Ermenek son durum - Madenci yakınları ocağa alınıyor

Ermenek son durum - Madenci yakınları ocağa alınıyor

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Ermenek'te salı günü maydana gelen su baskınında maden ocağından kalan 18 işçiden hala bir haber alınamadı. Ermenek son dakika gelişmeleri.

Ermenek'te salı günü maydana gelen su baskınında maden ocağından kalan 18 işçiden hala bir haber alınamadı. Ermenek son dakika gelişmeleri.Ermenek'te mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmaları devam ettiği sırada bir göçük daha meydana geldi çalışmalar şuan için durduruldu.Karaman'ın Ermenek ilçesi Güneyyurt beldesindeki madende yaşanan su baskınında mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmaları devam ettiği sırada göçük meydana geldiği ve su tahliyesinin durduğu öğrenildi.Ermenenk'teki maden ocağında 18 işçinin mahsur kaldığı facianın 3. gününde işçilere ulaşmak için su tahliyesi devam ederken, gece göçük meydana geldi. Göçük nedeniyle su tahliyesinin durduğu öğrenilirken, madencilerin yapacağı incelemenin ardından itfaiyecilerin su tahliyesine devam edebileceği bildirildi. Göçüğün meydana geldiği günden bu yana bölgede bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sabah saatlerinde maden ocağına gelerek, çalışmalar hakkında bilgi aldı. 3 bakanın madendeki göçükle ilgili açıklama yapması bekleniyor.

Ermenek son durum - Madenci yakınları ocağa alınıyor

KARAMAN'ın Ermenek İlçesi'ne bağlı Pamuklu Köyü yakınlarındaki Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi'ne ait linyit özel şirkete ait kömür ocağında salı günü meydana gelen su baskınıyla yerin 350 metre altında mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmalarından henüz sonuç alınamadı.'Ahtapot' adı verilen su tahliye aracının devreye girmesiyle galerideki su seviyesi düşmeye başladı. Çalışmaların devam edebilmesi için molozlar çıkarılıp galeri sağlamlaştırma çalışmaları yapılıyor. Ermenek İlçesi'nin kömür ocaklarının yoğun olduğu Güneyyurt Beldesi ile Pamuklu Köyü arasında bulunan Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi'ne ait linyit kömürü ocağındaki facia geçen salı günü saat 12.15'te meydana geldi. Sabah vardiyasındaki işçiler ocak içinde öğle yemeği molasındayken, yeraltı su düzeyinin altında bulunan 350 metrelik galeriye bir anda su dolmaya başladı. Sanki baraj kapağı açılmış gibi galeri duvarını patlatan tonlarca su ocağı kapladı ve bu bölümde çalışan işçilerden 16'sı kendi çabalarıyla kurtulmayı başarırken, 18'i su ile dolan bölümü geçemedi. nbsp;

420 KİŞİLİK EKİP ÇALIŞMA YAPIYOR nbsp;

Facianın duyulması ardından sevk edilen ekipler, çalışmalara başladı. İşçileri kurtarma ümidi giderek tükenirken, AFAD koordinasyonundaki 420 kişilik ekip maden ocağında bulunan 12 bin tona yakın olduğu değerlendirilen suyu motopomplarla çekmeye çalışırken İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait dakikada 8 bin 500 litre su tahliye edebilen 'Ahtapot' adı verilen su tahliye aracı dün akşamdan itibaren kullanılmaya başlandı. Motopompların su ile birlikte çektiği taş ve moloz parçaları bunların sık sık devre dışı kalmasına neden oldu. Arızalanan motopompları yeniden çalıştırmak için görevliler aralıksız çalıştı.

