BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Çölyaklıya özel un

Çölyaklıya özel un

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait Halk Ekmek A.Ş tarafından üretilen özel unla, çölyak ve fenilketonuri hastaları artık daha ucuz, daha kolay ve bol çeşitte ürüne kavuşacak



> Sadettin Erkişi İSTANBUL- Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden Halk Ekmek, Çölyak ve Fenilketonuri hastaları için “Glutensiz nişastalı karışım” adıyla un üretimine başladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dün düzenlediği basın toplantısında üniversiteler ve sivil toplum örgütleriyle el ele vererek sosyal proplemleri çözdüklerini belirterek, “Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ile işbiriliği yaparak bu hastalarımız için daha önce sınırlı sayıda da olsa glutensiz ve düşük fenilanininli ekmek üretimini gerçekleştirdik. Şimdi de daha çok hastanın ihtiyacını karşılamak amacıyla ‘Glutensiz karışım’ üretimine başladık. Türkiye’de ilk olan bu yeni ürünle çölyak ve fenilketonuri hastaları, arzu ettikleri kek, kurabiye puding gibi çeşitleri kendi evlerinde yapma imkanına kavuşacaklar. Hastalarımız, yurt dışından oldukça pahalı fiyatlarla ithal edilen benzer ürünlere bağımlı olmaktan çıkacak ve kendi lezzet kültürümüze uygun ürünleri sağlıklı olarak elde etme imkanı bulacaklar” dedi. Pahalıya ithal ediliyordu Halk Ekmek A. Ş. Genel Müdürü Ömer Bilgiseven, bu ürünleri üretmek için İstanbul Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve TÜBİTAK ile işbirliği yaptıklarını söyledi. Bilgiseven, Türkiye genelinde 15 bin, İstanbul’da ise 2 bin 500 kişiyi bulan bu hastaların beslenme konusunda artık çok pahalı olan ithal ürünlere bağımlılıktan kurtulacaklarını kaydetti. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mübeccel Demirkol da, yapılan hizmetin ve üretilen ürünün bu iki önemli hastalığın tedavisinde vazgeçilmez olduğunu hatırlatarak, artık yurt dışından ithal edilmesine gerek kalmayacağını kaydetti.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT