Ok yaydan çıktı!

A -
A +
  Tarihî doğalgaz keşfi Türkiye’nin çehresini değiştirdi. Düne kadar ekonomide kara tablo çizenler bugün Türk varlıklarına sarılıyor. Yabancı yatırımcı geri dönüyor, geçen hafta 71 milyon dolarlık tahvil aldılar.. ABD’nin en büyük yatırım bankası JP Morgan yatırımcılarına “Biz dolar satıp TL aldık, siz de öyle yapın” tavsiyesinde bulundu. Kurumun yayınladığı döviz strateji raporunda kısa vadede Dolar/TL’nin önce 6,78, ardından 5.50 seviyesine ineceği öngörülüyor.  Raporda, dolar kurunda yukarı yönlü ivme kaybının durduğuna dikkat çekilerek, 7,18'in kırılması durumunda düşüşün ivme kazanacağı vurgulanıyor.. Dövizden çıkma zamanı geldi. Yerli yatırımcı dolar satıp altın alıyor. Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz’den iki aya kadar yeni doğalgaz müjdeleri gelecek hazırlıklı olun dedi. Fransa'dan sonra Almanya da kudurdu, AB'ye Yunanistan'ı destekleyin çağrısı yaptı. Türkiye'nin elde ettiği enerji fethini kabullenemiyorlar. Yunanistan kıta sahanlığını 12 mile çıkararak bizi sıcak temasa zorluyor. Maksatları bizi saldırgan göstererek tüm dünyayı üzerimize saldırtmak. Artık ok yaydan çıktı. Türkiye, sırtına vurup ağzından lokması alınacak ülke değil, boynumuz kalın, kendi işimizi kendimiz görüyoruz. Kavgaysa kavga, diyalogsa diyalog her yola varız. Hodri meydan. 
JP Morgan’ın 31 Ağustos Pazartesi günü açıklanacak, ikinci çeyrek büyüme rakamlarının tahminlerin çok üzerinde geleceğini görmesi dolar satarak TL’ye geçmesinde önemli rol oynadı. Bakın pandemi dolayısıyla yılın ilk çeyreğinde %3,8 daralan Avrupa ekonomisi ikinci çeyrekte 11,9 küçüldü. Dünyanın en büyük ekonomisi ABD ilk çeyrekte %5, ikinci çeyrekte 31,7 daraldı.. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD 9,8 ile tarihî küçülme yaşadı. Türk ekonomisi ise salgına karşı erken aldığı tedbirlerle ilk çeyrekte %4,5 büyüdü. Anadolu Ajansının anketine göre, ikinci çeyrekteki daralma %15 ila %7 arasında gerçekleşecek. Benim tahminim %8 seviyesinde. Ancak Türkiye’nin 2019 ikinci çeyreğindeki %1,5 daralması çıkarıldığında bu rakam %6,5 olacak. Haziran ayında imalat endeksi 53,9’a, kapasite kullanım oranı %66'ya çıktı. Temmuz ayında imalat 56,9 ile 9 yılın zirvesine ulaştı. Ağustos ayında büyük ihtimalle %60’a ulaşılacak..  Bu rakamları niye verdim. Üçüncü ve dördüncü çeyrekteki GSYHİ rakamlarının tahminlerin çok üzerinde geleceğini anlatmak için. Pandemi dolayısıyla dünya ekonomisi yıkılırken, ABD Merkez Bankası enflasyonu arttırmak ve işsizliği azaltmak için 5 yıl süreyle düşük faiz politikası uygulayacağını açıkladı. Türkiye V şeklindeki toparlanmayla 2020’yi artıda tamamlayacak. Türk varlıklarının değer kazandığı dönem başladı. Kurlar gevşiyor, hisse senetleri prim yapıyor. ihracat rekora koşuyor, Ekonomiye güven artıyor, nisanda 51,3 olan güven endeksi ağustos'ta 85,9'a yükseldi. Öldük, bittik iflas ettik, edebiyatı yapanlara inanmayın! Ortada bir gerçek var. Türkiye istikrarlı büyüme potasına girdi mi? Evet.. Gerisi teferruat.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.