Tam isabet!

A -
A +

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Lazer Güdümlü Minyatür İHA Mühimmatı Bozok ve JSF/F-35 Uyumlu Stand-Off Mühimmatı SOM-J'nin son testlerine ilişkin bilgi verdi. Varank "TÜBİTAK tarafından geliştirilen Savunma Sanayii Başkanlığımızın projeleri Hassas Güdümlü Akıllı Seyir Füzesi SOM-J ve Lazer Güdümlü Minyatür İHA Füzesi Bozok'un yapılan ilk testleri başarıyla tamamlandı. Hayırlı olsun" ifadesini kullandı.
 TÜBİTAK SAGE'nin öz kaynaklarıyla SİHA'lar için geliştirdiği Bozok mühimmatına ilişkin Bayraktar TB2 araçlarını üreten Baykar ile bir süredir çalışmalar yürütülüyor. Bozok ile yapılan uçuş testlerinin ardından ilk defa atış testi gerçekleştirildi. Bayraktar TB2 ile Saros Körfezi'nde yapılan Bozok atışında hedef başarıyla vuruldu. Bozok'un farklı kabiliyetlerinin testi için gelecek günlerde yeni atış testleri gerçekleştirilecek. Bozok, Türk savunma sanayii tarafından geliştirilen üçüncü yerli SİHA mühimmatı olacak. Bayraktar TB2'ler 2016 yılından bu yana ROKETSAN tarafından geliştirilen MAM-L mühimmatıyla görev yapıyor. SİHA'lar bugüne kadar kullandıkları yüzlerce MAM-L ile hedeflerini etkisiz hâle getirdi. SİHA'lar ayrıca bu yıl MAM-C mühimmatlarını kullanmaya başladı.

Radar onu yakalayamıyor
Hafta içinde de SOM-J prototipi F-16 uçağına yüklenerek "esir taşıma testi" gerçekleştirildi. SOM-J, Müşterek Taarruz Uçağı F-35'lerin gizli uçuşu esnasında kritik görünmezlik kabiliyetini korumak suretiyle pilotların uzun menzilden hedefi vurabilmeleri amacıyla geliştirildi. Özellikle yoğun şekilde korunan kara ve deniz hedeflerine yönelik çok alçaktan radara yakalanmadan uçan SOM-J, yeryüzü şekillerini izleyerek kendini saklayabilen bir seyrüsefer sistemiyle hedefine yüksek isabet oranıyla ulaşıyor. SOM-J füzeleri, Türkiye'nin de proje ortağı olduğu birçok müttefik ülke tarafından kullanılacak F-35 savaş uçaklarının en önemli vurucu güçlerinden birisini oluşturuyor.

9 kilometreden vuruyor
Bozok, İHA'lara taarruz kabiliyeti kazandırarak, asimetrik savaş ortamında dost unsurları tehlikeye atmadan etkili savunma sağlıyor. Özgün tasarımlı Bozok, gürbüz harekât kabiliyetleri sayesinde rakiplerinin önüne geçiyor. Bozok son safhaya kadar ataletsel güdümle hedefe yöneliyor ve son safhada yarı aktif lazer arayıcı başlığıyla hassas güdüm yapabiliyor. Son safhanın bitiminde, yükseklik ölçer duyargaları ve en iyilenmiş hedef etkinliği sayesinde geniş ölçekli personel etkinliğiyle hedefleri etkisiz hâle getiriyor. Ağırlığı 16 kilogram olan Bozok, 9 kilometre menzile sahip.

***

Anne ile oğlu aynı kokpitte
Bugüne kadar kokpitte uçan baba-oğul örneklerine rastlamak mümkündü. Ancak Amerika’nın önemli hava kargo işletmesi UPS Hava Yollarında bir ilk yaşandı; anne-oğul birlikte kokpitteki yerlerini alarak uçmaya başladı. Havada olmayı seven bir aileye sahip olan kadın Kaptan Pilot Terri Donner ve dört ay önce ekibine katılan oğlu Airbus A300 pilotu Nick Donner, Worldport - Teksas seferini yapan uçakta birlikte görev alırdı. Böylelikle ikili ülke tarihine geçti.

***

Hayat kısa Eva Nine uçuyor!
İnsanoğlunun uçma sevdası yüzyıllardır bilinen bir gerçek. Bu heyecanı çeşitli şekillerde gerçekleştirmeye çalışanlara bir yenisi daha eklendi, hem de hayatında bir asrı deviren koca bir çınar tarafından. Havacılık tutkunu olan 102 yaşındaki Eva Lewis, doğum gününü herkesten çok farklı bir şekilde kutladı. Lewis, gelişmiş teknik donanımlara sahip kapalı uygulama alanında özel kıyafetlerle yaptığı hava dalışı sırasında hem eğlendi, hem eğlendirdi ve objektiflere renkli kareler verdi.

***

Suudi Arabistanlı kadınlar, pilot olma hayaline kavuşuyor
Suudi Arabistan'da kadın açılımı tam gaz sürüyor. Yürürlüğe giren bir sürü yeniliğin ardından Suudi Arabistan Havacılık Akademisi de, pilot olmak isteyen kadınlara ilk defa kapılarını açtı. Suudi genç kadınlar, engelin sona ermesiyle birlikte eylül ayında başlayacak olan eğitimler için Ed-Dammam’daki Oxford Havacılık Akademisine müracaatlarını yaptı. Üç sene boyunca sürecek olan programı başarıyla bitiren kadınlar pilot olabilecek. Öte yandan S. Arabistanlı ilk kadın pilot olan Hind ez-Zahid, lisansını 2005 yılında Ürdün’deki Orta Doğu Ticari Havacılık Akademisi’nden aldı. Ez-Zahid, Suudi Prens El-Velid bin Telal’e ait holdingde özel jet pilotu olarak göreve başladı ancak söz konusu yasak sebebiyle kendi ülkesinin hava sahasında uçamamaktaydı. Ez-Zahid daha sonrasında ise havacılık tutkusu ve kendisine sunulan destekler sayesinde geçtiğimiz yıl Dammam Havaalanları Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildi.

***

Hava Kuvvetlerinin ilk Müslüman pilotu
Ekvador Hava Kuvvetlerinin ilk Müslüman kadın pilotu olan Maybelline Thoraya Boraei Alvarez (25) uçuşlara başladı. Bugüne kadar Latin Amerika ülkelerinin silahlı kuvvetlerinde görev yapan başka bir Müslüman kadın pilot bulunmamakta. Babası Mısır asıllı olan Alvarez, çalışma arkadaşlarının duydukları ilgi sebebiyle İslamiyete yönelik araştırmalar yapmaya da başladıklarını belirtti.

 

 

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.