Mübarek zamanları fırsat bilmeli

A -
A +

Resûlullah efendimiz buyurdu ki: "Receb, Allahü teâlânın ayıdır. Receb ayına ikrâm edene, saygı gösterene, Allahü teâlâ, dünyada ve âhırette ikrâm eder."

Allahü teâlâ, kullarına çok acıdığı için, bazı aylara, gecelere kıymet vermiş, bu zamânlarda, duâ ve tövbeleri kabûl edeceğini bildirmiştir. Rıyâd-un-nâsıhînde, İmâm-ı Nevevî hazretlerinden alarak diyor ki:
"Gecenin oniki kısmından bir kısmını, bir sâat kadar ihyâ etmek, bütün geceyi ihyâ etmek olur. Yaz ve kış geceleri için hep böyledir."
Receb ayı, Âdem aleyhisselâmdan beri kıymetli idi. Bu ayda harb etmek günahtı ve her ümmet, bu aya saygı gösterirdi. Enîsülvâ'ızîn kitâbında diyor ki: "Îsâ aleyhisselâm zamânında bir genç, güzel bir kıza tutulmuştu. Nice zaman sonra söz aldı ve bir akşam buluştular. Genç, ansızın,  pencereden yeni ayı gördü.
-Bu hangi aydır dedi. Kız;
-Receb ayı deyince, genç toparlandı. Kız şaşırıp;
-Ne oluyorsun dedi. Genç;
-Babalarımdan işittim. Receb ayında günâh işlenmez. Bu aya saygı gösterilir deyip, özür diledi ve evine gitti.
Allahü teâlâ, Îsâ aleyhisselâma vahyedip, olanları bildirdi. (Bu genci ziyâret et! Selâmımı söyle) buyurdu.
Genç, Receb ayına gösterdiği saygı sebebiyle, büyük bir Peygamberin kendine gönderildiğine sevinerek îmân etti, iyi bir mü'min oldu."
Muhyiddîn Arabî hazretleri Fütû-hât-ı Mekkiyye kitâbında buyuruyor ki:
"Allahü teâlânın sevgili kullarından bir grup vardır ki, onlara Recebî derler. Onlar kırk kişidir. Sayıları artmaz ve eksilmez. Receb ayında hiç hareket etmezler. Ayakta duramadıkları gibi, oturamazlar da. Ellerini, ayaklarını ve gözlerini dahi kıpırdatacak kuvveti kendilerinde bulamazlar. Receb ayının ilk günlerinde bu hâl üzere olurlar. Günden güne bu hâlleri hafîfler. Şabân ayı girince, bu hâlleri kalkar. Bâzılarında bu keşif hâlleri kalıp, bir sene devam eder. Recebîlerden birini gördüm. Onda râfizîlerin durumunu görme hâli bâkî kalmıştı. Tanımadığı râfizîyi domuz şeklinde görür ve;
-Sen râfizîsin, tövbe et, derdi. O râfizî tövbe ederse, onu insan sûretinde görür, sen gerçekten tövbe ettin, derdi...
Bir gün huzûruna iki kişi geldi. Meğer onlar, hazret-i  Ebû Bekir ve hazret-i Osmân hakkında yanlış ve kötü düşüncelere sâhip imişler. O zât, bunlara dışarıya çıkmalarını söyledi. Sebebini sorduklarında;
-Ben sizi domuz şeklinde görüyorum, dedi. O iki kimse o ânda kalblerinden tövbe ettiler. Bunun üzerine;
-Şimdi tövbe ettiniz. Çünkü sizi insan sûretinde görüyorum, dedi."
Netice olarak, mübarek ay ve gecelere hürmet etmeli ve bunları fırsat bilmelidir. Resûlullah efendimizin buyurduğu gibi:
(Receb, Allahü teâlânın ayıdır. Receb ayına ikrâm edene, saygı gösterene, Allahü teâlâ, dünyada ve âhırette ikrâm eder.)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.