AK Parti fabrika ayarlarına döndü

A -
A +
AK Parti seçim beyannamesini dün açıkladı. AK Parti'nin seçim beyannamesini önemsiyorum. Çünkü hem 7 Haziran'da hem de bugün iktidara en yakın parti AK Parti'dir. AK Parti'nin dışındaki hiçbir siyasi partinin tek başına iktidar olma şansı yok. Ya da AK Parti'siz bir koalisyon seçeneği âdeta imkânsız. 1 Kasım seçimleri ile de ya AK Parti tek başına iktidar olacak ya da koalisyonun belirleyici büyük ortağı olacak. Bu nedenle AK Parti'nin ortaya koyduğu yol haritası hepimizi yakından ilgilendiriyor.

Seçim öncesinde AK Parti'nin oluşturduğu MKY listesi, milletvekili aday listesi ve yeni açıkladığı seçim beyannamesine baktığınızda AK Parti yönetiminin 7 Haziran'da millet tarafından verilen mesajları aldığını, bu mesajların gereğini MYK ve milletvekili listelerine ve seçim beyannamesine yansıttığını gördük.

İlk kez prompter kullandı sayın Davutoğlu. Beyannameyi güzel sundu. Salonu coşturdu, salonun nabzını tuttu. Huzur ve istikrar vurgusu yapan pankartlar çoğunluktaydı. Programı dinlediğimde vekil listeleriyle birlikte yorumlayıp, "AK Parti fabrika ayarlarına dönmüş. Abdest tazelemiş" dedim. Sürekli yenilenme ve tazelenme vurgusu yapıldı. Seçim şarkısını çok beğendim. Hem sözleri çok güzel ve anlamlı hem de müziği gerekli coşkuyu sağlıyor. "İlk günkü aşkla, yeniden Bismillah" iyi bir giriş. Konuşmasının başında Sayın Davutoğlu diğer siyasi partilerden farklılıklarını koydu ortaya. Bu farklılıkları, "Reform hareketiyiz, halkın içinden çıkmış bir hareketiz, bir vizyon hareketiyiz" sözüyle özetledi. 7 Haziran'dan hemen sonra iç muhasebelerini yaptıklarını; milletin beklentilerini karşılayacak bir program hazırladıklarını belirtti Ahmet Hoca.

7 Haziran'dan sonra neden bir koalisyon hükümeti kuramadıklarını açıklama ihtiyacı duyan Davutoğlu, "CHP ile dış politika ve eğitim konularında derin ayrılıklar vardı aramızda. Onların onarım hükümeti yaklaşımı koalisyon ihtimalini bitirdi" dedi.

Türkiye'ye üç terör örgütü ve paralel yapının aynı anda saldırdığını işaret eden Başbakan; "Terörle mücadeleye kararlılıkta devam edeceğiz. Ta ki terör örgütleri silahı bırakıp üzerine beton dökünceye kadar. Ülkemizin her köşesinde kamu düzenini hakim kılıncaya kadar terörle mücadeleye devam edeceğiz. Ama demokratik kazanımlardan da geri adım atmayacağız" dedi. Yani terörle mücadele, demokrasi ve hukuk içinde sürecek. Çözüm süreci, günü gelince-kamu düzeni tesis edilince kaldığı yerden devam edecek. Başbakan bu konudaki kararlılıklarını "Kardeşliğimizi teröre kurban etmeyeceğiz. Başladığımız işleri yarım bırakmayacağız. Kardeşlik ve barış iklimini yeni anayasa ile pekiştireceğiz" sözleriyle ortaya koydu.

Seçim beyannamesi, yapılacak reformlar, vaatler ve büyük temel projeler diye 3 başlıkta sunuldu. Demokrasi, adalet, hukukun üstünlüğü ve insanlık onurunun korunması gibi temel ilkeler programın temel iskeletini oluşturuyor. Benim, programın en önemsediğim ve beğendiğim bölümü "Demokratik reformlar" bölümü. Yeni sivil bir anayasa vaadi, demokratikleşme ve adalet reformu, ekonomik vaatlerden daha kıymetli ve anlamlı geldi bana. Siyasi partiler yasanının değişmesi, siyasetin finansmanının şeffaflaştırılmasına yönelik niyetler, seçim barajının düşürülmesi, siyasi etik kanununun çıkarılması, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi,  Alevi vatandaşlarımızın beklentilerini karşılayacak düzenlemeler, kapsamlı yargı reformu, yargıda birlik hedefi, kamu yönetimi reformu bana göre AK Parti'nin fabrika ayarlarına döndüğünün en belirgin işaretleri. 

Diğer yandan AK Parti siyasi hareketinin omurgasını oluşturan toplum kesimlerinin, yani fakir-fukara-işçi-memur-çiftçi-emekli, BAĞ-KUR'lu, dezavantajlı grupların ekonomik olarak kollanması ve onlara bütçeden imkanlar sonuna kadar zorlanarak daha fazla pay verilmesi AK Parti kuruluş ilkeleri ile örtüşmektedir. Aile ve çocuklardan tutun da gençlere-emeklilere-kadınlara yönelik önemli vaatler var. Bu vaatlerle AK Parti sosyal devlet ilkesinin gereklerini programına yansıtmış. Gençlere yönelik vaatler dikkat çekici. Esnafı rahatlatmaya yönelik tedbir ve yeni vaatler sevindirici. Çiftçiler yem ve gübrede KDV'den kurtuluyor. Çalışma hayatıyla ilgili çok önemli vaatler var. Asgari ücretin artırılması ve taşeronluk konusu dikkat çekici. Yeni yapılacak projelerde ulaşım-enerji-sulama ve savunma sanayi projeleri öncelikli. Müthiş projeler sıralanmış. Projeler hayali değil.

Kısacası bu seçim beyannamesi ile AK Parti özüne, kuruluş ilkelerine ve onu 13 yıldır iktidarda tutan değerlere ve sosyal kesimlere tekrar ulaşmayı hedeflemiş. Haydi Bismillah. Hayırlı olsun.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.