Saatler ne zaman ileri alınacak? Saatler ileri aldın mı? İOS ve Andorid telefon ayarları!

Düzenleyen:
Saatler ne zaman ileri alınacak? Saatler ileri aldın mı? İOS ve Andorid telefon ayarları!

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Saatler ne zaman ileri alınacak? Saatler ileri aldın mı? İOS ve Andorid telefon ayarları! Milyonlar kişi bu gece yarısı saatlerini ileri alacak. Saatlerin ileri alınmasıyla beraber Tasarruf yaklaşık 1 milyar kilovatsaat olacak. Peki Saatler ne zaman ileri alınacak işte cevabı!

Saatler ne zaman ileri alınacak? Saatler ileri aldın mı? İOS ve Andorid telefon ayarları! Milyonlar kişi bu gece yarısı saatlerini ileri alacak. Saatlerin ileri alınmasıyla beraber Tasarruf yaklaşık 1 milyar kilovatsaat olacak. Peki Saatler ne zaman ileri alınacak işte cevabı!Saatler ne zaman ileri alınacak sorusunun cevabı Resmi Gazete'de yayımlandı. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla saatlerin değişikliğine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı yayımlandı. Buna göre, saatler 27 Mart Pazar günü (Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan gece) 03.00'ten itibaren bir saat ileri alınacak. Saatler 30 Ekim Pazar günü ise 04.00'ten itibaren bir saat geri alınacak. Türkiye'de, 1925'te çıkarılan Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun'a dayalı olarak uygulanan yaz saati uygulaması 27 Mart Pazar günü başlayacak. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 8 Kasım 2015 Pazar günü 04.00'dan itibaren 1 saat geri alınan saatler, 27 Mart Pazar günü 03.00'dan itibaren 1 saat ileri alınacak. Saat değişiminden beklenen fayda ve tasarruf yaz saati uygulamasında gerçekleşiyor. Bütün bu değişimler, AB'deki saat düzenlemesine birlikte yapılıyor. İlkbaharda başlayıp sonbaharın ortasında biten 7 aylık uygulama ile 800 milyon-1 milyar kilovatsaat arasında elektrik tasarrufu yapıldığı tahmin ediliyor. Bu tasarruf miktarı orta ölçekli bir hidroelektrik santralin yıllık üretimine karşılık geliyor.     

SAATLERİN İLERİ ALINMASIYLA MESAİ SAATLERİ DEĞİŞECEK
Saatlerin ileri alınmasıyla birlikte memurların mesai saatleri de değişecek. İstanbul Valiliği kış saati uygulamasıyla birlikte memurların mesai saatlerini 08.00-12.00 ile 12.30-16.30 olarak belirlemişti.
Yaz saati uygulamasıyla birlikte çalışma saatleri 28 Mart Pazartesi gününden itibaren yeniden 08.30-12.30 ile 13.00-17.00 arasında olacak.

MEMURLARIN ÇALIŞMA SAATLERİ DE DEĞİŞECEK
Gün ışığından sabahları daha az, öğleden sonra daha fazla yararlanmak ve elektrik tasarruf yapabilmek amacıyla geçilecek olan yaz saati uygulaması memurların mesai saatlerinde de değişime neden olacak.
Kış saati uygulamasıyla birlikte memurların mesai saatlerini 08.00-12.00 ile 12.30-16.30 olarak belirleyen İstanbul Valiliği, yaz saati uygulamasıyla birlikte çalışma saatlerini 08.30-12.00 ile 13.00-17.00 olarak düzenledi. 28 Mart Pazartesi gününden itibaren uygulamaya geçilecek olan yeni mesai saatleri kış saati uygulamasına kadar geçerli olacak.

Yaz saati uygulaması sebebiyle saatler bu gece 03.00’ten itibaren 1 saat ileri alınacak.
Yaz saati uygulaması, 30 Ekim Pazar günü sona erecek. Türkiye’de, ilk olarak 1925’te çıkarılan Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanunla, uygulanan yaz saati uygulamasına başlandı. Türkiye’de yaz saati uygulaması ilkbaharda başlıyor ve sonbaharın ortasında bitiyor. Türkiye pek çok dünya ülkesiyle beraber yaz saati uygulamasına geçiyor. Saatlerin 1 saat ileri alınmasıyla birlikte memurların mesai saatleri de değişecek. 26 Mart Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan gece 03.00'te saatler 1 saat ileri alınarak 04.00'e ayarlanacak. Uygulamanın amacı gün ışığından daha fazla yararlanmak. 26 Mart Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan gece 03.00'te saatler 1 saat ileri alınarak 04.00'e ayarlanacak. Yaz saati uygulaması, geçen yıl 25 Ekim’de sona ermesi gerekirken, 1 Kasım Genel Seçimleri nedeniyle 8 Kasım’a ertelenmişti. 8 Kasım’da başlayan ve yaklaşık 4,5 ay süren kış saati uygulaması, 27 Mart 2016 Pazar günü yaz saati uygulamasına geçilmesiyle beraber sona erecek. Kış saati uygulamasına ise 30 Ekim 2016 Pazar günü 04.00'ten itibaren bir saat geri alınarak geçilecek.

NAMAZ VAKİTLERİ DEĞİŞECEK Mİ?
Saatlerin ileri alınması ile birlikte namaz vakitleride değişecek. Şuan geçerli olan ezan saatlerinden bir saat ileri olarak değişecek. Örneğin 12:16  olan öğlen vakti ezanı 13:16 olarak değişecek.

SAATLERLE OYNAMA FİKRİ BENJAMIN FRANKLIN'DEN ÇIKTI
Günışığından daha çok faydalanmak için ortaya çıkan yaz/kış saati uygulaması fikri 1700'lü yıllara dayanıyor.
Benjamin Franklin, Amerika Birleşik Devletleri'nden Fransa'ya elçi olarak yollandığı sırada, Paris halkının mum israfını önlemesi ve gün ışığından daha çok yararlanması için The Journal of Paris adlı gazetede imzasız bir mektup yayımladı.

PANJURLU EVLERE EK VERGİ PAKETİ BİLE ÖNERMİŞTİ
Hatta daha sonra bu mektubundaki önerileri 1784 yılında Fransa hükümetine israfı önlemesi için yeni bir vergi paketi olarak önerdi. Panjurları vergilemek, mumları karneye bağlamak ve insanları gün doğumu sırasında kilise çanları ve top ateşiyle uyandırmak gibi öneriler içermekteydi. Sonradan ABD'ye döndüğünde saatlerin kışın geri alınması yazın da ileri alınmasıyla gün ışığından daha çok faydalanılacağını ispatlayarak bu işin mucidi olarak tarihe geçti.

İLK OLARAK ALMANYA'DA BAŞLADI

Gün ışığından daha çok faydalanmak için yaz/kış saati uygulamasına ilk geçen ülke 1916 yılında Almanya oldu. ABD'de ise ilk olarak 1918'de Başkan Woodrow Wilson tarafından yürürlüğe sokuldu.

iOS cihazlar için saat ayarı

Saatler ne zaman ileri alınacak? Saatler ileri aldın mı? İOS ve Andorid telefon ayarları!
Önce Ayarlar>Genel>Tarih ve Saat> bölümüne girin.
Saatler ne zaman ileri alınacak? Saatler ileri aldın mı? İOS ve Andorid telefon ayarları!Saatler ne zaman ileri alınacak? Saatler ileri aldın mı? İOS ve Andorid telefon ayarları!
Ardından "Otomatik Ayarla" özelliğini açın.
Saatler ne zaman ileri alınacak? Saatler ileri aldın mı? İOS ve Andorid telefon ayarları!
Android cihazlar için saat ayarı
Saatler ne zaman ileri alınacak? Saatler ileri aldın mı? İOS ve Andorid telefon ayarları!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...