Erdoğan’ın mesajları

A -
A +
 
Berat Albayrak’ın sağlık sorunları nedeniyle görevden affının kabul edilmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın parti grup toplantısındaki vereceği mesajlar merak ediliyordu.
Aslında Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası yönetimlerindeki değişiklikler bir açıdan bakıldığında bir bayrak değişimiydi. Mevcut hükûmet sisteminde, kabinedeki bir görev değişikliği cumhurbaşkanının iradesine bağlıdır. Kabinenin değişmesi öyle büyük krizler falan oluşturmaz.
Ancak, Albayrak’ın Cumhurbaşkanı’nın damadı olması nedeniyle meselenin aile boyutuna da dikkat çekilerek epeyce bir tezvirat üretildi. Özellikle CHP ve iş birliği içinde olduğu ittifak partileri, görevden ayrılma kararının üzerinde, siyasi etik ve ahlak sınırlarını da zorlayarak, sevinçle tepindiler.
CHP ve yönetimi, Türkiye’de bir yönetim krizi olduğundan bahsetti. Her zaman olduğu gibi Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemini, bu krizin müsebbibi olarak göstermeyi tercih etti.
Muhalefet, 18 yıldır iktidarın değişmesini, normal şartlar üzerinden değil de bir kriz ya da demokratik olmayan saldırılar neticesinde gerçekleşebileceğine inandığı için bir görev değişimini bile kriz olarak görmeyi tercih ediyor. İktidara gelme ihtimalini sadece kriz siyasetine bağladığından her yeni gelişmede hop oturup hop kalkıyor.
         ***
AK Parti’nin 18 yıllık iktidar dönemi göz önünde bulundurulduğunda; önemli gelişmelerden, tartışmalardan, iktidara yönelik saldırılardan ve kimilerinin kriz olarak değerlendirdiği siyasetin içinde olabilecek değişikliklerden sonra, Erdoğan’ın ne diyeceği ile ilgili büyük bir beklenti oluşur. Vereceği mesajlar dikkatle takip edilir.
Her seferinde de Erdoğan, bu kritik dönemlerin ardından milletin karşısına çıkar ve verdiği mesajlarla bir anda siyasal ve toplumsal atmosferin olumlu yönde değişmesini sağlar. 
Parti teşkilatlarının, kendi seçmeninin, bürokrasinin ve en nihayetinde tüm toplum kesimlerinin öz güvenini yeniden tazeler. Geleceğe yönelik beklentileri olumlu yönde etkiler. Oluşan ya da oluşması muhtemel karamsarlık havasını bir anda dağıtır. Heyecanı tekrar yükseltir.
Böyle olduğu için de partisi ve iktidarı; her gelişmeden, krizden, değişimden güçlenerek çıkar.
Haksızlık etmeyelim, muhalefet kesimleri de bunun farkındadır. Bu farkındalıktan dolayı, böyle dönemlerde alttan alta “ya bu seferde Erdoğan güçlenerek yoluna devam ederse” diye  endişelenirler.
​         ***
Bu bağlamda, Erdoğan’ın dün grup toplantısında verdiği mesajlar çok önemliydi. Berat Albayrak’a hizmetleri için teşekkür etti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde, 2 sismik araştırma, 3 sondaj gemisini dünyadaki ekonomik sıkıntıların yaşandığı dönemde Türkiye’ye kazandırmasının ne kadar önemli olduğunu vurguladı. Maliye ve Ekonomi Bakanlığı’nın zor bir döneme denk geldiğine işaret etti.
Ekonomide ve hukuk alanında yeni reformlardan söz etti. Yeni ekonomi yönetimine desteğini açıkladı. Ekonomi ile ilgili atılacak adımları tek tek sıraladı. Bizzat kendisinin de yeni dönemde ekonomi ile doğrudan ilgileneceğinin ipuçlarını verdi. Yatırımcıya destek vermek için bir dizi yeni kararların alınacağından bahsetti. Yatırımcılara güven sağlaması amacıyla yargı sisteminde de yeni bir reform paketinin yolda olduğunu söyledi.
Konuşmasında en önemli başlıklardan biri, kabine değişikliği ile ilgili spekülasyonlara verdiği tepkiydi: “Tayyip Erdoğan masabaşı yazılanlarla amel etmez. Siz 18 yıl içinde böyle bir adım gördünüz mü? Attıramazsınız bize. Biz buralara bu kalemlerle, bu makalelerle gelmedik. Biz bu kalemşorlarla savaşa savaşa geldik. Biliyoruz ki sizler bu milletin menfaatine hayırlı bir rüya görmezsiniz.”
Bu sözlerle kabinede iddia edildiği gibi bir değişikliğin olmayacağını net olarak dile getirdi. Dolayısıyla, muhalefetin kriz beklentisi bir kez daha suya düştü. Erdoğan, oluşturulmaya çalışılan karamsar havayı verdiği mesajlarla dağıttı. Konuşması olumlu karşılandığı için de döviz kurlarında sert bir düşüş yaşandı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.