Namaz, itibardır, izzettir şereftir, teşekkürdür...

A -
A +

"Namaz kılmanın dışında, hiçbir şey insana itibar sağlamaz kardeşim. Namazını kılan, Allah katında da, kullar arasında da itibarlıdır."

 
 
Dinimizde, akıl baliğ olmuş yani ergenliğe girmiş akıllı her Müslümana günde beş vakit namaz kılmak çok önemli bir farzdır. Namaz kılmamak en büyük günahlardan biridir. Kılmayanın imanla ölmesi çok zordur. Dinimizde en büyük günahı işleyen kâfir olmaz. Bunun için namaz kılmayana kâfir denmez. Ancak, çok önemli bir ibadet olduğu için, namaz kılmayanın imanla ölmesi çok zayıf bir ihtimaldir. Namaz kılmayanın kalbi kararır, diğer günahları işlemekten çekinmez. Günahlar da insanı küfre sürükler...
Ateşin yaktığını bilen kimse, kendini nasıl ateşe atar? Cehennemden kaçan, Cenneti isteyen namaz kılmaz mı? Hadis-i şerifte, (Cenneti isteyip de, Allah’ın yasakladıklarından kaçınmayan, isteğinde yalancıdır) buyuruluyor. (Beyheki)
Ulemâ-i rasihînin büyüklerinden Seyyid Abdülhakîm Arvâsî (kuddîse sirrûh) hazretleri de, namazın önemi hakkında buyurdu ki:
"Bu zamanda, imanı doğru olup beş vakit namazını kılan, haramlardan sakınan evliyadır. Kıyamet günü hesap önce imandan, sonra namazdandır. Tek vakit namazı kaçırmaktansa, bin kere ölmeyi tercih etmeli. Nerede ve ne şart altında olursa olsun mutlaka namaz kılmalı." 
Büyük İslam âlimi Hüseyin Hilmi Işık (kuddîse sirrûh) da bu hususta buyurdu ki:
"Allahü teâlâ, tanınmak istiyor. Bir hadîs-i kudsîde, (Ben tanınmayı sevdim) buyuruyor. Tanımamız lâzım. İkincisi, Onun ihsân ettiği nimetlere karşılık olarak teşekkür istiyor. Allahü teâlâya teşekkür, namazdır kardeşim. Çünkü zekât, malın varsa, hac şartlar varsa, oruç keza öyle... Namaz kılmayanın hiçbir teşekkürü Allahü teâlâ tarafından kabul edilmez. İmânın bayrağı, alameti namazdır... Cenâb-ı Hak, nefsi, kendine düşman olarak yaratmış. Bu nefsi, en ziyade tahrip eden şey, namazdır kardeşim. İnsan namaza durduğu zaman nefis inim inim inlermiş...
Beş vakit namazını, şartlarına uygun olarak güzel kılanlar, asla zelîl olmazlar ve zillet içinde ölmezler. Namaz kılmanın dışında, hiçbir şey insana itibar sağlamaz kardeşim. Namazını kılan, Allah katında da, kullar arasında da itibarlıdır. Namaz, itibardır, namaz izzettir, şereftir. (Namaz, izzettir.) Hadîs-i şerîf bu...
Her namazda, ayakta (Elhamdülillâhi Rabbil âlemîn) diyoruz Fâtiha sûresini okurken. Neden 'Elhamdülillah' diyoruz? 'Yâ Rabbî, bana namaz kılmayı nasip ettin, beni huzûr-i ilâhiyene kabul ettin, namaz kılmak şerefine, saadetine kavuşturdun' diye... Bundan büyük saadet olur mu?"
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.