Tetikçiye prim yok!

A -
A +
5 Haziran'da Türkiye ile ilgili not güncellemesini pas geçen Moody's, cuma gecesi takvim dışı bir değerlendirme yaparak kredi notumuzu B1’den B2’ye indirdi.. Oysa Moody’s 18 Aralık 2019’da Türkiye’nin notuyla ilgili 5 Haziran ve 4 Aralık 2020’de değerlendirme yapacağını açıklamıştı. Peki ne oldu da bayram değil seyran değil alelacele not indirimine gitti!.. Görünen sebep Türkiye’nin Karadeniz’de bulduğu 320 milyar metreküplük tarihî doğalgaz keşfi. Enerjide elde edilecek büyük kazanımla ekonomik dengelerin düzelecek olması. Asıl gerekçe Hazine’nin 5 ve 10 yıllık tahvil sabit faizli TL menkul kıymet satışlarına başlama kararı ile yabancı yatırımcıların Türk tahvillerine hücum etmesini önlemek.
Moody’s, “Notu indirilen krize sürüklenen ülkenin, tahvillerini almayın" diyor. Yılın ikinci çeyreğinde bankalarının uzun vadeli borç çevirme rasyosu 74,3 sözel sektörünün uzun vadeli borç çevirme rasyosu 76,7 olan ve temmuzda sanayi üretimi 8,4 artan bir ülkenin notunu düşürüyor. Brüt döviz rezervlerimizin 44,9 milyar dolara indiğini ve bunun ülkenin ödemeler dengesini sürdürebilme yeteneği üzerinde baskı oluşturduğunu kaydederek işkembeden atıyor! Bu rakam 15 milyar dolar olan 12 aylık cari açığımızı 3 defa öder. Kaldı ki bu hafta rezervlere zorunlu karşılık artırımı dolayısıyla 5 milyar dolar daha eklenecek. ABD’nin tetikçisi Moody's'in hainliği yeni değil. Türk ekonomisi ne zaman atağa kalksa not silahını kullanıyor. Nafile! Atı alan Üsküdar'ı geçti. Piyasalar not indirimini dikkate almadı..   
Hükûmet Doğu Akdeniz politikasıyla tüm dünyayı kendine hayran bıraktı. Savaş tamtamları çalanların hayallerini ortadan kaldırdı. Yeri geldi, hodri meydan dedi, düşman meydandan kaçınca diyalog kapısını açtı. Türkiye hem nalına hem mıhına izlediği akılcı politikayla süper güç oldu. Oruç Reis araştırma gemisi için yeni  Navtex ilan edilmedi, beraberindeki donanmayla birlikte Antalya’ya döndü.. Yunanistan Başbakanı Miçotakis "aramızdaki bu gerginliği arkamızda bırakıp Türkiye ile aramızdaki deniz yetki alanlarını belirleyecek iyi niyetli bir diyalog sürecini başlatmayı arzu ediyorum. Böyle olumlu bir gelişme yalnız Tük/Yunan ilişkilerini değil; Türkiye-AB ilişkilerini de olumlu yönde etkileyecektir” dedi.. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yüz yüze görüşmeye hazır olduğunu, söyledi.
Şimdi sıra Yunanistan’da. Masaya oturacaksa adaları silahlandırmaktan vazgeçsin. Macron’un Atina’ya neden şartsız destek verdiği ortaya çıktı. Silah sanayi krize giren Fransa Yunanistan’a 10 milyar avro karşılığında 18 adet Rafale savaş uçağı, 4 fırkateyn, 4 helikopter ile roket ve torpil satarak krizi fırsata çevirdi. Atina ve Kahire arasında yapılan yetki alanı anlaşması (ki bu anlaşma Mısır parlamentosunda henüz onaylanmadı) imzalamasından sonra Türkiye kritik adım attı. Mısır'la 7 yıl aradan sonra ilk defa köprüler yeniden kuruldu.
AK Parti Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yasin Aktay, var olan siyasi anlaşmazlıklara rağmen görülen lüzum üzerine Mısır ile Türkiye arasında bir yakınlaşma ve temas olduğunu söyledi. Mısır'la imzalanacak bir deniz yetki sahası anlaşması Libya’dan sonra Akdeniz’de Türk hâkimiyetini tamamen perçinleyecek, 24 Eylül’deki AB liderler zirvesinde Ankara’nın elini çok güçlendirecek. Avrupa başta olmak üzere tüm ülkeler bizimle uzlaşarak pastadan pay almak isteyecek...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.