Selam dur dünya Türkiye geliyor!

A -
A +
Türk varlıklarını olumlu etkileyen 3 gelişme yaşandı. Birincisi Türkiye'nin Karadeniz'deki doğalgaz keşfinin 1 trilyon metreküpün üzerinde olduğu belirtiliyor. Hükûmet 21 Ağustos’ta Batı Karadeniz kıyılarında 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi bulunduğunu açıklamadan önce Reuters Haber Ajansı bu keşfin 800 milyar metreküp olduğunu duyurmuştu. İki rakam arasındaki büyük fark kafalarda soru işaret meydana getirmiş; kurlar önce düşmüş sonra yükselişe geçmiş, hisse senetlerindeki artış da tersine dönmüştü.. Enerji Bakanlığı mevcut gaz yatağının altında daha fazla kaynak bulunan 3 katman daha bulunduğunu açıkladı.. Bulunan büyük kaynağın bir defada açıklanmamasının siyasi karar olduğu ifade ediliyor. 2023 seçimlerine kadar parti parti heyecanı yüksek tutarak müjde haberlerinin gündemde tutulacağından söz ediliyor ki; aslında bu çok akılcı bir yöntem. Özellikle yabancı yatırımcıların ilgisini çekmek açısından. Türkiye’nin dış ticaret açığının azalması ekonomideki dengelerin yerine oturacağını yani risklerin ortadan kalkacağını gösterecek. 320 milyar metreküp doğalgaz ülkeyi 21 milyar dolarlık ithalattan kurtaracak. 1 trilyon metreküplük keşif ise Türkiye’yi 10 yıl içinde net enerji ihracatçısı ülke konumuna yükseltecek..
İkinci gelişme biliyorsunuz, Merkez Bankası, bankaların zorunlu karşılıklarını tüm vadelerde geçen hafta 200 baz puan arttırdı. Bunun katkısıyla toplam rezervler 2,9 milyar dolarlık artışla 87,5 milyar dolara yükseldi. 8,5 milyar dolarlık zorunlu artışının 5 milyar dolarlık kısmının gerektiğinde piyasalara müdahale etmek amacıyla kamu bankalarına aktarılacak, ya da aktarıldı. Yerli yatırımcıların geçen hafta 179 dolar satın almalarıyla bu gelişmeyi dikkate almadığı anlaşılıyor. Toplam döviz hesapları 135 milyar 228 milyon dolara çıktı. Şirketler ise 605 milyon dolarlık satış yaparak yüksek kurdan istifade etmeyi tercih etmiş. TL'ye destek veren üçüncü gelişme Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Eylül-Kasım döneminde aylık borçlanma programları çerçevesinde bir süredir ara verilen 5 ve 10 yıl vadeli sabit faizli TL menkul kıymet satışlarına başlama kararı. 10 yıllık kâğıtların tekrar birinci elden ihraç edilecek olması yabancı yatırımcı gözünde çok pozitif bir gelişme.. Ciddi talep artışı bekleniyor. Ayrıca uzun vadeli borçlanma imkânının gerçekleşmesi Türkiye’ye olan güvenin artması açısından büyük önem taşıyor. Fon girişi artacak..
Bu 3 olay, Türk Lirasının değer kazanmasını sağladı. Serbest piyasada 7,50 TL ile rekor düzeye ulaşan dolar, 7,41-7.43 TL aralığına geriledi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı'nın "Kur hedefimiz yok" açıklamasından sonra uluslararası borsalarda dolardaki kayıpların artması TL’nin değer kazanmasına ekstra destek sağlıyor..
Teknik analize göre dolar/TL 7,40 TL'yi kırarsa 7,30-7,35 aralığına dönecek. Burada tutunamazsa 7,20 TL'ye inecek. Kurlardaki gevşeme, petroldeki düşüş, akaryakıt fiyatlarında büyük indirimler maliyetleri azaltarak enflasyonu aşağı çekiyor..
Sırada Rusya ile doğalgaz anlaşmalarında indirim var. AB Türkiye'ye yaptırıma yanaşmadı, Fransa geri adım atmak zorunda kaldı. Doğu Akdeniz'de zafer çok  yakın...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.