Komşularla uçacağız

A -
A +

ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye aleyhinde yürüttüğü süreçte uluslararası çevrelerden herhangi bir destek görmemesi, yaptıklarının anlamsızlığını bir kez daha gözler önüne serdi. Özellikle ülkemizin ait olduğu komşu coğrafyada Türkiye taraftarı seslerin yükselmesi ABD’deki bir takım duyarlı lobi gruplarının dikkatini çekti. ABD bünyesindeki iç dinamikler ise Türkiye’nin kaybedilemeyecek bir müttefik olduğu yönünde hemfikir. Pentagon’un Türkiye ile ilişkilerinde bir kesinti bulunmadığını açıklaması ise bu durumun bariz bir göstergesi...

İran iş birliğine hazır
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Türkiye ile birlikte Pakistan’ın da desteğini alarak uçak üretilebileceğini açıkladı. Yıllardır maruz kaldığı ağır ambargolar sebebiyle kendi teknolojisini oluşturma mecburiyetinde kalan İran’ın sahip olduğu potansiyel, başta ABD olmak üzere batılı ülkeleri bir hayli rahatsız ederken, Türkiye açısından önemli bir alternatif üretim partneri olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle hava savunma sanayiinde büyük hedefleri olan Türkiye’nin dost elini uzatan komşularında geliştirilen teknolojilerden istifade etmesi daha hızlı yol katetmesinin önünü açacak.

Teknofest yatırımcı getirecek
Ülkemizde düzenlenen havacılık, uzay ve teknoloji temalı festival olan Teknofest İstanbul, birçok yabancı girişimci ve yatırımcıyı İstanbul’un yeni havalimanında bir araya getirecek. Türkiye’nin havacılık alanındaki girişimci projeler için bölgesel bir üs olmasına yönelik çalışmaların yapılacağı festivalde uluslararası işbirliklerine özel bir önem veriliyor. Festival kapsamında düzenlenecek Uluslararası Girişimcilik Zirvesi’nde başarı gösterecek yabancı müteşebbislere Türkiye’de ücretsiz ofis desteği de sunulacak. Çalışmalardaki genel amaç ise yurtdışındaki proje ve girişimcilik fikirlerinin ülkemize kazandırılması şeklinde.

ABD’ye taviz vermiyor
 Millî gururumuz olan Türk Hava Yolları, almış olduğu karar neticesinde ABD merkezli kuruluşlarla yaptığı reklam çalışmalarını sonlandırdı. THY’nin ABD reklam bütçesinin ise bir hayli büyük yapıya sahip olduğu vurgulanırken; böylelikle devam eden süreçte ABD tarafına önemli bir finansal mesaj verilmiş oldu. Konuya ilişkin THY çalışmakta olduğu ajanslara gerekli resmî bildirimleri yaptı.

Çin, Türkiye drone pazarına güçlü giriyor
 Drone firmalarında iddialı bir konuma sahip olan Çinli Simto firması, ekim ayı itibariyle Türkiye’deki meraklılarıyla buluşacak. Katlanabilir ürünler gibi gelişmiş teknolojileri üreterek drone piyasasına kazandıran firmanın Türkiye pazarına sokacağı modeller hem amatörler hem de profesyonel kullanıcılara hitap edecek. Envanterinde hareket hâlindeki kullanıcısını takip eden ve her özel anında selfie çeken modelleri de barındıran firmanın Türkiye pazarına girmesiyle bu alandaki rekabetin kullanıcıların lehine olacağı belirtiliyor.

Katar, seferleri her geçen gün artırıyor
Türk ve Katar hükûmetleri arasında devam eden iş birliği; hava trafiği, yolcu sayısı ve dolululuk oranlarına da müspet yönde etki yaptı. Geride bıraktığımız hafta içerisinde, dost ülke Katar’ın başşehri Doha’dan ülkemizdeki havalimanlarına 90 tarifeli uçuş gerçekleşti. Senenin ilk yarısında da geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 104 artışla 36 bin Katarlı Türkiye’ye geldi. Katar Hava Yolları ocak-mayıs döneminde İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ve Doha arasında yaklaşık 100 bin yolcu taşıyarak geçen seneye nazaran yolcu sayısını yüzde 40 artırdı.

***

Hayalleri kıtaları aştı
Çeşme’de eczacılık yapan Hakan Çetinkaya’nın uçuş tutkusuyla Kanada’da gyrocopter uçuş eğitmenliğine uzanan öyküsü, hayallerini gerçekleştirmek isteyenlere umut verdi. Çocukluk hayali olan pilotluk için askerî okul imtihanlarına giren, başarılı olmasına rağmen boy ölçülerinin yeterli olmaması sebebiyle okula giremeyen Hakan Çetinkaya, uçuş hayalinden vazgeçmedi. Eczacı olduktan sonra dünyada hızla yaygınlaşan gyrocopter ile tanışan Çetinkaya, İspanya’da eğitim aldı. Gyrocopter ile göklere yükselen ve hayalini gerçekleştiren Çetinkaya, gyrocopter ile bin 800 saat uçuş tecrübesine ulaştı. Artık yurt dışında da tanınır hâle geldi. Kanada’da bulunan Airpro Gyro Uçuş Okulundan davet alan Çetinkaya, uluslararası eğitmenlik için imtihana girerek başarılı oldu ve uçuş eğitmeni lisansını aldı. İZMİR AA

***

İSTİHDAM FIRSATLARI SÜRÜYOR
Türk Hava Yolları ailesinin devam eden büyüme çalışmaları kapsamında yeni kabin memuru alım sürecinin sürdürüldüğü ve yayındaki ilana müracaatların devam ettiği belirtildi. Diğer taraftan İstanbul’un üçüncü havalimanının güvenliğini sağlayacak özel güvenlik personeline yönelik müracaat ve alım çalışmaları da eş zamanlı olarak yapılıyor. İGA Güvenlik AŞ bünyesinde hizmet edecek toplam 3.500 kişilik dev güvenlik timinde yer alacak son 1.000 kişi için İstanbul Mecidiyeköy’den sonra Avcılar’da müracaat irtibat ofisi açıldı. Son başvuru tarihi ise 30 Eylül 2018 olarak belirlendi. Ayrıca Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü bünyesinde görev alacak 21 kişilik Hava Aracı Kurtarma ve Yangınla Mücadele Görevlileri (ARFF) Ankara Esenboğa Havalimanı’nda yapmış oldukları uygulama tatbikatı neticesinde eğitimlerini tamamlayarak yetki belgelerini almaya hak kazandılar. Böylelikle DHMİ bünyesinde ve Türkiye genelinde görev alan ARFF sayısı 1.523’e ulaşmış oldu.

***

Queensland koalası uçakla 700 mil gitti
Tanami adındaki 19 aylık bir Queensland koalası Almanya’nın Duisburg şehrindeki hayvanat bahçesinden, İskoçya Edinburgh’daki hayvat bahçesine yaptığı yolcukta yaklaşık 700 millik yolu Eurowings uçağıyla gitti. Tanami, uçuş boyunca koltuk sırasında tek başına yolculuk yaparken, en sevdiği yiyecek olan okaliptüs bitkisini yiyerek uçuşunu tamamladı ve uçakta renkli dakikaların yaşanmasına vesile oldu.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.