Bu Meclis vatandaşın Meclis'i

A -
A +

TBMM bugün 29'uncu Başkanını seçiyor. Endişeniz olmasın, bu Meclis hiç zorlanmadan ve aynı olgunlukla 63'üncü hükümeti de kurar.

Türk iş dünyası da vatandaş da "istikrar" istiyor. Siz bakmayın "Liderler kamerayı gördü mü koalisyondan söz ediyor, kafalarının arkası ise erken seçim hesapları yapıyor" türü yorumlara. Bugün başkanını seçen Meclis kanuni süresi içinde hükümeti de kurar.
Bu Meclis aynı zamanda bir imtihan meclisi! Verdikleri sözlerin arkasında durup duramadıklarının test edileceği bir parlamento bu parlamento. Hukuk, ekonomi ve inanç özgürlüğü... Bu üç alanda birbirlerine yakın şeyler söylediler. Bu sözlerinde ne kadar samimiydiler? Onları Meclis'e getiren misyon neydi? Hepsi teste tabi tutulacak bu dönemde.

Partilerin ekonomik ajandası

AK Parti: Ahmet Davutoğlu, 62'nci Türkiye Hükümeti'nin Başbakanı olarak 25 öncelikli program açıkladı. İhracata yönelik sanayileşme politikalarına ağırlık vereceklerini ve katma değeri yüksek ürün üretimini destekleyeceklerini bildirdi. "Ar-Ge ve inovasyon" dedi.
CHP: Seçime yakın bir dönemde "Mega Kent" projesini açıkladı. Biraz iyi araştırılmamış olmasından, biraz zaman kıtlığından dolayı bu proje güme gitti ama Türkiye'nin ihtiyacı olan bir proje. İçi doldurulur ve hayata geçirilirse iki milyon kişiye de istihdam imkânı getirir üç milyon kişiye de.
MHP: Türkiye'yi "Orta Gelir Tuzağı"ndan kurtaracağını vadetti. İsrafı önleyeceğini söyledi. Devlet gelirlerini yerinde kullanma sözü verdi. Ar-Ge yatırımlarını teşvik edeceğini bildirdi. MHP verdiği sözleri uygulayacak ekonomi kadrosuna sahip bir parti.
HDP: Ne devlet tecrübesi var, ne ekonomi bilgisi ne de ekonomi kurmayları. Öğrenmesi için muhalefette kalıp izlemesi daha iyi.

Hukuk Devleti

AK Parti: "Yeni Anayasa'yı en çok seslendiren parti.
CHP: Yolsuzlukları dillendirdi. Hukuksuzluktan dem vurdu.
MHP: Devlet Bahçeli'nin "Önce hesaplaşma, sonra helalleşme" sözü hâlâ kulaklarda.
HDP: Sıkça "Anayasa değişikliği" dedi.
Dört partinin dördü de hukuk altyapısının eksik olduğunu kabul ediyorlar ve en kısa sürede telafi cihetine gidilmesi hususuna öncelik veriyorlar.

Din ve vicdan hürriyeti

Devlet insanların dini hayatını kısıtlayıcı kurallar koyamayacağı gibi bir inancı zorla dikte etme hakkı da yoktur. İnanmak ya da inanmamak kişinin vicdanına kalmış bir şeydir.
AK Parti: Din konusunda hassasiyeti herkesin malumu. Müslümanlara karşı daha müsamaha gösterdiği için eleştirildi.
CHP: Bu parti geçmişte laiklik konusunda aşırıya gitmiş bir parti ve Müslüman ahalinin belleğinde CHP'nin dine ve dindarlara verdiği ezanın izleri var. Kemal Kılıçdaroğlu "Din ve dindara en küçük bir dahlimiz olmayacak" sözünü verdi.
MHP: Dine ve laikliğe mümkün olduğu kadar aynı mesafede durmaya çalışarak geldi. Dindarı incitici hiçbir söz söylemedi, eylemde bulunmadı.
HDP: Tüm dinlere aynı mesafede durduğunu ilan etti ve her inanca saygı gösterdiğinin altını çizdi.

Kuru gıda fiyatları indi

2015 yılında buğday, mercimek başta olmak üzere kuru gıda fiyatları düşüşe geçti. Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, mevsim şartlarının iyi geçtiğini ve hasat edilen ürün miktarının rekor seviyede olduğunu söyledi. Mercimek çorbası, pilav üstü kuru fasulye ve bulgur pilavını sıkça yiyebileceğiz yani. Hükümet çalışmalarının düzenli ilerlemesinin de etkisi var tabii bu fiyat istikrarında...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.