'Torba'dan işverene iyi, çalışana kötü haber

A -
A +

Yurt dışında çalışanların ücreti yüksek olsa da, primleri 3 asgari ücret üzerinden yatırılacak.?Bu durumda emekli maaşı düşük hesaplanacak.Birçok konuyu içerdiği için 'Torba Yasa' olarak adlandırılan düzenlemenin maddeleri Meclis Genel Kurulunda görüşülüyor. Temel kanun olarak 6 bölüm halinde ele alınan tasarının 51 ve 74. maddelerini kapsayan 3. bölümdeki 8. madde kabul edildi. Bu maddeye göre, yurt dışındaki işverenlerce, çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri adına Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) ödenmesi gereken sigorta primlerinin üst sınırı, asgari ücretin 3 katı olacak. Yurt dışında iş yapan ve daha çok müteahhitlik hizmeti veren iş adamlarına destek anlamı taşıyan bu düzenleme, işçiler açısından dezavantaja sebep oluyor.

Bu dezavantajları sıralamadan önce, kanunun gelişiminden bahsetmekte fayda var. Daha önce, sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde çalıştırılan Türk işçilerinin uzun vadeli sigorta primlerini işverenler ödüyordu. Sonra bu 5510 sayılı Kanun'la, uzun vadeli sigorta primi, isteğe bağlı sigortalılık kapsamında, sigortalı tarafından ödenmeye başladı. Bu işçiler için işverenleri 'işsizlik sigortası primi' de ödemediği için, Türkiye'ye dönüşte zor durumda kalıyorlardı.

Şimdi ise yeni düzenleme geldi ve sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanan ülkelerde iş yapanlar, çalıştırdıkları kişileri, düşük maaştan çalışıyor gibi gösterebilme hakkına kavuştu. Yurt dışında çalışanların ücretleri, 5 bin lira da olsa, işveren bunu 3 asgari ücret tutarı kadar gösterip bu miktarda prim ödeyebilecek. İşverenin giderini azaltan bu uygulama, işçiye önemli bir darbe vuruyor. Neden mi?

Yurt dışında çalışan işçi, 5-6 bin lira veya daha fazla ücret alıyorsa, bundan sonra sadece 3 asgari ücret (3.402 TL) alıyormuş gibi gösterilip, primi de buna göre yatırılacak. Çalışanların emekli aylığı, ödenen primle doğru orantılı olduğu için, yurt dışında çalışan işçi, emekli maaşında önemli bir kayıp yaşamış olacak. Ayrıca bu vatandaşlar istirahat içeren rapor aldığında, geçici iş göremezlik ödeneği alırken de, aldığı maaştan değil, SGK'ya 'bildirilen' tutardan ödenek alacak ve yine kayba uğrayacak. İş kazası, meslek hastalığı gibi durumlarda alacağı iş göremezlik ödeneği, günlük kazanca göre hesaplandığı için bu ödemeler de düşecek.İşverenin yükünü azaltıp istihdamı artırmayı planlayan kanunla böylece, işçi hak kaybına uğratılmış olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.