Somalı kadınlar yaralarını sarıyor

A -
A +
Soma yaşadığı yaraları nispeten sardı. En şanslıları ise kadınlar. Profesyonel destek aldılar ve birçoğu girişimci oldu.

13 Mayıs 2014 günü Soma bir felaket yaşamış, 301 maden işçisi hayatını kaybetmiş ve Türkiye'nin yüreği yanmıştı. O gün herkes "Ben ne yapabilirim" demişti.
Kimi yardım için apar topar oraya gitti. Kimi battaniye, kimi giysi gönderdi. Kimi de dua etti. Türk halkı o gün yekvücut Soma'daydı. Önceki gün o gün Soma'da olan üç kurum gene Soma'da toplandı: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türkiye Vodafone Vakfı ve Kagider.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek o gün yapılacak en önemli şeyin yaşanan travmanın hafifletilmesi olduğuna dikkat çekti ve 300'ü sosyal paylaşım uzmanı olmak üzere 900 kişi ile hizmet verdiklerini söyledi. 10 bin 612 kişinin birebir psikolojik destek aldığını bildirdi.
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar o günü anlatırken "Soma'da yaşanan acının hafifletilmesi için bizim de bir şeyler yapmamız ve yaptığımızın sürdürülebilir olması gerektiğini düşünmüştük" dedi ve Somalı kadınları girişimci yapmak için proje ürettiklerini söyledi.
Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel ise kadınların ekonomik ve sosyal hayatta eşit ve güçlü bir biçimde var olması konusunda çok sayıda proje ürettiklerini belirterek; şöyle konuştu: "Bu projelerimiz arasında önemli bir yeri olan Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi ile Somalı kadınlarımızı iletişim teknolojilerinin sunduğu imkânlarla tanıştırarak sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını sağlamayı hedeflemiştik."


Kim ne yaptı?

Somalı kadınların ekonomik ve sosyal güce kavuşmaları için Soma Belediyesi, Türkiye Vodafone Vakfı ve KAGİDER iş birliği ile 2014 yılında hayata geçirilen "Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi" ilk mezunlarını verdi. 370 kadının kayıtlı olduğu Merkez'de 124 kadın kursiyer sertifika aldı. Şu ana kadar 168 saatlik eğitime tabi tutulan kadınlara daha ziyade tel kırma, oya ve nakış eğitimi verildi.
Buraya kadarı iyi: De... bunlar her yerde var olan şeyler! Katma değer üretmez ve sürdürülebilir olmazsa, önemi olmaz! KAGİDER ve Vodafone Vakfı işte tam bu noktaya kafa yormuş ve çeşitli markalarla iş birliğine aracılık etmiş. İlk adımı English Home ile atmışlar. Somalı kadınların işlediği 22 bin havlu, Ekim ayında English Home mağazalarında satışa sunulacakmış. Bu sadece bir başlangıç: Başka firmaların da bu tür siparişler vermesi gerekiyor ki, sistem sürdürülebilir olsun.
Burada en önemli husus arz-talep dengesinin doğru kurulması. Talep olmalı ki, arz devamlı olsun. O da farklılıkla mümkün. Somalı kadınlara tasarım desteği de veriliyor. 
Ünlü Tasarımcı Arzu Kaprol, Somalı kadınların emeklerinin boşa gitmemesi ve elde edecekleri katma değerin sürdürülebilir hale dönüştürülmesi için onlara özel tasarım sözü verdi. Somalı kadınların ürünleri, Arzu Kaprol imzasını taşıyacak yani. Başka tasarımcıların da bu gönüllü kervanına katılmasıyla çok daha kapsamlı bir çalışmaya dönüşebilir bu faaliyet.  


Somalı kadınların şansı

Somalı kadınların, Vodafone Vakfı ve KAGİDER gibi iki profesyonel kurumdan destek alıyor olmak gibi bir şansları var. Vodafone paydaşlarına yeni yıl hediyesi olarak 16 bin bardakaltı dağıtmış. Gene 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde 4 bin 250 adet lavanta kesesi göndermiş. Her ikisi de Soma Eğitim Merkezi'ndeki kadınların işlediği ürünler. Küçük bir katkı belki ama başlangıç olarak önemli.
Soma Belediyesi özel bir bina tahsis etmiş ve bu binada birer bilgisayar ve seminer odası var. İki de nakış atölyesi. Belediye, Halk Eğitim Merkezi için yeni bir arsa tahsis etmiş ve Soma Kaymakamlığı kısa sürede bu binanın tamamlanacağını söylüyor. Soma Kaymakamı Bahattin Atçı çalışkan bir kaymakam ve çok başarılı projelere imza atmış. Belediye Başkanı Hasan Ergene keza. O da ne gerekiyorsa yapıyor.
Somalı kadınların en büyük şansı ise hiç şüphe yok ki Arzu Kaprol'un bu projeye dâhil olması. Somalı kadınlar şayet profesyonel bir elden çıkmış tasarımla ürün işlerlerse, hem gelirleri artar, hem de sürdürülebilir bir iş sahibi olurlar. Ayrıca, bu uygulama Türkiye'nin diğer bölgelerindeki kadınlara da örnek olur ve onlar da ekonomik refaha kavuşurlar.
KAGİDER Başkanı Oktar, Somalı kadınlara kooperatif eğitimi verdiklerini söyledi. Ki, bu da önemli bir gelişme. Devamlılığın yolu kooperatiften geçiyor çünkü.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.