Dinimizde şehitler üç kısma ayrılır...

A -
A +
İslâmiyyete uygun ticâret yaparken, din bilgilerini öğrenmekte, öğretmekte ve yaymakta iken ölenler, beş vakit namaza devam edenler, Ehl-i sünnet itikadını meydana çıkaranlar şehit olarak ölürler.
 
Ölümü unutmamalı -5-
Herkes şehit olamaz. Şehit olmak veya şehitlik sevabına kavuşabilmek için Müslüman olmak şarttır. Ne yaparsa yapsın, nerede, nasıl ölürse ölsün Müslüman olmayan şehit olmaz. 
Üç türlü şehit vardır: 1- Tam şehit. 2- Dünya şehidi. 3- Ahiret şehidi. 
Savaşta düşman, barışta asiler, yol kesiciler, şehir eşkıyası [anarşistler] tarafından öldürülenler, tam şehit olur. Tam şehit yıkanmaz, kefene sarılmaz. Hanefide cenaze namazı kılınır. Ahirette şehit sevabına kavuşur. Allah rızâsı için cihâd yapmaya niyet etmeyip, dünya kazancı ve menfaati için harpte ölenler, yalnız dünyâ şehîdi olur. Bunlar da yıkanmaz ve kefenlenmez. Fakat ahirette şehit sevabına kavuşamazlar.
Ahiret şehidi ise çoktur. Yıkanır, kefenlenir ve namazı kılınır. Bunlar; suda boğularak, yanarak, garip, kimsesiz olarak, duvâr ve enkâz altında kalarak ölenler, ishâlden, tâûndan [vebadan], şiddetli öksürükten, kanser, verem, kolera, veba, bronşit, ishal ve diğer hastalıklardan ölenler, ameliyat edilirken ölenler, hamile iken, lohusalıkta ve doğumda ölen kadınlar, cuma gecesinde ve gününde ölenler, din bilgilerini öğrenmekte, öğretmekte ve yaymakta iken ölenler, Allah rızâsı için müezzinlik yaparken, İslâmiyete uygun ticâret yaparken, helal kazanıp, çoluk çocuğunun din bilgisi öğrenmeleri ve ibâdet yapmaları için çalışırken ölenler, her gün yirmibeş kere (Allahümme bârik lî filmevt ve fî-mâ ba’d-el-mevt)  okuyanlar, Duhâ yani  kuşluk namâzı kılanlar, her ay üç gün oruç tutanlar, ölüm hastalığında, kırk kerre (Lâ ilâhe illâ ente sübhâneke innî küntü min-ez-zâlimîn) okuyanlar, her gece Yasîn okuyanlar, abdestli iken ve  abdestli yatıp ölenler, beş vakit namaza devam edenler, devamlı olarak müdara edenler, yani insanlarla iyi geçinenler, dinini koruyabilmek için dünyalık verenler, gıdâ maddeleri getirip ucuza satanlar, soğukta gusül abdesti alınca hastalanıp ölenler, her sabâh veya akşam devamlı olarak üç kerre (E’ûzü billâhissemî’il’alîmi mineş-şeytânirracîm) ile (Haşr) sûresinin sonunu [Hüvallahüllezî...'yi] okuyanlar, namazda iken ölenler, Peygamber efendimize (sallallahu aleyhi ve sellem) günde yüz kere salevat-ı şerife getirenler, günde yirmi kere ölümü düşünenler, Ehl-i sünnet itikadını ve namazı tadil-i erkan ile kılmayı meydana çıkaranlar, emr-i maruf ve nehy-i münker yaparken öldürülenler, sıdk ile ihlas ile şehitlik isteyenler; yataklarında ölseler bile ahiret şehidi olurlar...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.