ÇİPRAS CHP'YE GEÇİYOR

A -
A +

Yunanistan'da seçimi kazanan ateist sol lider Türkiye'nin son 10 yılda yaptıklarını örnek alıyor. Gerçek bir solcu-gerçek bir sosyal demokrat gibi hareket ediyor. Bizim avanak yazar-çizer takımı da bize bu lideri örnek gösteriyor. Yunanistan solundan Türkiye merkez partileri ile muhafazakâr demokratların örnek alacağı bir şey yok. Onların bugün yaptıklarını Tayyip Erdoğan 2000'li yıllardan başlayarak fazlasıyla yaptı.

Bence Yunan solundan ders alacak yegane siyasi parti CHP'dir. Ama CHP'nin Yunan solunun başarısından umutlanması için baştan aşağı her şeyi ile değişip dönüşüp gerçek bir sol parti hâline gelmesi lazım. Yunanistan'da 40 yaşındaki bir adam sokak-sokak, ev-ev gezip Yunan halkının bam teline dokundu. Bu adam Yunanistan'ın azınlıklarından, Bağcıları'ndan, Çinçin'inden oy aldı. Zenginlerden çok fakirlerden oy aldı. Faşist ve ırkçılardan-milliyetçilerden çok eğitimli orta tabakadan oy aldı. CHP'ye hiç benzemiyorlar. Adam NATO'ya karşı çıkıyor tam bir solcu gibi. Yabancı üsleri kapatmaktan, askerî harcamaları kesmekten ve zenginden alıp fakire vermekten bahsediyor. Oysa bizim CHP zenginlerin partisidir, askerin desteğini önemser.

Kemal Bey, CHP'yi baştan aşağı dönüştürüp gerçek bir sol parti hâline getirmek yerine, Abdüllatif Şener-Ali Müfit Gürtuna gibi muhafazakârlarla vitrin süslemeye kalkıyor. Kafayı değiştirmek yerine vitrin süslemesi ile iktidar olunmayacağını henüz anlayamamışlar. Kemal Bey, Yunan solunun başarısından ders çıkarmak yerine "Sol koalisyonun lideri Aleksis Çipras'ı İstanbul'dan CHP adayı yapsak nasıl olur" diye düşünmekten öteye bir şey yapamaz. Bizim solcular iyi tahlil ederlerse, tarafsız bir analiz yaparlarsa Çipras'ın Erdoğan'dan sosyal politikalar konusunda çok geride olduğunu görecekler.

Yunanistan Sol'undan öğreneceğiniz fazla bir şey yok. Bence AK Parti'nin 14 yıllık başarı hikâyesini inceleyin ve kaptırdığınız sosyal demokrasiyi geri almaya çalışın. SYRIZA ve lideri Cipras, faşist değil, ırkçı değiller. Zenginlere mesafeliler. Azınlıkların haklarına saygılı ve fakir dostu olduklarını söylüyorlar. Ordunun ve yargının arkasına sığınmıyorlar-mesafeli duruyorlar. Bağnaz ve tutucu değiller. Kırmızı çizgileri yok. İlkeleri yerli değil enternasyonal. Sizce bunların CHP'ye benzer bir tarafları var mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika gezisi dönüşü yaptığı açıklamaları okumuşsunuzdur.
Sayın Cumhurbaşkanı ne zaman 'Başkanlık sistemi' ile ilgili bir açıklama yapsa birileri sanki ilk defa duyuyormuş gibi hareket ediyor ve tepki gösteriyor. Bir yandan mevcut yönetimin baskıcı olduğunu iddia eden bu çevreler diğer yandan devlet başkanının sistemle ilgili düşüncelerini açıklamasına bile tahammül edemiyor.

Bu işin saklı gizlisi yok. Sayın Erdoğan'ı yakından takip edenler gayet iyi bilir ki o, başından beri Türkiye için hep Başkanlık sistemini arzu etti. Bunun tartışılmasını istedi. Bu sistemin ülkemizin çıkarları ve geleceği açısından elzem olduğuna inanıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.