Sistem krizi çözülüyor

A -
A +

Salı, Meclis'in en kalabalık günüdür. TBMM'de partilerin grup toplantıları nedeniyle ciddi bir yoğunluk oluşur. Ülkemizin dört bir yanından partililer grup toplantılarına âdeta akar. Seçmen o gün hem bölge vekillerini, hem de bakanları görebiliyor çok ısrarcı olanlar bakanlara isteklerini aktarabiliyor. Daha ötesi kendi vekillerinin de yardımı ile Başbakan'la parti lideriyle Meclis'te veya bahçesinde fotoğraf çektiriyor. Meclis dün de bu tablodaydı.

          ***
AK Parti grubunu izledim. Ziyaretçi ilgisi had safhada idi. Başbakan Binali Yıldırım'ın gündeminde ekonomik dalgalanmanın Türkiye'ye etkileri vardı. Bugünlerde ekonomide yaşanan dalgalanmaların küresel piyasalardaki olumsuzluklardan kaynaklandığını belirten Başbakan, hem iş dünyasına hem de sade vatandaşa "Küresel piyasalardaki hareketler ve kurlardaki oynaklık konusunda tedbirliyiz, dikkatliyiz" diyerek güven telkin etti, tedbirleri sıraladı. Devletin kısa vadeli 5 milyar dolarlık alacağı Türk Lirası cinsinden alması, yine sözleşmelerin TL üzerinden yapılması bunlardan bazıları.
          ***
Meclis'in yakın gündemi de ağırlıklı olacak. Çünkü 5-16 Aralık arası Genel Kurul'da bütçe görüşmeleri yapılacak. Bütçe maratonu arasında ise Yıldırım'ı önemli bir yurt dışı ziyaret bekliyor. 5 Aralık'ta Başbakan, bütçe ile ilgili konuşmasını yaptıktan sonra 7 bakan ile birlikte Rusya'ya hareket edecek. Rusya Başbakanı Medevev ile görüşecek 7 Aralık'taki Kazan ziyaretini müteakip Türkiye'ye dönecek.
          ***
Konu bütçeden açılmışken. Bütçede bu yıl yine rekor sağlık ve eğitimde. Kamu yatırımları yüzde 30 artırılıyor. Meclis'te karşılaştığımız Maliye Bakanı "Kasım ayı bütçe verilerine iyi bakın" diyerek gruba geçti. Belli ki kasım ayı bütçe verileri iyi gelecek.
          ***
Grupta Başbakan Binali Yıldırım'a müthiş bir ilgi vardı. Grup konuşmasını yapıp çıktıktan sonra arabasına bir saatte zor gitti. Karşılaştığı herkesi dinledi, kimsenin fotoğraf talebini geri çevirmedi. Meclis bahçesinde sonbaharın son gününde biz gazetecilerle de fotoğraf çektirdi.

Sistem krizi çözülüyor

Başkent siyasetçilerinin gözü kulağı ekonominin yanı sıra anayasa değişikliğinde elbette. Biz de Meclis'te AK Parti'nin MHP ile birlikte yürüttüğü anayasa müzakerelerinin geldiği noktayı öğrenmeye çalıştık. Grup çıkışında Sayın Bahçeli "AK Parti ile mesafe alındı. Bir iki pürüz aşıldıktan sonra komisyona gelir" dedi. Konu ile ilgili Sayın Başbakan da "Çalışma olgunlaştı. Bir kez daha Sayın Bahçeli ile bir araya geleceğiz ve değişikliğe son şeklini vereceğiz" dedi. AK Parti bugün MYK'da konuyu detaylı masaya yatıracak.
         
       ***
AK Parti ile MHP arasında iki noktada pürüz olduğunu öğrendik. MYK'da bu iki pürüzün nasıl aşılacağına karar verilecek. Ardından da Başbakan, Sayın Bahçeli ile görüşecek.
Pürüzlerden biri Meclis ile cumhurbaşkanının karşılıklı fesih yetkisi. Diğeri ise cumhurbaşkanının partisi ile sadece üyelik bağının olması. MHP; cumhurbaşkanının aynı zamanda partisinin genel başkanlığını yürütmesini istemiyor. Görüştüğüm AK Parti kurmayları "Ya genel başkan cumhurbaşkanını partiden ihraç ederse?" gibi sorular sordular. Ancak AK Parti ileri gelenleri bu iki pürüzün de aşılacağını ve artık geri dönülmeyecek bir yola girildiğini söylüyorlar. AK Parti MYK'da konu değerlendirilip Sayın Cumhurbaşkanının görüşü alındıktan sonra bir karara varılıp Sayın Bahçeli ile görüşülecek. Yani bu anayasa değişikliği aralık ayı içinde Meclis'e gelecek ve ocak ayında Meclis süreci tamamlanacak. Mart sonu veya nisanın ilk yarısında da referanduma gidilip kangren hâle gelen sistem sorunu çözülecek.
          ***
Son bir not; ekonomiyi döviz baskısından kurtarmak için altınla, yerli para ile alışveriş-borçlanma, ithalat ve ihracat gibi arayışlar artarak devam ediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.