Gülün adı...

A -
A +
Görkem ve heybetiyle gurur ve kibir rüzgârına kapılmaması mümkün değildi, eğer ecdad yadigârı hatıralar, Karacaahmet’teki mezar taşlarındaki donuk sükûta dönük yüzü ve Çanakkale’de şehadet şerbeti içmiş 346 şehidi olmasa, Mektebi Tıbbiye-i Şahane Haydarpaşa Numune Hastanesi...
Ne üzerine konan kuşların ne de gölgesine yatan insanların hesabının tutulmadığı yüzyılı aşmış ömrüyle koca bir çınardır burası. Burada adam olmanın hamuru yoğrulur. Usta çırak demiri tavında döverler. “Bildiğinle ne yaptın?” sorusuna cevap verebilmektir tüm gaye. Burada insan işlenir insan öğrenilir. İşleyene uzman, öğrenene asistan denilir.
Sütlaç ile bulamaç yiyenlerin, kuş tüyü yastıkla soğuk mermerde uyuyanların oda arkadaşlığı yaptığı bir yerdir burası. Burada vizyondan inmeyen filmdir Titanik. Bu yüzden gurur ve kibir hep tevazuun gerisinde kalır. Kapısından ham girenler pişmiş ya da yanmış olarak çıkarlar. Burada kaybedileceği bilinse bile yaşatmak için hep mücadele vardır. İnancın umudun diğer adıdır burası.
Burada demin de gamın da baki olmadığı öğrenilir. Sağlığın zekâtı ödenir. Herkesin varlığı ölçüsünde; kimi az kimi çok. Tekkeyi bekleyenler buranın çorbasından içerler. İçenler bilirler ki bu lezzet hiçbir yerde yoktur. Çünkü tarifi mutfağında saklıdır.
Her hastanın bir penceresi vardır burada. Penceresi kadar düşer her yatağa ayın ışığı. An gelir derdinden iğrenenlerin derdine imrendiği yer olur burası.
Burası bir gülistandır sağlıkçılar bahçıvan. Bazen bir gülün hatırına bin dikene su verilir. Burada operatörün neşteri bir nimettir katilin bıçağı gibi bir afet değil.
Burada uykusuzlukla yorgunlukla inatlaşılır. Yaşama ümidi hayata tutunma çabası vardır. Tek amaç tek gaye vardır yaşatmak. Sevmek gibi gönülden…
Burada ritim değişse de tek nota üzerinden monitörün melodisi sürekli dinlenir. Hayatın devam ettiğinin ümidin var olduğunun ezgileri. Her seferinde yeniden bestelenmiş bir ömür türküsü gibi.
Gülün adıdır Haydarpaşa Numune. 
“Gülü anlatmaya ne hacet ne çiçektir biliriz” buyuruyor Hazreti Mevlana...
         Doç. Dr. Erkan Özkan (Mektebi Tıbbiye-i şahane Haydarpaşa Numune Hastanesi)
 
 
ŞİİR
 
                   Farklı Şehir
 
Bu şehri biraz deniz bir de tepeler süsler
Sahilinde yürümek ruhuma huzur üfler
Sende kalmak terapi olumludur tesirler
Şiirlerime çöktün Karadeniz Ereğli
 
Mükemmel muhabbetler ve dostluklar kurulur
Muhteşemdir komşuluk hâlin hatrın sorulur
Burda yaşadıkların sanma ki unutulur
Tutku oldun içimde Karadeniz Ereğli
 
Suların tadı güzel gerek yok arıtmaya
Hava kalitesi hoş devam et solumaya
Bütün mahalleleri gezmek isterim yaya
Hayallerime çöktün Karadeniz Ereğli
 
Çarşısında dolaşmak pazardan sebze almak
Ne de lezzetli olur taze balık kızartmak
Balkonda çay demleyip şöyle ayak uzatmak
Keyiflerime çöktün Karadeniz Ereğli
 
Demiri rulo yapar çeliği sarıp katlar
Nice emekler verir haddehanede ustalar
Fabrikamız çalışır çıkış yapar borsalar
Ekonominin yüzü Karadeniz Ereğli
 
Aklımdan geçirmedim niyetim yok gitmeye
Daha güzel yer mi var özenmem göç etmeye
Yüz kalem yetmez seni anlatıp methetmeye
Hayatım sende bitsin Karadeniz Ereğli
 
                         Sinan Korkmaz-Düzce
 
 
 
ENTERESAN BİLGİLER
 
STETOSKOP: Stethoscope. Solunum, dolaşım ve sindirim sistemlerinin durumlarını akustik yolla incelemeye yarayan tıbbî âlet. Stetoskop ilk olarak 1816 senesinde RTH Laennec tarafından içi boş tahta silindir biçiminde yapılmıştır. Bugünkü şeklini 1850 senesinde almıştır.
Vücut iç organlarından gelen sesler, sistemin normal çalışıp çalışmadığına işaret eder. Meselâ kalpten gelen sesler 60 ila 500 hz arasında değişir. Kalbin genişlediği anda üst tarafından gelen 60 hz altındaki karışık sesler, kalp kapakçıklarında arıza olduğunu gösterir. 1400 hz civarında hışırtılı duyulan ses ise ciğerlerde bir rahatsızlık olduğuna işaret eder. Akustik stetoskoplar esasen sesi yükseltmeden kulağa taşıma işlemini yaparlar. Modern bir stetoskopta zil biçiminde ve diyaframlı yuvarlak kapak biçiminde alıcı uç vardır. Uç kısmının çapı 2.87 cm olan zil, vücuda oturtulur. Vücut derisi bu zilin ağzında diyafram gibi görev yaparak iç organlardan gelen sesi titreşimle iletir. Dışarıdan gelen gürültüler, bilhassa düşük frekans dinlemelerini olumsuz yönde etkileyebilir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.