Havacılık isteyenler dikkat!

A -
A +

Ülkemizde ulaştırma ve lojistik alanında son yıllarda önemli bir büyüme ve yoğun iş hacmi oluştu. Buna paralel olarak hava ulaştırmacılığı ve lojistiği de ciddi bir yol katetti. Böylelikle büyüyen ticari hava taşımacılığı, iyi yetişmiş mezunlara olan ihtiyacı da günden güne arttırdı. Bu eğilimin orta ve uzun vadede süreklilik taşıyacak olması üniversite tercih dönemine giren aday öğrenciler için önemli bir kıstas. Üniversitedeki havacılık eğitimi sürecinde özellikle yabancı dil yeterliliğini sağlayan adaylar mezun olduklarında kendilerini dinamik ve keyifli bir çalışma alanı beklemekte. Bu yıl özellikle Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği ve Lojistik programları ön planda olacak. Tercih yapacak üniversite adaylarının dikkate almaları gereken bir takım parametrelerden de bahsetmekte fayda var. Parametrelerin başında havacılık eğitimi alınacak üniversitenin eğitmen ve uygulama alanı envanteri geliyor. Mesela hayallerinde kabin memurluğu olan bir adayın Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri programı için tercih yapacağı üniversitede uçak kabin simülatörü bulunmasına dikkat etmesi gerekiyor. Böylelikle mesleki eğitimi sürecinde öğrenmiş olduğu teorik bilgileri uygulama fırsatı bularak mezuniyet sonrasındaki işe kabul, oryantasyon ve işe adaptasyon sürecini ciddi düzeyde kolaylaştırmış oluyor. Bir diğer önemli konu ise, tercih edilecek üniversitenin doluluk oranı. Bu oran öğrencilerin tercih edebilirliğini, memnuniyet düzeylerini, üniversitenin genel imkân ve kabiliyetlerini, ücret ve diğer sosyokültürel faaliyetlerini ortak bir paydada toplayan referans bir değer olarak karşımıza çıkıyor. Doluluk oranı yüksek olan üniversitelerin, araştıran ve kıyaslayan öğrenci adayları tarafından rağbet gören kurumlar olduğunu söylemek mümkün. Sosyo-kültürel faaliyetler kapsamında ise özellikle öğrenci kulüplerinin sayısı ve çeşitliliğine, yurt dışındaki üniversitelerle oluşturulan ortak ağlara dikkat edilmesinde fayda var. Bu sene tercih yapacak üniversite adaylarına seslenen İstanbul Esenyurt Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Orhan Özyurt “Envanterimizde bulunan uçak kabin simülatörü sayesinde öğrencilere uygulamalı eğitim fırsatı sunuyoruz. Türkiye genelindeki en çok ön lisans öğrencisi olan ilk 20 vakıf üniversitesi arasında bulunuyoruz. 62 farklı öğrenci kulübü ve yurtdışında 49 öncü üniversite ile bağlantı hâlindeyiz” dedi.

***

Pilotları HÜRKUŞ eğitecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, kamuoyuyla paylaştığı 100 Günlük İcraat Planında havacılık sektörüne yönelik faaliyetler de yer aldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı uhdesinde gerçekleştirilecek çalışmalar; İstanbul Yeni Havalimanının 29 Ekim 2018 tarihinde açılması, Muş Havalimanı isminin Sultan Alparslan Havalimanı olarak değiştirilerek yeni yolcu terminal binasının açılışı, aynı şekilde Kahramanmaraş Havalimanında yeni terminal binasının hizmete alınması ve ayrıca Tokat Yeni Havalimanının terminal ve üst yapı inşaat çalışmalarına başlanılması şeklinde sıralandı. İcraat Planında ayrıca; Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. tarafından geliştirilen ve üretilen HÜRKUŞ temel eğitim uçağı Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ve 4 adet uydudan kontrol edilebilen ANKA-S insansız hava aracı ile 6 adet millî silahlı insansız hava aracı ise güvenlik güçlerine teslim edilecek.

***

THY'nin reklamlarını ünlü İngiliz yönetmen çekecek
Reklamlarında dünyaca ünlü yıldızlarla çalışan THY, bu defa İngiliz yönetmen Ridley Scott ile masaya oturdu. "Marslı", "Kara Şahin Düşüyor" ve "Gladyatör" gibi filmlerin yönetmeni Scott, görüntü yönetmeni Dariusz Wolski ile İstanbul’a gelerek THY üst yönetimiyle çeşitli temaslarda bulundu. Görüşme ve toplantıların keyifli geçtiği bu süreçte, çekilecek reklam filmlerinin süreleri, temaları ve mekânları üzerindeki değerlendirmeler neticelendirilmeye çalışıyor.

***

Yolcuların tercihi Atatürk Havalimanı
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarından 2007 ile 2017 yılları arasında taşınan yolcuların sayısını derledi. Buna göre 10 yıl içinde her iki havalimanında toplam 674 milyon 737 bin 899 yolcu taşındı. Dünyanın en büyük metropolleri arasında bulunan İstanbul'daki havalimanlarında, uçak başına ortalama yolcu sayısı 121 oldu. Atatürk Havalimanı'nda bu yıllar arasındaki dönemde, iç ve dış hat seferleriyle hizmet alan yolcu sayısı, 490 milyon 39 bin 288 olarak hesaplandı. Sabiha Gökçen Havalimanı'nda ise yapılan bütün sefer aracılığıyla taşınan yolcu sayısı, 184 milyon 698 bin 611'i buldu. Öte yandan iki havalimanında toplam 5 milyon 552 bin 338 özel ve ticari sefer icra edildi.

***

Üç milyon lego eğitim için birleşti
THY, uçaklarda yolcularına kalkış öncesi emniyet tedbirlerini anlatmak için kullandığı bilgilendirme videosunu tamamen değiştirdi. Birbirinden renkli ve keyifli lego karakterlerine yer verilen görüntüler, hem eğlenceli hem de eğitici nitelikte. 16 kişilik bir prodüksiyon ekibinin görev aldığı video 950 günlük bir çalışmanın ürünü. Ayrıca bu kısa bilgilendirme videosu için 3 milyon lego parçası kullanıldı.

***

En küçük ustalar
Baş döndürücü hızıyla gelişen teknoloji uçak bakım alanında da çığır açan yeniliklere imza atıyor. Ünlü motor üreticisi Rolls-Royce ile Nottingham ve Harvard Üniversitesileri ortak bir motor tamir robotu üzerinde çalışma yürütüyor. Geliştirilecek mini robotlar uçak motorlarının içerisine rahatlıkla girerek gerekli inceleme ve tespitleri görüntülü şekilde yapacak. Böylelikle bakım ve tamir işlemlerini yürütecek teknik uzmanlara en doğru kararı verme ve en etkili metodu kullanma imkânı tanıyacak.

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.