"Şabân günahlara kefâret ayıdır"

A -
A +
"Şabân benim ayım, Recep Allahü teâlânın ayı, Ramazan da benim ümmetimin ayıdır. Şabân günahlara kefâret ayı, Ramazan ise günahları temizleyici aydır."


Bugün, dînimizin kıymet verdiği mübârek "üç aylar"dan ikincisi olan Şabân ayının ikinci gününü idrak ediyoruz... Allahü teâlâ, Şabân ayını, Resûlullah efendimize mahsûs kılmıştır. Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:
(Şabân benim ayım, Recep Allahü teâlânın ayı, Ramazan da benim ümmetimin ayıdır. Şabân günahlara kefâret ayı, Ramazan ise günahları temizleyici aydır.)
(Şâban-ı şerîf, benim kendime mahsûs bir aydır. Hak teâlâ hazretleri Arş-ı a'lânın meleklerine azamet-i şâniyle buyurur ki: "Ey benim meleklerim, gördünüz mü, benim kullarım Habîbimin ayına nasıl ta'zîm ve hürmet ediyorlar. İzzim, celâlim hakkı için ben de kullarımı afv-ü mafiretime nâil eyledim.")
Şabân-ı şerîfte imkânı olup, gücü yetenlerin oruç tutmasının çok sevap olduğu bildirilmiştir. Kazâ borcu olanlar, bu ayda tutacakları oruçlara, kazâ olarak niyyet etmelidir. Böylece, hem oruç borcu ödenmiş olur, hem de bu ayda tutulmasının sevabına kavuşulmuş olur.
Şabân-ı şerîfte oruç tutmanın fazîleti ile ilgili hadîs-i şerîfte buyuruldu ki:
(Şabân, Recep ile Ramazan ayları arasında bir aydır. İnsanlar bundan gâfildir. Hâlbuki Şaban ayında kulların ameli Allahü teâlânın dergâhına çıkarılır. Ben, Şabânda oruçlu olduğum hâlde amelimin çıkarılmasını arzû ederim.)
Şaban ayının ekserisini, hattâ tamamını oruçlu geçirmek çok iyi olur. Peygamber efendimiz, diğer aylara göre Şabân ayında daha çok oruç tutardı... Bu aylarda oruç tutmaya gücü yetmeyenlerin veya iş sahiplerinin, Ramazan-ı şerîfe kuvvetli girmek için oruç tutmamaları daha iyidir. Çünkü, Ramazan orucu farzdır. Nâfile için, farzı elden kaçırmamalıdır.
Hazret-i Aişe vâlidemiz buyurdu ki:
(Resûlullahın, hiçbir ayda Şabân ayından daha fazla oruç tuttuğunu görmedim. Hemen hemen Şabân ayının tamamını oruçla geçirirdi.)
Ramazandan sonra en fazîletli orucun hangisi olduğu suâl edilince Peygamber efendimiz buyurdu ki: (Şabân ayında tutulan oruçtur.)
Allahü teâlâ günahları affetmek için böyle mübârek ayları, günleri, geceleri sebep yaratmıştır. Allahü teâlânın bu nimetinden istifâde etmeye çalışmalıdır! Fırsatı kaçırmamalıdır.
Şabân-ı şerîf, hayırların çoğaldığı, bereketlerin indiği, hatâların terk edildiği, günahların örtüldüğü bir aydır. Bu ayda Peygmaber efendimize çok salevât-ı şerîfe getirmelidir. Gafletten uyanıp, tevbe istigfâr etmeli ve bu şekilde Ramazan ayı için hazırlanmalıdır...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.