Çözüm süreci devam ediyor

A -
A +
Başbakan Davutoğlu, 6-7 Ekim'de meşruiyet dışına çıkıldığını, süreç ile ilgili bir güven problemi doğduğunu söylüyor. Tüm olup bitenlere rağmen HDP'den gelen onarıcı açıklamalar için 'Olumlu yönde atılan bir adım' diyor. Diğer yandan çözüm süreci kurulu ile görüşen HDP ise "Sürecin devamına ilişkin karşılıklı karar alındı" diyor. Yani çözüm süreci için niyet tazelendiği gözüküyor.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve çözüm süreci kurulu üyesi Mahir Ünal, "Çözüm süreci kararlılıkla devam edecek. Ama hiçbir şey 6-7 Ekim öncesi gibi olmaz" diyor. 
Yani bu açıklamanın detayı şöyle; çözüm sürecini kullanarak kimsenin yol kesmesine, mahkeme kurmasına, haraç toplamasına, paralel asayiş gücü oluşturmasına asla göz yummayacağız. Kamu düzenini bozan ve kamu güvenliğini riske sokan hiçbir eylem ve işleme izin verilmeyecek, göz yumulmayacak. Eylemsizlik kararı sözde kalmayacak, harfiyen bu karar uygulanacak. Bu karara uymayanlara müdahale edilecek. Tüm bunlara rağmen görüşmeler yoluyla çözüm sürecindeki tıkanıklığın aşılmış olması sevindirici bir gelişmedir. Yakında HDP heyetinin İmralı'ya gideceği konuşuluyor. Eğer çözüm süreci Kandil'in inisiyatifine kalırsa ABD dahil tüm aktörlere maşalık yapan Cemil Bayık ve Murat Karayılan bu süreci bitirmek için her yola başvururlar. Daha dün Cemil Bayık, "El Nusra Afrin'e saldırırsa süreci bitiririz" tehdidinde bulunmuş. Kobani olayları öncesi de aynı tehditleri savurmuş ve HDP'lileri korkutmayı başararak, insanların sokaklara dökülmesini sağlamıştı. 48 kişinin ölümüne sebep olan Kandil'e rağmen çözüm süreci devam ediyor.
Ancak 6-7 Ekim'de yara aldı süreç. Ama çözüm süreci nedeniyle bölgede PKK'nın hakim otorite haline gelme çabalarına artık göz yumulmayacak. Tüm yol kazalarına rağmen süreç devam ediyor. 6-7 Ekim olayları nedeniyle sürecin genel bir röntgeni çekildi. Yeni tedbirler ve kararlar alındı. Hükümet eylemsizlik sürecinin kamu otoritesini sarsmadan  muhafaza edilmesini, ama artık çözüm sürecinin ikinci aşaması olan geri çekilmenin hızla başlatılıp bitirilmesini istiyor. Süreci izleyecek üçüncü göz olarak Akil İnsanlar Heyeti'nden bir yapı kurulması düşünülüyor. ABD "Üçüncü göz" olmayı öneriyor ama Türkiye buna sıcak bakmıyor, iyi ki de bakmıyor.
Çok yakında HDP heyeti İmralı'ya gidiyor. 6-7 Ekim travmasına Öcalan'ın nasıl baktığını ve çözüm sürecinin devamına ilişkin neler kurguladığını öğreneceğiz. Ancak 2015 Nevruzunda Öcalan'ın PKK'nın Türkiye'deki silahlı faaliyetlerini sonlandırdığını ilan edeceği konuşuluyor. Yani Öcalan'ın Türkiye'de PKK'nın kendini lağvedip silahlı mücadeleyi bıraktığını ilan edeceği söyleniyor. Umarım başarılı olur. Bu başarı Kürtleri de Türkleri de mutlu eder.
Hükümetin Cemevleri ile ilgili girişimini destekliyorum. Cemevleri camilerin yararlandığı imkânlardan yararlandırılacakmış. Harika bir karar. Yıkın şu tabuları.
Halep'ten kaçış başladı. Esad rejiminin uçakları günde 20-30 sorti yaparak Halep'e bomba yağdırıyorlar. Güzelim Halep viraneye döndü. Kobani'ye gösterilen hassasiyetin Halep gibi bir yerden esirgenmesi düşündürücü. IŞİD terörü kötü, Esad terörü iyi mi yani? Yazık, çok yazık!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.