Alışılamamış bir alışkanlık: Okumamak

A -
A +
İnsanoğlu, yolda yürürken gözünün önünden onlarca şekil ve şemailler geçer onlarca adım atar bir sürü yere gider gelir. Farklı kaldırımlara basar. Merak ediyorum acaba hangimiz bastığımız yerin tam farkına vararak yürüyoruz ya da kaçımız belki de üzerine basmış olabileceğimiz şeylerin farkındayız? Durun siz söylemeden ben diyeyim; bir elin beş parmağını geçmez, geçmeyecek de. Çünkü "bakar kör" tabiri bizim toplumumuza cuk diye oturmuş ve öyle de kalmış bir tabir gibidir.
Okumadan bakmadan görmeden gittiğin yol cehalet yoludur âmâ yoludur. Sen aslında gideceğin yolu da bilmiyorsun demektir. Ama bakarak görerek yürüsek hem önümüzü görmüş oluruz hem ufkunuzu doyurmuş oluruz. Yeni insanlar tanıyıp insan edinmiş oluruz. Farkındalık oluştururuz. Bugün en ileri ekonomiye sahip ülkelerin okuma oranlarının kat be kat daha fazla olması tesadüf olamaz. Mesela bir gazete kupürünü alıp okuya okuya gitsek daha ferah bir yol olmaz mı? Bence en güzel arkadaş en güzel eştir o kitap. Bir kitap eşittir bir insan hayatı. Aslında sen bir insanla yürümüş olacaksın. Belki de fiili varlığından daha fazla faydalanacaksın. Kişiye göre değişkenlik gösterir ya da göstermez onu da bilemiyorum. Ama tek bildiğim eğer bakmıyorsan görmüyorsan okumuyorsan, gittiğin yolun yol olmadığı, senin gittiğin yolun bir karanlık kuyuya gittiğidir.
Çocuklarımıza kardeşlerimize en azından gelecek nesli ipten almak uğruna bu alışılamamış alışkanlığı yok edip okumayı aşılayıp okuma alışkanlığını kazandırmak olsun görevimiz.
             Berna Beyaz-İstanbul

Ziraat Bankasından hiç ummazdım!

Kırk yıl düşünsem Ziraat Bankasının böyle bir keyfi uygulama yapacağı aklımın ucundan geçmezdi. Emekli Maaşımı Ziraat Bankası Yenibosna Radar Şubesinden alıyordum. Hesabımı tutmuşlar Bahçelievler Kocasinan Şubesine vermişler. Yakına vermişler, Kayseri Kocasinan'a verselerdi bari!..
Ne demek benim hesabımı benden habersiz, hiç arayıp sormadan kapatıp başka bir şubeye veriyorlar arkadaş? Hesabımdan para çekmek istediğimde ya da alışveriş yaptığımda kartım yetersiz bakiye verdiğinde şoke oluyorum.
Arıyorum otomatik arama numarasını gece yarılarına kadar. Bir mekanik ses çıkıyor. Şu anda tüm müşteri temsilcilerimiz diğer müşterilerimize hizmet vermektedir. Lütfen bekleyiniz. Hay sizin müşteri hizmetiniz şurada kalsın!.. Bir insana derdimi anlatabilmek için üç saat telefon kulağımda mı beklemem lazım?
Lütfen sorun Feridun Bey? Bir banka benim onayım olmadan benim hesabımı kapatıp başka bir banka şubesine nasıl verebiliyor? Öğrendiğimde ikinci bir şok yaşadım. Kocasinan Ziraat Bankası nerede bilmiyordum. Baktım oraya iki vasıta ile ancak gidebiliyorum. Ne demek istiyorlar? Yoksa dolaylı olarak bizi küstürüp, bir öfkeyle Ziraat Bankasından uzaklaştırıp başka bankaların cazibeli kampanyalarına kapılarak onlara katılmamızı mı istiyorlar?
Doğrusu neresinden bakarsanız bakın bu uygulamayı Ziraat Bankasına yakıştıramadım.
       Sezai Hancı-İstanbul



Sigorta deneme süresi 17 gün müdür?

Merhaba... Ben liseden mezun olmakla birlikte ve yaz tatiline girmem dolayısıyla çalışmaya karar vermiştim. Çevreden duyduğum, bir şirket ile çalışmaya gitmiştim. Orada yer olmadığından dolayı bu şirketle ortak olan başka bir şirkete aktardılar fakat aynı binadalar. Çalışan olarak toplam 100 kişi vardır. Bu şirket çağrı merkezi olarak görev yapmaktadır. Diğer şirket de aynı şekilde fakat sadece projeler farklı. Birisi lisanslı taraftar ürünleri satıyor. Diğeri kart aidatlarını 99 TL karşılığında şahsa geri verileceğini iddia edip bizden vatandaşımızı ikna edip önce 99 TL çekmemizi istiyorlar ve kaç yıl kart aidatı ödediyse bir ay içerisinde geri verileceğini temenni etmemizi istiyorlar. Ben kısaca şu an şirketlerin görevlerinden, çalıştığım konumdan bahsettim. Yani satış temsilcisiydim. Ancak ilerleyen günlerde takım liderimle bireysel sorunlar yaşayınca işten ayrılmak istedim. Çünkü bana sözel olarak ağır ithamlarda bulunuldu. Orada, toplamda 17 gün boyunca çalıştım. İstifa dilekçesi verdiğim takdirde, firma beni denediğini, bu yüzden sigortamı başlatmadığını söyledi ve orada çalıştığıma dair belge istediğimde böyle bir zorunluluklarının olmadığını söylediler ve beni binadan çıkarttılar. Ben 17 gün boyunca orada çalıştım ve sigortam dahi başlamamış. 17 gün firmanın kazancı için boşuna zaman harcamış oldum ve benim zaman kaybından başka sonucum olmadı. Ne yapabilirim?
       Asil Fazıl-İstanbul
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.