Emekliler için ne yapacağız?

A -
A +

Siyasi popülizm yeniden hortladı. Başta CHP olmak üzere muhalefet partilerimiz yoksullarımızı ve asgari ücretle geçinmeye çalışan dar gelirli insanlarımızı kandırmaya çalışıyorlar. Onların yoksulluklarını, imkânsızlıklarını dibine kadar istismar ediyorlar. Mevcut bütçe imkânlarıyla karşılanması mümkün olmayan vaatlerde bulunuyorlar. Ekonomi bilgisine, dürüstlüğüne bütün dünyanın ve piyasanın güvenip itibar ettiği Sayın Mehmet Şimşek ve Ali Babacan, bu vaatlerin karşılanması hâlinde ekonomimizin en fazla 1.5 yıl içinde derin bir krize gireceğini söylüyorlar. Sayın Babacan, Yunanistan örneğini gösteriyor. Popülist vaatler ve uygulamalar yüzünden Yunan ekonomisinin derin bir krize girdiğini ve bu kriz yüzünden yüz binlerce kamu görevlisinin işine son verildiğini hatırlatıyor. Dikkat edilirse ekonomi piyasaları CHP'nin vaatlerini asla ciddiye almadı. Eğer bir koalisyon ihtimali görseydi piyasalar, bu vaatler açıklandığı gün alt-üst olurdu. Ciddiye alınmadığı için bu boş vaatler piyasalar tarafından satın alınmadı. Sayın Kılıçdaroğlu ve Demirtaş, bu vaatlerin ekonomik sonuçlarını bilerek ve farkında olarak sunuyorlarsa 1-2 puan oy için ülkeyi, ülkenin siyasi ve ekonomik istikrarını tehlikeye atıyorlar. Bilmeden bu vaatlerde bulunuyorlarsa birileri onları ikaz etmeli. Ülke yanmış, yıkılmış, ekonomik krize girmiş Demirtaş'ın umurunda olmaz. Ama ana muhalefet partisinin lideri oy oranını korumak veya oyunu 1-2 puan artırmak için bu kadar sorumsuz davranamaz. Çiftçinin kullanacağı mazottan vergi almadan 1.5 liraya mazot vereceğini iddia eden Kılıçdaroğlu buradan kaynaklı vergi kaybını nereden karşılayacağını açıklamak zorundadır.
Bu memlekete yıllarca hizmet etmiş, emek vermiş emeklilerimize en iyi imkânları sunmak, onların insanca bir yaşamı sürdürebileceği seviyede onlara gelir sağlamak temel hedef olmalıdır. Ama bu hedefinizi bütçenizin el verdiği ölçüde yapabilirsiniz. Eğer Yunanistan örneğinde olduğu gibi ölçüyü kaçırırsanız o emekliye bırakın zammı-ikramiyeyi bugün verdiğinizi bile veremezsiniz. Gidip IMF'den borç dilenmek ve ekonominizin dümenini yabancılara teslim etmek zorunda kalırsınız. "Dört yılda Türkiye'de bir tek yoksul kalmayacak" sözü Kemal Bey'e ait. "Suriyelilere 5 milyar dolar verirken kaynak mı soruldu" sözü de muhtereme ait. Sevgili Kemal Bey, senin bol keseden attığın vaatlerin toplamı 70 milyar doların üzerinde. Yani sarayın parasıyla, kapımıza sığınan o zavallı insanlara-komşularımıza ayırdığımız parayla bu vaatleri gerçekleştiremezsiniz. Ayrıca sosyal demokrat olduğunu iddia eden bir siyasetçi bombalardan-ölümden kaçıp ülkesine sığınan mazlum sivillere harcanan parayı telaffuz etmez. Ayıptır, yanlıştır. Bu ülkenin geleneğine-kültürüne ve inancına yakışmaz.
Ben akşama kadar vatandaşın içindeyim. Emeklilerimizin ekseriyeti ve işçilerimiz bu uçuk kaçık vaatlere inanmıyorlar. Ama bir yandan da "Bizim şartlarımızı iyileştirin. Durumumuz iç açıcı değil" diyorlar. Emeklilerimizin diyebilirim ki yüzde 95'i AK Parti'den memnun. Onlar geçmişi bildikleri için asla istikrarın bozulmasını ve Türkiye'nin koalisyonlu günlere dönmesini istemiyorlar. Bana, seksenli yaşlarda bir dede "Evlat hiç maaş vermeseniz de 13 yıldır yapılanların hatırına ben AK Parti'ye oy vereceğim ama emeklileri unutmayın" diyor. Ben de bugüne kadar yapılanları anlattım kendisine.
12 yılda emekli maaşları reel olarak memurlarda yüzde 23, işçilerde yüzde 43, Bağ-Kur'lu esnaflarda yüzde 100, Bağ-Kur'lu çiftçide ise yüzde 238 oranında arttı. Prim gelirleri artırıldı. Madencilerde emeklilik yaşı 43.5'e düşürüldü. Bağ-Kur sigortalılarına erken emeklilik hakkı getirildi. Krediyle emekli olma kolaylığı sağlandı. Engelli memurlar için kolay emeklilik imkânı getirildi. Emekli aylıkları, emeklinin evinde ödenmeye başlandı. Aylık bağlama süreleri 3 aydan 1 ayın altına indirildi. Emeklilerimiz çok daha fazlasını hak ediyor. Önümüzdeki dönem emeklilik tasarruflarını destekleyeceğiz. Temmuzun başında emekli maaşlarında enflasyon artışına ilave, maaşı 1000 liranın altında kalan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine seyyanen 100 lira zam kararı alındı. Maaşı 1000 lira ile 1100 lira arasında olan emeklilerin maaşı 1100 liraya tamamlanacak. Ticari faaliyetlerde bulunan emeklilerden kesilen sosyal güvenlik destek primi kesintisi yüzde 15'ten yüzde 10'a indirilecek. Ayrıca 65 yaş aylığı alan vatandaşlarımızın 145 lira olan aylığı 200 liraya çıkarılacak. AK Parti siyasi hareketinin fakire-fukaraya, garip gurebaya yaklaşımı sayesinde bu çevrelerle muhalefet partilerimizin de ilgileniyor olması aslında bizi sevindiriyor. Yeter ki palavra atmasınlar, samimi olsunlar. Bu konudaki yaklaşımımızı daha dün 'dilencilik' diye nitelendirenlerin bir şeyler yapma ihtiyacı duyması bizim başarımızdır. Oy için bile olsa onların bu konularla ilgilenmesi iyi bir gelişme. Ama yoksulla, yetimle, fakir fukara ile garip gureba ile yaşlı ve engelli ile hiç kimse AK Parti siyasi hareketi kadar can-ı gönülden ilgilenemez. Çünkü biz bu işleri oy için yapmayız. İnandığımız için yaparız.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.