BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Kanser savaşçıları

Kanser savaşçıları

Değerli okuyucular; içinde bulunduğumuz hafta “Kanser Haftası”... Bir hafta boyunca bu ölümcül hastalıkla ilgili bilgiler verilecek, riskler, korunma yolları ve hepsinden önemlisi de tedavinin ilk şartı olarak kabul edilen “erken teşhis yolları” konusunda uyarılar yapılacak. Biz de; hastalıklara yakalanma riskleriyle beslenme alışkanlıklarımız arasında çok sıkı bir ilişki olduğu gerçeğinden hareket ederek “Kanser Haftası”na katkıda bulunmak amacıyla bugün köşemizi “Kanser savaşçıları” olarak kabul edilen besinlere ayırdık. Günümüzde modern tıp da, bu besin maddelerinin kanser konusundaki önemini kabul ediyor. Siz siz olun; tam olarak çare olmasa da kanserle ilgili riskleri azaltan ve bu ölümcül hastalığa yakalanmışlara çare olan besinleri sofranızdan eksik etmeyin...



Bulgurun; dengeli beslenmeden, bağırsak kanseri riskini azaltmaya kadar sağlıklı bir hayat için birçok önemli özelliği var. Fiber oranı yüksek olan bulgur, bağırsak kanseri riskini engellediği gibi, vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminleri de karşılıyor. Isırganotu, kanserli tümörü yok etmemesine rağmen, hastalığın seyrini yavaşlatıyor. Halk arasında kansere şifa olacağı düşüncesiyle ısırgan otunun tedavide kullanımı oldukça yaygın. Vücutta hücre yenilenmesini sağlıyor, alyuvar yapımını artırıyor ve kanamaları durduruyor. Yaprak ve sürgünleri salata şeklinde veya pişirelerek yendiğinde kansere karşı oldukça etkili. Sarımsak, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, vücudun savunma sistemini enfeksiyonlara karşı uyarıyor ve kansorejen maddeleri yok ediyor. İçeriğindeki anti kanserojen bileşikler, mide ve kalın bağırsak kanserlerinin yanı sıra meme ve prostat gibi kanser türlerine karşı etkili. Sarımsakla ilgili yapılan 19 ayrı araştırma, yüksek miktarda selenyum ve mineral içeren bu bitkinin kanserle savaştığını ispatlıyor. Kabızlığı gideren ve kan yapıcı özelliğe sahip olan bezelye, kan kanserine karşı koruma özelliğine sahip. A, B ve C vitaminleri bakımından zengin olan domatesin birçok kanser türüne karşı etkili olduğu tespit edilmiş. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılması ve kanın durulmasını sağlıyor, damar sertliğini gideriyor. Ayrıca safra ve böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olan dometisin; hazmı kolaylaştırdığı, kabızlığı giderdiği, mide ve bağırsakların düzenli şekilde çalışmasını sağladığı da biliniyor. Anne sütünün, bol ve besleyici olmasını sağlayan, bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı şikayetlerini gideren hurma, aynı zamanda bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek kansere karşı koruma sağlıyor. İçeriğinde bol miktarda nişasta, B ve C vitaminleri bulunduran patates, vücudu kansere karşı dirençli kılıyor. Ayrıca şeker hastalığına, mide ve onikiparmak ülserine, damar sertliğine de faydalı. Öğlen ve akşam yemeklerinde 5’er adet yenmesi tavsiye ediliyor. Ardıç vücudu temizleyerek hastalıklara karşı direncini artırıyor, kansere karşı koruyor.
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT