BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Birçok derdin devası Mesir macunu

Birçok derdin devası Mesir macunu

Mesir macunu tam 459 yıldır devam eden bir gelenek. Bu güzel gelenek bugün bir defa daha tekrarlanacak ve Manisa Sultan Camii’nin minarelerinden halka saçılacak.



Kanuni Sultan Süleyman’ın hastalanan annesi Hafsa Sultan’a, Musa Bin Muslihiddin Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharat karıştırılarak yapılan macun şifa niyetine sunulur. İyileşen Hafsa Sultan, Padişah oğluna rica ederek ferman çıkartır. Artık bu şifalı macun her yılın ilkbaharında hazırlanarak, Sultan Camii’nin kubbe ve minarelerinden halka saçılacaktır. Mesir macununun içinde 31 gram karanfil, 15,5 gram yenibahar, 62 gram zencefil, 9,3 gram sandal limonu, 15,5 gram karabiber, 15,5 gram kişniş, 15,5 gram havlıcan, 124,1 gram kebabe, 31 gram Hindistancevizi, 15,5 gram anason, 9,1 gram sakız, 186 gram hıyarşembe, 9,1 gram safran, 93 gram tarçın, 15,5 gram üd’ül-kahr, 15,5 gram çöp-i çini, 15,5 gram hardal, 62 gram mursafi, 31,1 gram esma-i iksir, 15,5 gram çivitotu, 93 gram meyan balı, 3,1 gram tiryak, kalem-i barid, 15,5 gram raziyane, 15,5 gram kimyon, 15,5 gram zerdeçal, 124 gram tarçın çiçeği, 124 gram Hindistan çiçeği, 31,1 gram çörekotu, 15,5 gram dar’ül-fülfül, 31,1 gram ravend, 15,5 gram limontuzu, 93 gram kakule, 93 gram sinameki, 3,1 gram vanilya, 62 gram portakal kabuğu, 62 gram topalak kökü, 3 kilo 720 gram arıbalı, 3 kilo 720 gram günbalı ve 3 kilo 720 gram üzümsuyu bulunur. Dane halindeki malzemeler, havanda iyice dövülür. Sıvı olanlarla karıştırılır. Hafif ateşte, macun kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Sonra genişçe bir yere dökülüp, soğutulur.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT