312 milyar dolarlık proje

A -
A +
Türk müteahhitlerinin yurt dışında üstlendiği 8 bin 606 projenin toplam değeri 312 milyar dolara ulaştı.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) 2015 yılının analizini açıkladı. Raporda "2015 yarı yılı itibariyle global ekonomide toparlanma işaretleri görünse de kalıcı denge sağlanamıyor, ülkeler ve bölgeler arasında ekonomik büyüme farklılaşması devam ediyor" deniliyor.
Türkiye, 2015 yılının ilk altı ayında yurt dışında 8 milyar 200 milyon dolar tutarında proje üstlendi. İlk beş ülke sırayla Türkmenistan, Cezayir, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan ve Azerbaycan.
Türk müteahhitlerinin 1974 yılından bu yana 104 ülkede üstlendiği 8 bin 606 projenin toplam değeri 312 milyar dolara ulaştı.
Türk Müteahhitleri Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde yaşanan olayların, Rusya ekonomisindeki risklerden kaynaklanan kaybı dengelemek için Sahra Altı Afrika ve Güney Amerika ülkelerinde potansiyel yatırım imkânları arıyorlar. İran'daki gelişmeleri yakından takip ediyorlar ancak bu ülkede Çin ce Rus taahhüt firmalarının parsayı kapması söz konusu.
TMB verilerine göre inşaat sektörü iç piyasada da büyümesini sürdürüyor. Türkiye genelinde konut satışı 2015 Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12'lik bir artış gösterdi ve 110 bin 657 konut satıldı. 2015 yılının ilk altı ayında ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artarak 635 bin 80 satış gerçekleşti.

2023 hedefi: 1.3 trilyon dolar

30 yıldır inşaat sektöründe faaliyet gösteren ANBA Yayın Grubu Genel Yayın Yönetmeni Mahmut Kılınç Yurt Dışı Türk müteahhitlik sektörünün yıllık iş hacminin en az 100 milyar dolara çıkarılmasını istedi. İspanya'nın geçen sene 13 firma ile 85 milyar dolar iş hacmine ulaştığına dikkat çeken Kılınç, "Türkiye 42 firma ile 2014 yılında 25 milyar dolarlık iş hacmine ulaştı" dedi ve ENR Top Listesi'nde ikinci sırada yer aldığını bildirdi.
Kılınç ayrıca inşaat sektörünün ciddi problemler yaşadığını belirtti ve henüz müteahhitliğin tanımının dahi yapılmamış olmasının hukuki bir zafiyet olduğunun altını çizdi. 80 milyon nüfuslu Almanya 2 bin 700 inşaat müteahhidine sahipken, Türkiye'nin 305 bin kamu müteahhidinin olmasını problemin kaynağı olarak gösteren Kılınç, "Önüne gelen inşaat müteahhidi oluyor. Bunun önüne geçilmesi lazım" dedi.
Kılınç 2023 yılına kadar planlanan altyapı, enerji, sağlık, eğitim ve konut yatırımlarının 1 trilyon 300 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Soma lojistik üssü olur mu?

Soma, Manisa'nın 17 ilçesinden biri. Diğer 16 ilçede tarım ve hayvancılık mümkün iken Soma'da madenden başka bir iş yok. Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, "Soma madencilikte bir milat yaşadı" dedi ve madencilik standardının hızla yükseltildiği söyledi.
Vali Bektaş, Çandarlı Limanı'nın ihaleye hazırlandığını belirtti ve bu limanın hem otoban, hem demiryolu bağlantılarının sağlanacağını ve bölgenin lojistik üssü olacağını ifade etti.  
Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgelerinin ürünleri bu limandan sevk edilecek ki, Soma gerçek bir lojistik üssü durumuna geliyor. İş ve aş imkânı yani.

Soma'da tanıdığım genç

Soma'da biraz dolaştım. Parkta rastladım bir gençle sohbet ettim. Kırk yaşında ya var, ya yoktu. Maden işçisiymiş. "İş yok" dedi. Arada bir inşaat işi çıkıyormuş. "O da yavaşladı" dedi. Kapanan ocakların açılmasını bekliyor.
Ocakların güvenli hale getirilmiş olduğunu düşünüyor. "Bunca yaşanandan sonra devlet de şirket de gerekli tedbiri almışlardır herhalde" dedi.
Zonguldaklı bir ailenin çocuğu olduğunu söyledi ve "Ailem Soma'ya 1989 yılında taşındı. Zonguldak'a dönsem, kimse tanımaz beni" dedi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.