Arabistan’a stratejik ziyaret

A -
A +
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Suudi Arabistan Krallığı’nı resmî ziyaretleri sebebiyle Riyad’dayız. Sayın Erdoğan, Ocak 2015’te vefat eden Abdullah bin Abdülaziz’in ardından ülkenin başına geçen Selman bin Abdülaziz’in konuğu. Bu ziyaretin kasım ayında Antalya’da yapılan G-20 zirvesinde kararlaştırıldığı anlaşılıyor. Kral Selman bin Abdülaziz, G-20 zirvesinde hem Sayın Cumhurbaşkanı hem de Sayın Başbakan ile bir araya gelmişti.
Bu ziyarette Suriye ve Irak’taki son gelişmeler ile bölgesel meselelerin ele alındığı geniş kapsamlı görüşmeler yapıldı. Türkiye’nin Rusya ve Irak’la yaşadığı gerilimler, İran’ın; Rusya-Irak ve Esed’le yaptığı ittifakın bölgeye etkilerinin başladığı bir dönemde gerçekleşen bu ziyaret çok kritik ve önemli.
Rusya ve İran’ın DAEŞ’i bahane ederek hem Suriye’ye hem de Irak’a müdahaleleri bölgesel dengeleri sarsacak seviyeye dönüştü. Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır gibi güçlü bölge ülkeleri İran’ın, Rusya’nın gölgesinde yayılmasına uzunca süre seyirci kalamazlardı. Türkiye-Suudi Arabistan ve Katar bölgesel politikalarda ortak hareket edebilen ülkeler.
Gezimiz Suudi Arabistan’ın teröre karşı savaşmak için yeni bir askerî koalisyonun kurulduğunu açıkladığı bir döneme denk geldi. “Teröre karşı İslam ittifakı” adlı koalisyonda İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi olan bütün ülkeler bulunuyor. Suudi Arabistan, Ürdün, Pakistan, Türkiye, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Malezya, Fas, Mısır bu ülkelerden bazıları. Bu ittifak askerî somut bir güç teşkilinden ziyade terörle mücadelede bilgi-istihbarat paylaşımı ve ortak hareket etmeyi kapsıyor. Kapsamı zamanla ne hâle gelir onu bilemiyoruz.
Arap Birliği’nin Irak krizi nedeniyle Türkiye’yi kınaması, Irak merkezî hükümetinin biraz da İran’ın tesiri ile kopardığı gereksiz yaygaralar buradaki görüşmelere de yansımıştır. Bu ziyarette hem bölgedeki son gelişmeler ele alındı hem de bazı anlaşmalar imzalandı.
Enerji başlığı önemli gündem maddesiydi. Türkiye, enerji konusunda Rusya’ya alternatifler arıyor. Siz bu satırları okurken biz dün akşam Mekke’ye geçmiş olacağız.
İnşallah, Mekke’de dolu dolu bir umre yapacağız. Memleketimiz-eşimiz-dostumuz ve ailemiz için dua edeceğiz. Sebep olanlardan Rabbim razı olsun. 2015’i umre ziyareti ile kapatıp 2016’ya girmek müthiş bir olay. Allah herkese nasip etsin. Bir sonraki durağımız bugün Medine olacak. Peygamber Efendimizi ziyaret edeceğiz. Huzuruna çıkacağız, dua edeceğiz. O kutsal mekanlarda ülkemizin birliği ve dirliği için dua edeceğiz.
Ülkemiz örnek bir seçimi başarıyla geçirdi. Siyasi istikrarın tüm meyvelerini alabileceğimiz dört yıla “bismillah’ deyip başlarken dışarıda İran-Esad ve Rusya ittifakı, içeride ise kalleş PKK huzurumuzu kaçırdı. Ağzımızın tadını bozdular. Yabancı başkentlerden aldıkları talimatlarla ülkemizin içini karıştırmaya çalışıyorlar. Bizi enerjimizi içeriye harcatıp Suriye ve Irak’tan uzak tutmaya çalışıyorlar. Ama bu millet Allah’ın izniyle bunun da üstesinden gelir. Herkesin foyası meydana çıktı. Makyajları döküldü. Dillerinin altındaki baklaları çıkarmaya başladılar. Maskeleri düştü. İçeride de dışarıda da işimiz var ama bu sorunların hepsi çözülür. Allah bu millete zeval vermesin.
Mübarek topraklardan hepinize dua ediyorum...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.