Hırsıza sadaka veren adam!..

A -
A +

İsrâiloğullarından bir zât, "Bu gece Allah rızâsı için mutlaka sadaka vereceğim" diyerek evinden çıkar; ancak sadakayı bilmeyerek bir hırsıza verir!..

Abdülvaris bin Saîd hazretleri büyük fıkıh ve hadîs âlimidir. Hicrî 120 yılında (m. 737) doğdu. 180 (m. 796) yılında Basra’da vefât etti. Naklettiği hadîs-i şerîflerden bazıları:

Peygamber Efendimiz “sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem” hadîs-i şerîflerinde buyurdular ki:

“İsrâiloğullarından bir zât, 'Bu gece Allahü teâlânın rızâsı için mutlaka sadaka vereceğim' diyerek evinden çıktı ve sadakayı bilmeyerek bir hırsıza verdi. Sabahleyin halk 'Bu gece hırsıza sadaka verildi' dediler. Bunun üzerine sadaka veren kişi; 'Allahım! Hırsıza sadaka verdiğim için sana hamd ederim. Mutlaka makbul bir sadaka vereceğim' deyip tekrar evinden çıktı ve bu defa sadakayı zina eden bir kadına verdi. Sabahleyin halk; 'Bu gece de zinâ eden kadına sadaka verildi' dediler. Sadakayı veren o zât; 'Ey Allahım! Bir fahişeye sadaka verdiğim için sana hamd ederim. Mutlaka makbul bir sadaka vereceğim' dedi. Yine sadaka vermek üzere evinden çıktı. Bu sefer de zengin birisine verdi. Sabahleyin halk; 'Hayret! Bu gece de zengin birisine sadaka verildi. Olur mu böyle şey?' diye dedikodu yaptılar. Sadaka veren zât! 'Ey Allahım! Hırsıza, fahişeye ve zengine sadaka verdiğim için sana hamd ederim' dedi. Bu zâta rüyâsında şöyle müjde verildi:

(Senin o hırsıza verdiğin sadaka var ya, belki de hırsızı hırsızlığından, fahişe kadını da zinadan vazgeçirir, iyi ve namuslu birer insan olmalarına vesile olur. Umulur ki, zengin de senden ibret alır, malını Allah rızâsı için harcar.)”

“Hiçbir kimse, ben kendisine, ehlinden, malından ve bütün insanlardan daha sevgili olmadıkça (kamil) îmân etmiş sayılmaz.”

“Şüphesiz ki, Allahü teâlâ iyilikleri ve kötülükleri yazmış, sonra onları beyân eylemiştir. Kim bir iyilik yapmak ister de yapamazsa Allahü teâlâ onu kendi divânına tam bir hasene olarak yazar. O hayırlı işi yapmaya niyet eder de yaparsa Allahü teâlâ onu kendi divanına on kattan yediyüz kata ve daha pekçok katlayarak hasenat yazar. Şayet bir kötülük yapmak isterde yapmazsa, Allahü teâlâ onu kendi divânına tam bir hasene olarak yazar. O kötülüğü yapmak isterde yaparsa Allahü teâlâ onu bir tek seyyie olarak yazar.”

“Kur’ân-ı kerîmin sâir sözlere üstünlüğü, Rahmânın mahlûkâta üstünlüğü gibidir.”

“Dünyâda rıfk gösteren, âhırette faydasını görür.”

“Îmânın en efdali güzel ahlâktır.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.