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN BÖLGEDE İNCELEME YAPTI nbsp;

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün akşam saatlerinde Ermenek'e gelip, maden ocağında inceleme yapıp, mahsur kalan işçilerin aileleriyle görüştüMaden ocağındaki suyun tahliye çalışmaları aralıksız sürerken AFAD Koordinasyon Merkezi'nde çalışmaları yakından takip eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, saat 01.00 sıralarında maden ocağına girip çalışmaları inceledi ve AFAD yetkililerinden bilgi aldı. nbsp;

Ermenek son durum - Madenci yakınları ocağa alınıyor

"SU TAHLİYE İŞLEMİ 1 HAFTA SÜREBİLİR"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait dakikada 8 bin 500 litre su tahliye eden aracın akşam saatlerinde devreye girmesiyle tahliye işlemlerinde ilerleme sağlandı. Yaklaşık 50 kişilik kurtarma ekibi içinde yer alan madenci Durmuş Ali Uçar, saat 01.00 sıralarında su seviyesinin 10 metre düştüğünü belirtti. 'Ahtapot' adlı aracın devreye girmesiyle tahliyenin hızlandığını belirten Uçar, 'Ancak alttan su gelmeye devam ediyor. Ahtapot adlı araçtan önceki tahliye çalışmalarında kullanılan borular inceydi. Kaya parçaları tıkanma yapması sonrası borular patlamıştı. Ama Ahtapot tahliye etmeye başlayınca bu sorun ortadan kalktı" dedi. Uçar, su tahliye işleminin bir kaç gün sürebileceğini söyledi.Gece boyu devam eden su tahliye işlemleri sayesinde su düzeyi yaklaşık 20 metre düştü. Sabah saatlerinde ocakta biriken su nedeniyle galeride çökmeler görülebildiği belirtilirken sağlamlaştırma çalışmalarına da ağırlık veriliyor.

TMMOB: ESKİ GALERİLERDE BİRİKEN SU ALTTAKİ GALERİLERE AKIYOR

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, işletmenin üst kotlarda bulunan eski galerilerinde biriken suların, galeri duvarlarının incelerek zayıflaması ve sonuçta yıkılmasıyla halen faaliyette bulunan alt kotlardaki galerilere doğru ani boşaldığını, eski galerilerde biriken suların alt kotlardaki galerilere boşalımının halen devam ettiğini söyledi. Ocakta eski ve halen faaliyet gösterilen galerilerin boyutları (hacimleri) ile ilgili henüz bilgi edinilemediğini anlatan Alan, eski galerilerde su seviyesi gözlemi yapılabilecek bir olanak olup olmadığı, bu tür bir gözlem için bir girişimde bulunulup bulunulmadığı konusunda da bir bilgi bulunmadığını ifade etti. Alan, şöyle konuştu:"Ocakta yer alan kömürün Miyosen yaşlı kırıntılı seri içinde yer almakta olduğu, bu genç serinin çevresi ve olasılıkla tabanının; Mesozoyik yaşlı allokton ve genelde geçirimsiz birimlerin hakim olduğu kaya birimlerinden oluştuğu, bölgesel özellikleri dikkate alındığında, allokton birimin, boyutlarının bir kaç kilometre kareye ulaşabilen geçirimliliği yüksek, yeraltı suyu içeren karbonatlı kayaç blokları içerebildiği anlaşılmaktadır. Alandan gelen ilk bilgiler, su boşalımının yer altı suyu sistemiyle ilgili olmadığı yönünde olmasına karşın, allokton birimlerin bu genel karakterinin göz ardı edilmemesi gerektiği düşünülmektedir. Bununla birlikte, su baskını meydana gelen maden ocağının bulunduğu alanda yerel jeolojik yapı ile ilgili henüz ayrıntılı bir bilgiye ulaşılamamıştır. Jeolojik yapıya ilişkin bilgiler ışığında bu olasılık yeniden değerlendirilecektir.TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, su baskınına neden olan suyun kaynağı ile ilgili bilgi edinmek amacıyla tahliye edilen sudan örnekleme yapılması için gereken girişimlerde bulunulduğunu ifade ederken Ermenek Baraj gölünün maksimum su kotu, işletmenin en derin noktasından daha düşük olduğunu hatırlattı.

