Kul hakkı affedilmez

A -
A +

Bir kimse diğerine iftira ederse, bağırıp hakaret ederse, biri diğerine sert bakar da, diğerinin kalbi kırılırsa veya biri diğerinin yüzüne bakmazsa, yüzünü ona çevirmezse, hak doğar.


Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki:
Allahü teâlâ, kul haklarını affetmez. Kullar arasındaki günahlarda mutlaka adalet olur. Kul hakkı karışmamış günahlar, Allah ile kul arasındadır. Cenab-ı Hak dilerse affeder, dilerse cezalandırır. Hattâ günahkâr bir kulunu bile evliya yapabilir. Bu, Rabbimizin bileceği bir iştir. Mesela, bir yerde çalışan bir kimsenin, işe gelip gelmemesi, işini güzel yapıp yapmaması, onun cezaya müstahak olup olmaması, patronla o kimse arasındadır. Patronu isterse affeder. Çünkü bu meselelerde o kimsenin muhatabı doğrudan doğruya patrondur. Ama o kimse, kanunlara göre bir suç işlerse, mesela birini öldürürse ve o mesele mahkemeye intikal ederse, patronun bu meseleye müdahalesi olamaz.

İşte kul hakkı da bunun gibidir. Allahü teâlâ, kullar arasındaki suçların, mahşer gününde kurulacak olan mahkemede çözülmesini takdir etmiştir. Oradaki mahkemede, boynuzsuz koyun, kendisine vuran boynuzludan hakkını alır. Bu kadar ince bir adalet vardır.

Müslümanlarla kâfirler arasında, Müslümanlarla hayvanlar arasında, Müslümanlarla Müslümanlar arasında, çok hassas bir mahkeme kurulur. Hayvan hakkı Müslümanın hakkından, kâfirin hakkı da hayvan hakkından daha çetindir. Evlat hakkı, hanım hakkı, hoca hakkı, ana baba hakkı, arkadaş hakkı gibi daha birçok hak vardır. Mesela bir kimse diğerine iftira ederse, bağırıp hakaret ederse, iki Müslüman karşılaştığı zaman biri diğerine sert bakar da, diğerinin kalbi kırılırsa veya biri diğerinin yüzüne bakmazsa, yüzünü ona çevirmezse, hak doğar. Çünkü diğeri, (Ben bu arkadaşa ne yaptım, bir suç mu işledim acaba? Niye bana böyle soğuk davranıyor?) diye düşünüp üzülecektir.

NİYE EVLENMEDİN?
İmam-ı Nevevî hazretleri hiç evlenmemiştir. (Niye evlenmedin?) diye sorduklarında, (Kul hakkından korktum) buyurmuştur. Bişr-i Hafi hazretleri de, aynı sebepten dolayı evlenmemiştir. İbni Âbidin hazretleri de, (Hanımının kul hakkına riayet edemeyecek olan, evlenmemeli) buyuruyor. İmam-ı Rabbânî hazretleri, (Üzerimizde kimsenin hakkı kalmamasına çok dikkat etmeliyiz! Hakkı dünyada ödemek kolaydır. Nezaketle, yumuşaklıkla haktan kurtulmak mümkündür. Fakat âhirette, iş böyle değildir. Orada, hak altından kurtulmak çok güçtür, çaresi bulunmaz) buyuruyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.