Uyum ve koordinasyon

A -
A +
AK Parti hiçbir sarsıntı geçirmeden, sorun yaşamadan kendi iç dinamikleri ile önemli bir değişim daha yaşıyor. Bugün AK Parti delegeleri partilerinin üçüncü genel başkanını onaylayacak.
2. Olağanüstü Kongre için genel merkez gayet iyi bir hazırlık yaptı. Kongrenin yapılacağı Ankara Arena ve çevresi âdeta gelin gibi süslendi. Ankara’da önemli güzergâhlar, geçitler duyurularla donatıldı. Yani salon her şeyiyle kongreye hazır. Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş ve arkadaşları iyi bir hazırlık yaptılar. Kongrenin bir bayram havasında, demokrasi şöleni tadında geçmesi için her türlü çaba harcandı. Terörle mücadelede verilen şehitlere hassasiyet gösterilerek düşünülen bazı etkinliklerden de vazgeçildi.
            ***
Yazıyı yazdığım saatlerde Genel Başkan Adayı Binali Yıldırım konuşmasının üzerinde çalışıyordu. Kongrede ilk hitabı Başbakan Davutoğlu yapacak. Yeni adaya başarı dileklerini iletecek, teşkilata ve delegelere teşekkür ederek vedalaşacak. Sayın Davutoğlu’nun konuşmasını bitirdikten sonra salondan ayrılması bekleniyor.
            ***
Başbakan Davutoğlu’ndan sonra Binali Yıldırım Bey 35 dakika sürmesi beklenen bir konuşma yapacak.  Ağırlıklı olarak uyum ve koordinasyon üzerinde duracak. Yani parti bünyesinde mahalle temsilcisinden genel başkana kadar teşkilat mensupları arasında, hükümette ise parti ve vekiller arasında, bürokrasi ile icracılar arasında, mecliste hükümetle vekiller arasında, icrada da kabine ve Cumhurbaşkanlığı arasında uyum. Kısacası başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere devletin tüm kurumları arasında tam bir uyum ve koordinasyon içinde çalışma mesajı verilecek.
İkinci mesajı, bölücü ve paralelci teröre yönelik amansız bir mücadele olacak. Terörü milletin gündeminden çıkarmak en önemli önceliği olacak. Terörün Doğu ve Güneydoğu’da oluşturduğu tüm zararın giderilmesi, yıkılan-dökülen her şeyin yerine en güzelinin yapılması, şehirlerin, köylerin, mahallelerin ve en önemlisi kırılan gönüllerin tamiri, restorasyonu ve ıslahına hızla başlanacak. Sosyal projeler hayata geçirilecek. Bölgenin yaşadığı travmayı atlatması için dört koldan çaba sarf edilecek. Paralel yapı ile mücadele bu dönemde hızlanacak.
Sayın Yıldırım’ın üçüncü mesajı başkanlık sistemini esas alan yeni anayasa ihtiyacına dönük. 1 Haziran’dan itibaren AK Parti, partili cumhurbaşkanlığından başlayarak sistem sorununun çözümü için ciddi çaba sarf edecek.
Dördüncü mesaj, ekonomik ve demokratik reformlarda kararlılık. Yani 2023 hedeflerine ulaşmak için yatırımcı ve inşacı bir programla partinin reformcu kimliğinin korunması.
Kongreden hemen sonra Başbakan Davutoğlu Sayın Cumhurbaşkanına hükümetin istifasını sunacak. Sayın Cumhurbaşkanı da kongre akşamı yeni genel başkana yeni hükümeti kurma görevini verecek. Sayın Yıldırım, pazartesi günü Bakanlar Kurulu listesini oluşturup salı günü Sayın Cumhurbaşkanına onay için arz edecek. Sonrasında da hükümet programının okunması ve güvenoyu alması ile 65. Hükümet kısa sürede icraata başlayacak.
Hükümet programının önceki AK Parti hükümetleri programlarının bir devamı olması bekleniyor. Önceki eksiklikleri giderecek, gelişen şartlara uygun ufak rötuşlar bekleniyor...
Yeni kabine heyecanına gelince. Belki 6-7 isim değişebilir. Bu değişimler ekipçilikten ziyade ilgili bakanların çalışma performansları ile ilgili. Çok iyi ve isabetli tahminlerimiz var ama kimseyi kırmamak için paylaşmak istemiyorum. Değişim kabine ile sınırlı kalmayacak elbette. Parti yönetiminde ve Meclis grubunda da etkileri olacak, ancak sınırlı kalacak. Yukarıda da belirttiğim gibi ekipçilikten ziyade çok uyumlu ve verimli çalışma kriterleri esas alınacak.
Kongrede katılımcıları bazı sürprizler bekliyor. Güzel mesajlar verilecek.
Bu kongre sonuçlarının önce AK Parti, sonra da ülkemiz-milletimiz ve gözünü Türkiye’ye dikmiş bütün mazlumlar için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Sayın Binali Yıldırım’ı tebrik ediyoruz. Hayırlı olsun, Rabbim güzel hizmetler yapmayı kendisine nasip eylesin.
            *** 
Bu arada CHP Lideri Kılıçdaroğlu son saniyede de olsa 367 rakamının bulunduğuna ve dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliğinin referanduma gitmediğine oturup şükretsin. Yoksa önce kendisi sonra da partisi biterdi. Ama teröristlere kalkan olmak CHP’ye bir yapışırsa milletin içine çıkamazlar. Doğru yola dönün.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.