BÖLGEDE YAMUR BAŞLADI nbsp;

Kurtarma çalışmasına katılan ve yorgun düşen ekipler ateş yakarak ısınmaya çalıştı. Bölgede bu sabah saat 06.00'da başlayan yağmur aralıklarla devam ediyorKömür ocağında mahsur kalan 18 işçinin yakınları Kızılay'ın çadırında beklemeyi sürdürüyor.

Madendeki kurtarma çalışmalarında son dakika gelişmesi

Madendeki kurtarma çalışmalarında son dakika gelişmesi! Yola çıktı madene gidiyor...İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin kurtarılması çalışmalarına destek vermek üzere İSKİ'den teknik ekip ve 450 metre derinlikten görüntü aktarabilen "robot kamera" mobil aracı gönderdi.Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, su baskını dolayısıyla işçilerin maden ocağında mahsur kaldığı Karaman'a İSKİ'den teknik ekip gönderildiği belirtildi.Maden ocağında su tahliye çalışmalarına destek vermek üzere, yer altında 450 metre derinlikten görüntü aktarabilen "robot kamera" mobil aracının da bölgeye yollandığı aktarıldı.Açıklamada, 4 uzman personel ile maden ocağında kamerayla arama yapılacağı ve görüntüler mobil araçtan izlenerek arama kurtarma çalışmalarına destek verileceği bildirildi.

Karaman'ın Ermenek ilçesinde meydana gelen kaza sonucu madende mahsur kalan 18 işçinin kurtarılma çalışmaları aralıksız devam ediyor. Bölgedeki çalışmaları koordine eden Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan Ermenek'teki son durumu aktarmak için gazetecilerin karşısına çıktı.

NASIL BİR SONUÇLA KARŞILAŞACAĞIZ BİLMİYORUZ

Çalışmaların güvenlik ekiplerinin can güvenliği için yavaş ilerlediğini belirten Ulaştırma bakanı Lütfi yılmaz şöyle konuştu;

"İlerlemelerin biraz daha yavaş olacağını görebiliyorum. Nasıl bir sonuçla karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Arkadaşlarımız çamurla mücadele ediyorlar. Belki bir kaç metre sonra daha rahat ilerleme olabilir. Özellikle yer altında çalışan arkadaşlarımızın güvenliğini de göz önüne aldığımızda çalışmaların biraz yavaş ilerlemesi gerekiyor."

BU BİR DOĞAL AFET DEĞİL

Enerji Bakanı Taner Yıldız gazetecilerden birinin maden firmasının yaptığı açıklamayı sorması üzerine nbsp;"Kimse kusura bakmasın bu bir afet falan değil. Biz özellikle bir sel ve ya deprem felaketi gibi bir gelişme olduğunda bu doğal afettir deriz. Bu doğal afet değildir, burada kusur vardır. Bunun adli soruşturması yapılacaktır. Buraya doğal afet tanımlaması yapmak bu olayı geçiştirmektir. Biz şu anda işçi kardeşlerimizin çıkarılmasına odaklandık ama bu tür iddialar gelirse de bunların yanıtını veririz." dedi.

ERMENEK FACİASINDA 5.GÜN nbsp;

Karaman'ın Ermenek ilçesinde madende su baskını sonucu mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmaları 5. gününe girdi.Maden ocağında bozulan tahkimatların dışarı çıkarılarak yenilenmesi ve su tahliye çalışmaları devam ederken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan madene inerek çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Madenden çıkan Bakanlar, daha sonra alandaki çalışmaları takip etti.

