Güzel ahlaklı olmanın alametleri

A -
A +
Yumuşaklık, kızmamak, öfkesine hâkim olmak, kimseyi incitmemek, kalp kırmamak, affedici olmak, tatlı dilli ve güler yüzlü olmak; güzel ahlaklı olmanın alametlerindendir... 
 
 
İyi bir Müslüman olmak için güzel ahlak sahibi olmalıdır. Güzel ahlaklı olmanın alametleri vardır: Yumuşaklık, kızmamak, öfkesine hakim olmak, kimseyi incitmemek, kalp kırmamak, affedici olmak, tatlı dilli ve güler yüzlü olmak bunlardandır. Bunlar, aile ve iş hayatımızda, insanlarla olan münasebetlerimizde son derece önemlidir. Bu özelliklere sahip olan kimselerin bulunduğu yerde sevgi, saygı, huzur, mutluluk, bereket, verimlilik ve başarı olur.
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Kendisine yumuşaklık verilen kimseye dünya ve ahiret iyilikleri verilmiştir.)
Resulullah “sallallahü aleyhi ve sellem” Hazreti Âişe'ye “radıyallahü teâlâ anhâ” (Yumuşaklık insanı süsler. Çirkinliği giderir) buyurdu.
(İnsan, yumuşaklığı, tatlı dili sebebiyle gündüzleri oruç tutanların ve gece namaz kılanların derecelerine kavuşur.)
Bir kimse, Resulullaha “sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem” (işlerin en iyisi hangisidir) dedi. (Güzel huylu olmaktır) buyurdu. Kalkıp, biraz sonra, sağ tarafına gelip, yine sordu. Yine, (İyi huylu olmaktır) buyurdu. Gidip, sonra sol tarafına gelip, Allah’ın en sevdiği iş nedir, dedi. Yine, (İyi huylu olmaktır) buyurdu. Sonra, arkadan gelip, en iyi, en kıymetli iş nedir, dedi. Hazreti Peygamber, ona karşı dönüp, (İyi huylu olmak ne demektir, anlayamadın mı? Elinden geldiği kadar kimseye kızmamaya çalış!) buyurdu.
Bir kimse Resulullah Efendimizden nasihat istediğinde, (Kızma, sinirlenme!) buyurdu. Birkaç kere sorunca, hepsinde de (Kızma, sinirlenme!) buyurdu.
(Kuvvetli olmak, başkasını yenmek demek değildir. Kuvvetli olmak, kahraman olmak, kendi öfkesini yenmek demektir.)
(Bir kimse ayakta iken kızarsa, otursun, oturmakla geçmezse, yatsın!)
(Kızdığı zaman öfkesini yenerek yumuşak davranan kimseyi Allahü teala sever.)
(Bir kimse dilini tutarsa Allahü teala onun utanacak şeylerini örter. Gadabını [öfkesini] tutarsa kıyamet günü Allahü teala  azabını ondan çekerBir kimse Allahü tealaya yalvarırsa, onun duasını kabul eder.)
(Musa aleyhisselam: Yâ Rabbî! Kullarının en kıymetlisi kimdir? dediğinde, gücü yettiği zaman affedendir, buyurdu.)
(Selam verirken güler yüzlü olana, sadaka verenlerin kavuştukları sevaplar verilir.)
(Din kardeşine karşı güler yüzlü olmak, ona iyi şeyleri öğretmek, kötülük yapmasını önlemek, yabancı kimselere aradığı yeri göstermek, sokaktan taş, diken, kemik gibi çirkin ve zararlı şeyleri temizlemek, başkalarına su vermek hep sadakadır.)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.