Aile içi münasebetler nasıl olmalıdır?..

A -
A +
Peygamber Efendimiz eve gülümseyerek girer, selam verirdi. Üzüntülü de olunsa, hanıma ve çoluk çocuğa karşı güler yüz ve tebessüm ihmal edilmemelidir.
 
 
Kocasından şikâyet eden hanımlar ve hanımından şikâyet eden erkeklerin biraz da kendilerine dikkat etmesi lazımdır. Genelde problem iki taraftan oluyor. Biri susup özür dilerse, kavga büyümez. İki taraf da ben haklıyım dediği sürece kavga bitmez. İyi huylu kimse ile herkes geçinir. Yiğitlik, kusurlu ve huysuz olanla iyi geçinebilmektir.
Karı koca evde birbirini tenkitten, münakaşadan, aşağılayıcı, suçlayıcı ve kalp kırıcı sözlerden son derece sakınmalıdır. Bunlar ailenin yıkılmasına, evde huzur ve bereketin gitmesine sebep olur. Şunu hiç unutmamalıdır ki, yalnız karı koca değil, hiç kimse tenkitten hoşlanmaz. Herkes sevgi, ilgi ve takdir bekler. Gerek kadın ve gerekse erkek, birbirlerinin hassas oldukları hususlara dikkat etmeli. Bize basit gelen, karşımızdaki için önemli olabilir.
Eşler, yapılan güzel bir hizmetten veya güzel bir muameleden dolayı teşekkür ve takdiri birbirinden esirgememelidir. Eşler, başkalarına gösterdikleri nezaket, ilgi, saygı ve kibarlığı birbirine de gösterseler, evde huzur, sevgi ve muhabbet hâkim olur. Sözleri ve davranışlarıyla yapıcı, yumuşak, sabırlı, tatlı dilli, güler yüzlü olanın evinde huzursuzluk, geçimsizlik olmaz.
Peygamber Efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) eve gülümseyerek girer, selam verirdi. Üzüntülü de olunsa güler yüz ve tebessüm ihmal edilmemelidir.
Ayrıca eşler şunlara da dikkat etmeli: Erkek ve kadın, birbirinin dünya ve ahiretine zarar vermeyen kusurlarını görmemelidir. Düzeltilmesi gereken kusurları ise kırmadan, incitmeden düzeltmelidir. Bu düzeltmeyi herkesin yanında değil, yalnız iken yapmalıdır. Birbirinin dünya ve ahiret mutluluklarına yardımcı olmalıdır.
Ailede, anaya babaya, kayınvalide ve kayınpedere hürmet ve hizmet edilmesi birinci vazife olmalı. Kayınpeder, kayınvalide olduklarında kendilerine nasıl davranılmasını istiyorlarsa, erkek ve kadın da kayınvalide ve kayınpederlerine öyle davranmaları gerektiğini unutmamalıdır. Büyüklerin rızasını almaya çalışmalı, hayır dualarını büyük kazanç bilmeli. Kadın ile erkek, başkalarının dedikodu ve çekiştirmelerine karşı uyanık olmalı, onların tesirinde kalıp birbirlerini üzmemeli. Çocukları en mutlu eden manzara, anne ile babanın birbirlerine karşı saygılı ve muhabbetli olmalarıdır. Çocukları bu mutluluktan mahrum etmemeli. 
Hülasa, akıllı olan karı koca, birbirini üzmez ve incitmez. Birbirine güzel davranır. Başarılı aile hayatı, Allahü teâlânın emirlerine uymakla ve eşlerin birbirinin dualarını almaları ile mümkün olur.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.