KARAMAN'ın Ermenek İlçesi'ne bağlı Pamuklu Köyü yakınlarındaki Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi'ne ait kömür ocağında salı günü meydana gelen su baskınıyla yerin 350 metre altında mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmalarının 6'ncı gününde, işçilere ulaşmak için umut ışığı doğdu. nbsp;Kurtarma çalışmalarını günlerden bu yana izleyen basın mensupları ocağın girişine 50 metre uzaklıktan görüntü aldıkları yerden 300 metrelik uzaklıktaki alana gönderildi. Mahsur kalan işçilerin bulunduğu alanda da çevik kuvvet ekipleri önlemleri artırılırken jandarma maden ocağını etrafını çember şekilde sararak geniş önlem aldı. Bu gelişmelere işçilerin cesetlerine ulaşılıp her an çıkarılabileceği şeklinde yorumlandı.Ermenek İlçesi'nin kömür ocaklarının yoğun olduğu Güneyyurt Beldesi ile Pamuklu Köyü yakınlarındaki Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi'ne ait linyit kömürü ocağında yerin 350 metre derinliğinde çalışan 18 işçi salı günü saat 12.15'te yemek molası verirken dolan tonlarca su ile mahsur kaldı. nbsp;Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaptığı son açıklamada sondaj faaliyetlerinin devam ettiğini anlatırken,"Suyun çekilmesi ile alakalı aşağıya indikçe hem mesafenin arttığını hem de su üzerindeki basıncın da arttığını gördük. Bu bizim işimizi biraz zorlaştırdı. Su sevkiyatı da aynı şekilde dışarıya devam ediyor. Bizim 777'ler kodunda bir müddet daha çalışacağımız şu anda mühendisler tarafından teyit edildi. 20 metrelik bir su sütünü şeklinde daha suyun olduğunu görüyoruz. Daha işimiz var. Tahkimat ile alakalı çalışmalar da hızlandırıldı. Ama pasaların çekilmesi daha çok vaktimizi alıyor" dedi.Bu sabah maden ocağı etrafından hareketlilik ve güvenlik önlemleri artırıldı. Ocağın girişine 50 metre uzaklıktaki yüksek noktadan görüntü alan gazeteciler buradan uzaklaştırıldı. Güvenlik güçleri gazetecilerin 300 metre uzaklıktaki alanda görev yapabileceğini bildirdi.Mahsur kalan işçilerin yakınlarının bulunduğu alanda da çevik kuvvet ekipleri önlemlerini artırdı. Jandarma maden ocağını etrafını çember şekilde sararak geniş güvenlik önlemi aldı. nbsp;18 işçinin mahsur kaldığı maden ocağında bugün diğer günlere oranla daha hareketlilik yaşanıyor. Maden ocağı çevresinde güvenlik önlemleri artırıldı. Mahsur kalan işçilerin birinci derece yakınların güvenlik noktalarından geçirilip, içeri alınıyorMahsur kalan işçilerin birinci derece yakınların güvenlik noktalarından geçirilip, içeri alınıyor. Alana girecek ambulans ve diğer araçlar birinci kontrol noktasından geçerken, araçta bulunan kişilerin isimleri listeye ediliyor. İkinci ve üçüncü güvenlik kontrolu noktasında ise kimlik kontrolü yapılıp içeri alınıyor. Cumhuriyet Savcısı'nın da gece maden ocağına gelip incelemede bulunduğu öğrenildi.

OCAK ÇEVRESİNDE ÖNLEMLER ARTTIRILDI nbsp;


Ermenek'te 18 işçinin mahsur kaldığı maden ocağının çevresinde güvenlik önlemleri artırıldı. Mahsur kalan işçilerin birinci derece yakınların da çadırların bulunduğu bölgeye güvenlik noktalarından geçirilip alınıyor. Alana nbsp;girecek ambulans ve diğer araçlar birinci kontrol noktasından geçerken, araçta bulunan kişilerin isimleri listeye kaydediliyor. İkinci ve üçüncü güvenlik kontrolu noktasında ise kimlik kontrolü yapılıyor. Bu arada soruşturmayı yürüten Ermenek Cumhuriyet Savcısı da gece maden ocağına gelip incelemede bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...