapması ve katma değeri yüksek ürün üretmesi gerekiyor. Çayırova'daki merkez işte tam bu görevi ifa ediyor.  

Ürün geliştirme, üretim esnasında ortaya çıkan bozuklukların önlenmesi ve tekrarlanmaması için gerekli tedbirlerin alınması hep bu merkezden yönetiliyor. Ayrıca ürünlerin çevreci bir kimliğe kavuşturulması, fırınların verimli çalışması da bu merkezin sorumluluğunda.

Şener Oktik, son senelerde gerçekleştirilen iyileştirmelerle fırınlardaki enerji kayıp ve kaçağının yüzde 40 oranında azaltıldığını ve bu oranın daha da aşağı çekilmesi için çalıştıklarını ifade etti. Cam sanayinde fırınlar önemli bir yer tutuyor. Kum bin 500 derecede ısıtılıyor. Şayet kayıp ve kaçaklar önlenirse bu sıcaklığı 850-1000 dereceye kadar indirmek mümkün. Şişecam fırın verimliliği yönünden dünya üçüncüsü. Şener Oktik, ithal edilen ya da iyileştirilen makinelerle ikinci, daha sonra da birinci sıraya çıkmayı hedeflediklerini ifade etti.

Çayırova'daki Ar-Ge merkezi üretim kalitesini arttırmaya ve maliyetleri aşağı çekmeye yaradığı gibi çevreciliğiyle de dikkat çeken bir üs. Yeşil bir binaya göre yüzde 39 daha az enerji kullanıyor ve yüzde 85 daha az su tüketiyor. Ayrıca karbondioksit sensörüyle birim alanındaki kişi sayısına göre havalandırma yapıyor ve böylelikle sağlıklı bir çalışma ortamı sunuyor. 

Şişecam ürün çeşitlerini arttırdığı gibi kaliteyi de yükseltiyor. Şener Oktik, laboratuvarda geliştirdikleri şişe ile günlük sütü 6 gün muhafaza etme imkânı getireceklerini ve kırılsa dahi dağılmayan şişe üreteceklerini belirtti. Gün ya da lamba ışığına göre rengi değişen şişeler ile otomobil camları üzerinde de sona gelinmiş çalışmalar yapıyorlar...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.