Karada, suda yaşayan haşeratı yemek

A -
A +
Kurbağa, arı, pire, bit, sinek, akrep, midye, yengeç ve kirpi, sincap yemek helal değildir.
 
 
Sual: Karada veya suda yaşayan hayvanların içinde, avlanıp yenmesi haram olanlar var mıdır?
Cevap: Avını köpek dişi ile veya pençesi ile yakalayan hayvanın etini yemek haramdır. Karada, suda yaşayan haşeratı yemek, helal değildir. Mesela, kertenkele, kaplumbağa, yılan, kurbağa, arı, pire, bit, sinek, akrep, midye, yengeç ve fare, köstebek, kirpi, sincap yemek helal değildir. Avlanılan, yakalanan her balığı yemenin helal olduğu, Mâide suresinde bildirilmektedir. Su içinde kendiliğinden ölüp, karnı üst tarafta duran balık yenmez. Ağ, saçma, ilaç ve sarsıntı ile ölen her balık yenir. Kitaplı kâfirlerin, kendi kitaplarına göre ve kendi dilleri ile Allahü teâlânın ismini söyleyerek kestiklerini, kadının, çocuğun ve cünüp olanın kestiğini yemek caizdir. Besmele çekmesi unutularak kesileni ve avlananı yemek caizdir. Şafii mezhebinde Besmelesiz kesileni yemek de caizdir. Maliki mezhebinde, Besmelesi unutulan da yenmez.
           ***
Sual: Cemaatle namaz kılarken, namazda yapılması gereken bir şeyi imam yapmazsa, cemaat de yapmayacak mıdır?
Cevap: Mevkûfâtta; beş şeyi imam yapmazsa, cemaat de yapmaz buyuruluyor ki şunlardır:
1-İmam kunut okumazsa, cemaat de okumaz. 2-İmam bayram namazlarındaki tekbirleri okumazsa, cemaat de okumaz. 3-Dört rekâtlı namazın, ikinci rekâtında oturmazsa, cemaat de oturmaz. 4-İmam secde âyeti okuyup, secde etmezse, cemaat de etmez. 5-İmam secde-i sehiv yapmazsa, cemaat de yapmaz.
           ***
Sual: Tiryak denilen ilacı kullanmakta ve satmakta dinimiz açısından bir mahzur var mıdır?
Cevap: Tiryak denilen ilaçta, yılan eti, ispirto varsa, içmesi haram, satması caizdir. Bunların bulunduğu bilinmiyorsa, içmek de caiz olur.
           ***
Sual: Kasaplarda satılan etleri, satın almakta ve yemekte bir mahzur var mıdır?
Cevap: Müslüman kasaptan alınan bir etin, nasıl kesildiği bilinmiyorsa, helal olma ihtimali varsa, yemesi caiz olur. Haram olduğu, görerek veya adil bir Müslümanın haber vermesi ile anlaşılarak bilinirse, yememelidir. Fakat, sorup araştırmak lazım değildir. Müslümandan satın alınan şüpheli eti yemeli, vesvese etmemelidir.
           ***
Sual: Muvalat ne demektir, nerede geçerlidir?
Cevap: Muvalat, abdest alırken her uzvu, birbiri arkasından yıkayıp ara vermemektir ki, Hanefide sünnet, Malikide farzdır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.