Uyku adabı...

A -
A +
Müminin her hareketi şuurlu olmalıdır. Gafletle yatıp gafletle kalkmamalıdır! Rastgele yatağa girip uyumamalıdır...
 
 
Günümüzün ortalama üçte biri uyku ile geçmektedir. Gafletle geçmemesi için uykuyu da değerlendirmek gerekir. Müminin her hareketi şuurlu olmalıdır. Gafletle yatıp gafletle kalkmamalıdır! Rastgele yatağa girip uyumamalıdır.
Yatarken dikkat edeceğimiz bazı hususlar:
1- Yatağa abdestli girmelidir! Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Abdestli yatan, gece ibadet eden ve gündüz oruç tutan kimse gibi sevap kazanır.) [Hakim]
2- Misvakla dişleri temizleyip, sağ yanı üzere kıbleye karşı yatmak sünnettir. Misvak bulunmazsa fırça da kullanılabilir. Uyku, ibadetleri kuvvetle ve sağlam yapmak niyetiyle olursa ibadet olur.
3- Borçları ve önemli işleri olan kimse, vasiyetini yazmadan yatmamalıdır! Çünkü sabaha çıkacağını kimse bilemez. Vasiyet olarak, varsa kul borçlarını, namaz ve oruç kazaları gibi Hak borçlarını yazmalı, ölümünden sonra ne yapılmasını istiyorsa bildirmelidir!
4- Günahlarına tövbe edip uyumalıdır! Kimseye zulüm ve kin hissi duymadan yatmalıdır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Hiç kimseye zulüm ve kin hissi duymadan yatanın günahları affolur.) [İ. Ebiddünya]
5- Yatarken, gece ibadete kalkmaya niyet etmelidir! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Gece ibadet etmek niyetiyle yatan, fakat uyku galebe çalıp sabaha kadar uyanamayan, niyeti sebebiyle gece ibadet etmiş gibi sevaba kavuşur. Uykusu da kendisine Allahü teâlânın ihsan ettiği bir sadaka olur.) [İbni Mace]
6- Yatarken Âyet-el-kürsi, üç İhlas ve bir Fatihaiki Kul-Eûzüyü okumalıdır! Salevat-ı şerife getirmelidir! "Amenerresûlü”yü yatsıdan sonra okumayı âdet edinmelidir!
Çok kıymetli bir fıkıh kitabı olan İbni Abidin’de şöyle yazmaktadır: Her gece Yâsîn okuyanlar, abdestli olarak yatanlar, gıda maddeleri getirip ucuza satanlar, her sabah veya akşam devamlı olarak üç kere (E’ûzü billâhissemî’il’alîmi mineş-şeytânirracîm) ile (Haşr) suresinin sonunu [Hüvallahüllezî...]yi okuyanlar (Ahiret şehidi) olurlar.
7- Uykunun bir nevi ölüm, uyanmanın da dirilmek olduğunu düşünmelidir! Hazret-i Lokman, oğluna (Oğlum, ölümden şüphen varsa, uyuma! Uyumak mecburiyetinde kaldığın gibi, ölmeye de mahkûmsun. Eğer dirilmekten şüphe ediyorsan, uykudan uyanma! Uykudan uyandığın gibi öldükten sonra da dirileceksin) buyurmuştur.
8- Yatarken yarınki hayırlı işleri yapabilmek için istirahat etmeye, sabah namazına kalkmaya ve ertesi gün hayırlı işler yapmaya niyet etmeli! Böyle niyet edenin uykusu ibadet olur. Gece uyanınca dua etmeyi âdet hâline getirmeli!
9- Henüz sabah namazının vakti girmeden, yani seherde kalkmaya çalışmalıdır. Seher vakti kalkmak berekettir. Hele sabah namazının vakti girdikten sonra, güneş doğana kadar uyumak rızık yönünden de zararlıdır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Sabah uykusu, rızka mânidir.) [Beyheki]
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.