Seven, sevdiğine itâat eder...

A -
A +
Bir kimse; sevdikleri gibi inanıp, itâat etmez ve ibâdetlerde, onlara tam uymazsa, beğenmediği için uymamış ise, seviyorum demesinin yine faydası olmaz, onlarla birlikte olamaz.

Allahü teâlâyı, Onun Resûlünü, sâlihleri ve hayır sâhiplerinin dirilerini ve ölülerini sevmek, saygılı olmak, hürmette kusûr etmemek lâzımdır.

Bir kimse, Resûlullah efendimize gelip kıyâmet gününü sorunca;

-Kıyâmet için ne hazırlık yaptın? buyurdu. Soran kimse;

-Allahın ve Resûlünün sevgisini hazırladım cevabını verir. Bunun üzerine Peygamber efendimiz;

-Sevdiklerinle beraber olursun buyururlar.

İmâm-ı Nevevî hazretleri, bu hadîs-i şerîfi açıklarken;
"Bu hadîs-i şerîf, Allahü teâlâyı, Onun Resûlünü, sâlihlerin ve hayır sahiplerinin dirilerini ve ölülerini sevmenin kıymetini, faydasını bildiriyor" buyuruyor.

Allahü teâlâyı ve Onun Peygamberini sevmek demek, emirlerini yapmak, yasaklarından sakınmak, bunlara karşı edepli, saygılı olmak demektir. Sâlihleri severek onlardan faydalanmak için, onların yaptıklarını yapmak lâzım değildir. Çünkü onların yaptıklarını yapan da, onlardan olur.

Hadîs-i şerîfte;
(Bir cemâati seven kimse, onların arasında haşrolunur) buyuruldu.

Ebû Zer Gıfârî hazretleri;
-Yâ Resûlallah, bir kimse, bir cemâati sevse, fakat onların yaptıklarını yapmasa nasıl olur, diye sorunca;

-Yâ Ebâ Zer! Sevdiklerinle berâber olursun buyurdu.

Hasan-ı Basrî hazretleri buyuruyor ki:
"Bu hadîs-i şerîfler seni yanıltmasın! Sen iyilere, ancak onların iyi amellerini yapmakla kavuşabilirsin! Yahudiler ve Hıristiyanlar, Peygamberlerini seviyorlar ise de, onlar gibi olmadıkları için, onların yanına gidemeyeceklerdir."

İmâm-ı Gazâlî hazretleri bunun için;
"Onların iyi amellerinden birkaçını veya hepsini yapmadıkça, yalnız sevmekle, onların yanına kavuşulamaz" buyurdu.

Bütün bunlardan anlaşılıyor ki, bir cemâati sevenler, üç kısım olabilir:
1-Onların bütün amellerini ve ahlâkını edinmiştir. 2-Hiçbirini edinmemiştir. 3-Yâhut da, birkaçını yapar.

Hepsini yapabilen, onlardan olur. Sevdiklerine hiç uymayan, onlara hiç benzemeyen kimse, onlardan hiç olamaz, sevgisi, sözde kalır. Yalnız sözde kalan sevmeye, sevmek denilmez. Seviyorum demesi doğru olmaz. Sevdiklerinin birkaç ameline uyan kimseye gelince, îmânda uymamış ise, onlardan olamaz. Onları seviyorum demesi hiç doğru değildir. Onun kalbinde, onlara sevgi değil, düşmanlık vardır. Yahudilerin ve Hıristiyanların, Peygamberleri seviyoruz demeleri böyledir.

Netice olarak kişi, sevdikleri gibi inanıp, itâat etmez ve ibâdetlerde, onlara tam uymazsa, beğenmediği için uymamış ise, seviyorum demesinin yine faydası olmaz, onlarla birlikte olamaz. Gücü yetmediği, nefsine hâkim olamadığı için, hepsine uyamamış ise, onlarla birlikte olmasına mâni olmaz...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.