Rumeli'ye merhaba

A -
A +

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın "Balkan Gençlik Treni" projesinden daha önce bahsetmiştik. Bu proje çerçevesinde 250 gencimizi Balkan ülkelerine taşıyacak trenlerden ilki 12 Haziran'da serhat şehrimiz Edirne'den hareket etti. Siz bu satırları okurken, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Hırvatistan'ı geride bırakmış olan tren Bosna-Hersek'in Mostar şehrinde. Bu duraktan sonra, Sırbistan, Makedonya ve Yunanistan'ı da ziyaret ederek Edirne'ye ulaşacak.

Balkan Gençlik Treni'nde yer alabilmek için yaklaşık 35.000 gencimiz müracaat etti. Derslerindeki başarı durumları, bilimsel, sportif ve sosyal başarıları gibi kriterlere göre yapılan titiz bir değerlendirme sürecinden sonra geziye katılmaya hak kazanan gençlerimiz, sadece yaz tatiline güzel bir başlangıç yapmıyor, aynı zamanda bu bölgenin tarihî, kültürel ve siyasi özelliklerini görerek öğreniyorlar. Trende verilen "Osmanlı Tarihi" ve "Balkan Tarihi" seminerleri gençlere gezilen güzergâh hakkındaki bilgilerini tazeleme imkânı sunuyor. Genel kültür, tarih, coğrafya, edebiyat, bilim ve spor alanlarından soruların sorulduğu bilgi yarışmaları geziye ayrı bir heyecan katıyor. Final müsabakalarının Ankara'da Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda yapılacağı bilgi yarışmalarında her trenden 16 takım yer alıyor. Trende ayrıca "Balkanlar'daki Türkiye" temalı fotoğraf ve gezi yazısı yarışmaları da düzenleniyor. Her iki yarışmada dereceye girenlere de yine Ankara'da düzenlenecek törenle ödüller verilecek.
Geçtiğimiz yıl, Türkiye içinde Gençlik Trenleri projesini başlatarak binlerce gencimizin ülkemizin çeşitli güzelliklerini görmelerini temin eden Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın, bu yıldan başlayarak yurt dışında da gezi organizasyonlarına girişmesindeki temel amacı, dünyayı daha iyi okuyabilen ve değerlendirebilen gençlerimizin yetişmesine katkı vermek. Bu çerçevede ilk yurt dışı gezinin Balkanlar'a gerçekleştirilmesinin sebebi ise, bizim tarihimizde "Rumeli" olarak bildiğimiz bu coğrafyanın daha iyi tanınmasının bölge barışına hizmet edeceği düşüncesi. Elbette, Rumeli'deki Türk izlerini yerinde görerek öğrenmenin, gençlerimizin Osmanlı'ya ve Evlad-ı Fatihan'a bakışlarının gelişimine de önemli bir katkısı olacağı da unutulmamış.
Tren gezileri devam ederken, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, hukuk, matematik, İngilizce, organik tarım, felsefe ve sinema alanlarında "Lider Gençlik Kampları" düzenleyecek olan Gençlik ve Spor Bakanlığı, yaz aylarını gençler için keyifli bir öğrenme dönemine dönüştürmeye kararlı gözüküyor. Söz konusu kamplara internet üzerinden başvurular devam ediyor. Kampların ardından ekim ayında gençleri yeni bir sürpriz bekliyor. Türkiye'de ilk defa 1000 genci Akdeniz limanlarında dolaştıracak "Uluslararası Akdeniz Barış Gemisi" sonbaharda İstanbul'dan demir alıyor. Türkiye'den üniversite gençlerinin yanı sıra dünyanın tüm ülkelerinden gençlere de açık olan gemi, İskenderiye, Pire, Venedik gibi önemli Akdeniz limanlarını dolaşarak bölgenin çok sıcak gelişmelere sahne olduğu bir dönemde gençlerin birbirleriyle diyalog kapılarını sürekli açık tutmalarını sağlayacak.
Bütün bu faaliyetler Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın son iki yılda başlattığı yeniliklerden sadece birkaçı. Bakan Suat Kılıç'ın vizyonu ve girişimciliği bu güzel işlerin başlıca ateşleyicisi. Başta Proje ve Koordinasyon Genel Müdürü Ramazan Yiğit ve Kültür ve Araştırma Genel Müdürü Abdülkadir Mahmutoğlu olmak üzere Bakanlık bürokrasisi de gençlere her gün yeni hizmetler sunmak için canla başla çalışıyor. Gençlerimizi Rumeli'yle buluşturan "Balkan Gençlik Treni"ni projelendiren ve başarıyla uygulayan Daire Başkanı Hüseyin Demir'i ve uzmanlar Erol Taş, Bilal Başar, Eyüp Tok, Evren Başar ve İsmail Çakıroğlu'nu yürekten tebrik ediyorum.
Eminim ki, yaşları 18 ila 29 arasında değişen gençlerimiz bundan yıllar sonra Rumeli'ye geldiklerinde "Bu topraklara ilk kez bir üniversite öğrencisiyken gelmiştim ve buralara bakışım değişmişti" diyecekler, onlara bu güzel imkânı sunanları hayırla yâd edeceklerdir...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.