Medeniyet nedir ne değildir?..

A -
A +
Büyük İslâm âlimi Hüseyin Hilmi bin Saîd hazretleri buyuruyor ki:
Allahü teâlâ, rahmân sıfatı ile iyi şeyleri, kahhâr sıfatı ile kötü şeyleri yaratmaktadır. Dünyada iyi, faydalı şeylerle, kötü, zararlı şeyler karışıktır. Allahü teâlâ, çok merhametli olduğu için, insanda, iyi işleri kötülerinden ayıran bir kuvvet yarattı. Bu kuvvete akıl denir. Akıl da bu ayırma işini tam yapamayacağı için, Allahü teâlâ, kullarına çok acıyarak, bu ayırma işini kendisi yaptı. İyi ve kötü işleri ayırarak bunları Peygamberleri vâsıtası ile kullarına bildirdi ve iyi işlerin yapılmasını emir ve kötülerin yapılmasını yasak etti. Allahü teâlânın bu emir ve yasaklarına din denildi.
Eflâtun gibi eski Yunan filozoflarının ve benzerlerinin bozuk yazıları Îsevîliğe ve Mûsevîliğe karıştı. Bu iki din, ilâhî olmaktan çıkıp, müşriklerin dinleri hâlini alarak zararlı oldu. Muhammed aleyhisselâmın bildirdiği dîne İslâmiyet denir.
Dinleri, Allahın gönderdiğine inanmayan kâfir olur. Abdullah bin Sebe ve benzerlerinin bozuk fikirleri de İslâmiyete karıştırılmak istendi ise de, Ehl-i sünnet âlimleri buna mâni oldular. Eshâb-ı kirâm ve Ehl-i sünnet âlimlerinin bulunduğu yerlerde yaşayanların akılları, iyiyi kötüden ayırma işini çok iyi yaparak rahat ettiler. Orta Çağ'da İslâm medeniyetini kurdular. Bu akıllara "Akl-ı selîm" denir. Îmânları aynı olan Ehl-i sünnet Müslümânlar, ibâdetlerinde başka mezheblere ayrıldılar. Ehl-i sünnetin dört mezhebi böyledir. Bozuk mezheb uyduranların îmânları da bozuktur. (Vehhâbîler böyledir.)
Muhammed aleyhisselâma inanıp da, başka bir Peygambere inanmayan kimse, buna da inanmamış olur. Çünkü, Muhammed aleyhisselâma inanmak için, Peygamberlerin hepsine inanmak lâzımdır.
Müslümânlık, medeniyete sebep olmaktadır. Medeniyet ise "ta'mîr-i bilâd ve terfîh-i ibâd"dır. Yani, beldeleri, memleketleri imâr etmek ve bütün insanları, rûh, düşünce ve beden bakımlarından rahat yaşatmaktır. Jet ve elektronik âletler yapmak medeniyet değildir. Bunları zulüm için değil, insanlara hizmet için kullanmak medeniyettir...
Avrupa'da, Amerika'da bazı fen adamları, dinlerinden uzaklaşınca, başarılı oldu. Müslümân ismini taşıyan bazı ahmaklar, İslâmiyetten uzaklaşınca başarısız oluyor. Bunun sebebini iyi anlamalıdır!.. (Seâdet-i Ebediyye)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.