BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Anadolu markalaşıyor

Anadolu markalaşıyor

Türk Patent Enstitüsü, yurt düzeyinde 75 ürünü tescilleyerek birer marka haline getirdi



ANKARA - “Yörenize Özgü Ürünleri Başkaları Sahiplenmesin” sloganıyla yola çıkan Türk Patent Enstitüsü (TPE), bugüne kadar yurt düzeyinde 75 ürünü tescilleyerek onları birer marka haline getirdi. Yıllarca büyük şehirlere veya yurtdışına gönderilememiş, tüketimi daha çok üretildiği bölgenin sınırları içinde kalmış yöresel ürünlerin, “coğrafi işaretleme”yle büyük tüketici gruplarıyla buluşma imkanı sağlanıyor. Bu markalaşma söz konusu ürünlere yeni pazar imkanı sağlıyor, unutulmaya yüz tutmuş ürünlerin yeniden hayata geçirilmesine imkan veriyor. Bu yılın Kasım ayı itibariyle toplam 75 ürün coğrafi işaret kapsamında tescillendi. Hereke ipek, yün halıları ilk patent alan ürünler olurken, Simav, Bünyan, Taşpınar, Kars, Pazırık, Bergama, Milas Yağcıbedir, Çanakkale, Gördes, İnce Isparta, Eşme Yörük kilimi gibi diğer dokumalar da ilk anda tescil alan ürünler oldu. Daha sonra, yerel yiyecek ve içecekler sıraya girdi. Buna göre, Antep Fıstığı, Bozdağ Kestane Şekeri, Malatya Kayısısı, Şanlıurfa Biberi, İzmit Pişmaniyesi, Kayseri Sucuğu, Pastırması, Mersin Cezeryesi, Ödemiş Patatesi, Çorum Leblebisi, Kemalpaşa Tatlısı, Anamur Muzu, Pervari Balı, Ege Sultani Üzümü, Adana Kebabı, Siirt Büryan Kebabı, Zara Balı, Akşehir Kirazı, Gümüşhane Dut Pestili, Siirt Perde Pilavı tescillendi. Öte yandan, coğrafi işaretleri izinsiz kullananlara getirilen cezai hükümler de suçun niteliğine göre, bir yıldan 4 yıla kadar hapis, 14 bin YTL’den 46 bin YTL kadar para cezasıyla hüküm altına alındı.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 102459
    % 0.88
  • 5.6399
    % -0.71
  • 6.3294
    % -0.71
  • 7.0547
    % 0.08
  • 260.991
    % -0.06
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT