Bulgur pilavı yıldız oldu

A -
A +
Ünlü Türk Aşçı Osman Sezener'in pişirdiği bulgur pilavı Expo Milano'nun yıldızı oldu. Tatmak isteyen ziyaretçiler uzun kuyruk oluşturdu...

Türk tanıtım grupları Expo Milano'da çok başarılı sunumlar yapıyorlar. Son örneği MBTG idi.  Makarna, Bulgur, Bakliyat, Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) ünlü Türk Aşçı Osman Sezener'in pişirdiği bulgur pilavıyla müthiş sükse yaptı.

Osman Sezener'in Expo Türk Pavyonu'nda pişirdiği bulgur pilavı çok büyük ilgi gördü. Sezener, açık alanda önce pilavın nasıl pişirildiğini gösterdi. Sonra da bu pilavı ziyaretçilere ikram etti. Bu sunum âdeta bir şovdu. Pişirme işlemini ilgiyle izleyen ziyaretçiler, tabaklarına doldurdukları bulgur pilavını iştahla yediler.

MBTG ayrıca Milano Expo için özel hazırladığı ve her birisi 150'şer gram olan bulguru ziyaretçilere hediye etti. MBTG Başkanı Mehmet Surur Aydın, üzerinde İngilizce ve İtalyanca tarifi bulunan bu bulgur paketleri ile dört kişilik bir ailenin doyabileceğini söyledi.  

Yaklaşık 30 çeşit yemeği yapılan bulgur, bilhassa Almanya'da çok iyi tanınıyor. Almanlar, ülkelerinde yaşayan Türklerden bulgur pilavını öğrendi ve sevdi. MBTG tüm Avrupa'nın bulgur pilavını tanımasını hedefliyor ve Expo'yu başarılı bir şekilde fırsata dönüştürmeye devam ediyor.

Bulgur deyip geçmeyin

Bulgur son senelerde yıldızı parlayan ürün oldu. Çok sağlıklı çünkü: Lif oranı yüksek ve kolesterol içermiyor. Çağın hastalığı olan kolon kanseri, obezite ve diyabet gibi hastalıkların artması bulgur pilavına olan ilgiyi arttırdı. 
Ayrıca tok tuttuğu için bilhassa kilo almak istemeyenler tarafından tercih ediliyor. Bu sağlıklı ürünü tanıtmak aynı zamanda insanların sağlığına hizmet etmek anlamına da geliyor yani.


Fakir yemeği

Türk toplumu birçok sosyal konuda olduğu gibi beslenme konusunda da taklitçi oldu. Bulgura "Fakir yemeği" deyip burun kıvırdı. Türk toplumu, kişi başına 8 kilo bulgur tüketiyor. Bunun en az 18 kilo olması lazım halbuki.
Hakeza makarna. Türkiye'de kişi başına tüketilen makarna miktarı 6 kilo! İtalya'da ise 24 kilo. "Kilo aldırıyor" diye makarna yenmiyor. Mehmet Surur Aydın ise tam tersini söyledi ve "Durum (Sert) buğdayından imal edilen makarna asla kilo aldırmaz. Aksine diyet yemeğidir" dedi.


İhracat başarısı

Türkiye senede 215 bin ton bulgur ihraç ediyor ve bir milyar dolar gelir elde ediyor. En büyük pazar Irak: Türkiye ihracatının yarısını Irak'a gerçekleştiriyor. Geri kalanı Orta Doğu ve Avrupa'ya ihraç ediyor.
Mehmet Surur Aydın, dünyadaki hemen her gıda fuarına iştirak ettiklerini ve bulgur, makarna, bakliyat ve ayçiçek yağını tanıttıkları ifadesinin ardından "Her katıldığımız fuarda büyük ilgi gördük" cümlesini kurmayı ihmal etmedi.
Türkiye'nin ihracatı yüzde 15 düşüş gösterirken, MBTG'nin tanıtımını yaptığı bulgur, makarna, nohut, fasulye, ayçiçek yağı ihracatında düşüş yok. Tanıtımın sonucu tabii.


Tanıtımda yeni hedef

MBTG yeni tanıtım stratejileri geliştiriyor. Irak'a yönelik hazırlanmış reklam filminde komşunun komşuya ikram teması işleniyor ve "Komşunun aşına ayçiçek yağı" iyi gider anlamına mesajlar veriliyor.
MBTG Başkanı Aydın, Amerika'daki fuarda Mehmet Öz gibi tanınmış isimleri değerlendirmeyi düşündüklerini söyledi. Aydın'ın aktardığı anekdot çok enteresandı; şöyle: "Meksika'daki fuarda bir kadın 'Aaa, ben bulguru tanıyorum' dedi ve yanındaki arkadaşlarına tavsiye etti. Kadın, Almanmış ve Türk komşuları ona bulgur pilavını sevdirmiş."


Bir Yunanistan da mı olamayız?

Yunanlı "Peynir benim" dedi. Dönere sahip çıktı. Ona kalırsan "Lokum zaten onundu." Türklerin ta Orta Asya'dan getirdiği yoğurda dahi "Benim ürünüm" dedi adam. Bizim yemekleri kendine mal etti ve dünyanın birçok ülkesinde "Yunan Lokantası" açtı. Biz ise gerçekten bizim olanı, "Bu Arap'ın", "Bu Fars'ın", "Bu Suriye'nin", "Bu Azerbaycan'ın" diye diye ittik. Şimdilerde bazı şeylere sahip çıkıldığını görmek insanın içinde ümit kıvılcımları çaktırıyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.