BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Ankara tavşanını
Çin’e kaçırdık

Ankara tavşanını
Çin’e kaçırdık

Elektronikten tekstile kadar onlarca sektöre darbe indiren Çin malları, sonunda Angora tavşanını da (Ankara tavşanı) vurdu.



Oğuzhan Şahin ANKARA Bir zamanlar sadece Ankara’da yetişen ancak zamanla Türkiye’de soyu tükenen Angora tavşanında yapılan çalışmalar dünya piyasasını elinde bulunduran Çin sebebiyle sonuç vermedi. Elektronikten tekstile kadar onlarca sektöre darbe indiren Çin malları, sonunda Angora tavşanını da (Ankara tavşanı) vurdu. İşçilik ücretlerinin ucuz olduğu Çin dünya piyasasının neredeyse tamamını ele geçirince Türkiye’de Angora tavşanı üretimi zora girdi. MHP Ankara Milletvekili Mustafa Erdem’in soru önergesini cevaplandıran Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 1999 yılında TÜBİTAK desteği ile Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde bir proje geliştirildiğini, proje kapsamında Fransa’dan 62 adet Angora tavşanı getirildiğini bildirdi. Projenin başarıya ulaşamadan sona erdiğini aktaran Eker, “Geriye kalan 21 tavşan Bakanlığımız Ankara İl Müdürlüğüne devredilerek genetik iyileştirme sağlanmıştır. Proje 2005 yılı mart ayı başında tamamlanmıştır. Ancak, dünya Angora yünü üretiminin yüzde 90’ını gerçekleştiren Çin’de üretim maliyetlerinin düşük olması ve tavşan etinin ülkemizde rağbet görmemesi sebebiyle üreticiler tarafından tercih edilmemiştir” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT