BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Yoğurdu kurtardık

Yoğurdu kurtardık

Avrupa Birliği’ne ‘yoğurt’un resmen bir Türk ürünü olduğunu tescil ettirdik. Bundan böyle AB ülkelerinde Türk formülüne uygun olmayan ürünlere ‘yoğurt’ adı verilemeyecek.



İZMİR- Yaşar Holding Gıda Grubu Başkanı Ahmet Arsan, yoğurdun Türklere özgü bir ürün olduğunun tescillenmesi anlamını taşıyan ‘FAO’nun Yoğurt Kodeksi’nin, AB’de de yürürlüğe girdiğini, bu sayede Türk formülüne uymayan ürünlerle, gerçek yoğurdun birbirinden kesin çizgilerle ayrıldığını bildirdi. Arsan, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) kodeksinin, yoğurdun adı ve formülünün tamamen Türk olduğunu diğer ülkelere de anlatmaya önemli katkı sağladığını belirtti. Binlerce yıllık örnek Ahmet Arsan, bu yıl Temmuz ayı başında FAO tarafından dünya mallarının ticaretinde bir standart oluşturulması amacıyla yapılan çalışmalarda, Türklerin binlerce yıllık yoğurt formülünün kodeks olarak hazırlandığını, bu kodeksin geçen hafta AB’de de yürürlüğe girdiğini kaydetti. Yoğurdun tüm Türk dünyasında aynı formülle binlerce yıldır üretildiğine dikkati çeken Arsan, ancak son yıllarda İngiliz ve Yunanlılar başta olmak üzere bazı ülkelerin ‘yoğurt’ adı altında ısıl işlemlerden geçirilerek, içindeki canlı bakterilerin öldüğü ürünler hazırladıklarını bildirdi. Arsan, “Yoğurdun tüm özelliği içindeki canlı bakterileridir. Bunlar yoksa, bu ürüne yoğurt denilemez” dedi. Karşı çıktılar ama... Yunanistan, İspanya ve İngiltere gibi ülkelerde yoğurt hazırlanırken fermantasyon sonrası ürünün, ısıl işlemlere tabi tutulduğunu kaydeden Arsan, kodeks hazırlanırken bu ülkelerin şiddetle karşı çıkarak, yoğurt adını kullanmaya devam etmek istediklerini bildirdi. Arsan, Fransa ve İtalya gibi ülkelerin ise Türklerin yanında yer aldığını belirterek, “Orta Asya Türk Cumhuriyetleri de bize destek verdi. Çin seddinden Baltık denizine kadar yoğurt aynı şekilde hazırlanıyor” diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT