"Herkese şefkat ve merhamet et!"

A -
A +

"Kimseyi hakîr görme! Kimse ile münâkaşa, mücâdele etme! Tasavvuf büyüklerine dil uzatma! Onları inkâr eden felâkete düşer. Mayan fıkıh ve evin mescid olsun!"

İnsanlara şefkat, merhamet etmek demek, onların âhıretlerini kurtarmaya çalışmak ve Cehennem ateşinden korumak demektir. Kur'ân-ı kerîmde insanlara dâimâ merhamet ve şefkat emir olunmaktadır. Bu emirlere kıymet vermeyenlerin Müslümânlıkla irtibâtı kalmamıştır.

Kıyâmette azâblardan kurtulmak için, iki büyük temel vardır:

Birincisi,
Allahü teâlânın emirlerine kıymet vermek, saygı göstermektir.

İkincisi, Allahü teâlânın kullarına, yarattıklarına şefkat, iyilik etmektir. Müslümânlık da, mahlûklara şefkat etmekten ibârettir.

Abdülhâlık Goncdüvânî hazretleri, sevenlerine vasiyyetinde buyuruyor ki: "Herkese şefkat ve merhamet et! Kimseyi hakîr görme! Kimse ile münâkaşa, mücâdele etme! Kimseden bir şey isteme! Tasavvuf büyüklerine dil uzatma! Onları inkâr eden felâkete düşer. Mayan fıkıh ve evin mescid olsun!"

Kitaplarda, insanların ibret alması için, şöyle bir hâdise anlatılır:
"Dünyâ hayâtında hiç kimseye iyilik yapmamış, bencil bir adam ölünce, Cehennemin kapısında bunu bir melek karşılar. Melek bu adamın hâline acır ve;

-Eğer sen, dünyâda, tek bir gün bile birisine bir iyilik yaptıysan buraya girmemen için, Allahü teâlânın indinde sana şefâatçi olurum. İyi düşün, varsa böyle bir iyiliğin söyle der. Bencil günâhkâr adam, meleğin bu sözü üzerine, bir müddet düşünür ve heyecanla;

-Hatırladığıma göre, bir gün ormanda yürürken önüme bir örümcek ağı çıkmıştı. O ağı bozmamak ve örümceği ezmemek için yolumu değiştirmiştim diye anlatır.

Bunun üzerine gökten bir örümcek ağı iner. Adam bu ağa tutunarak Cennete gidecektir. Adam neşe içinde ağa tutunurken, günâhkârlardan bazıları da ağa tutunarak kurtulmaya çalışırlar.

Fakat adamın yine bencilliği tutar, ağın o kadar çok insanı taşıyamayacağından korkarak onları itmeye başlar. Tam o sırada ağ gerçekten kopar ve diğerleri ile birlikte adam da Cehenneme düşer.

Bunun üzerine Cehennemin kapısında kendisini karşılayan melek;
-Yazıklar olsun sana. Bencilliğin, hayatında işlediğin tek iyiliği de kötülüğe döndürdü. Eğer o insanlara şefkat gösterebilseydin, örümcek ağının herkesi taşıyabileceğini de görecektin der..."

Netice olarak, Kur'ân-ı kerîmin tefsîrleri tedkîk edilirse görülür ki, Allahü teâlâ, insanlara dâimâ merhamet, şefkat ve af ile muâmele etmeyi, kendilerine fenâlık yapanları affetmeyi, dâimâ güler yüzlü ve tatlı sözlü olmayı, sabırlı hareket etmeyi, işlerinde dâimâ dostlukla anlaşmayı emretmektedir. Peygamber efendimizin dâimâ sulhu tavsiye ettiğini, kendisine karşı çıkanlara bile şefkat elini uzattığını, bütün dünyâ târihleri yazmaktadır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.