Irak'ta insanlıktan ırak şeyler oluyor!..

A -
A +
23 -24 Mayıs günlerinde, Yeniyüzyıl Üniversitesi'nin ev sahipliğinde; Uluslararası Hukukçular Derneği, Orta Doğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği, Hukukçular Derneği, Başakşehir Belediyesi, Alvatan Tours ve Lale Organizasyon'un da destek ve katkı verdiği, Irak'la ilgili çok önemli bir uluslararası sempozyum yapıldı.
"Irak'ta İnsan Hakları ve Adalet" konulu sempozyumda, Irak; Ürdün, Katar, Mısır, Lübnan, Kuveyt, Suudi Arabistan, İrlanda, İsviçre ve ABD'den çok sayıda bilim adamı ve hukuk uzmanı katılarak bildiriler sundu. Giderek daha fazla kontrolden çıkan Irak'ta, fütursuzca çiğnenen insan hakları ve keyfi cezalandırmalar ile ardı arkası gelmeyen mezhep temelli çatışmalar, ülkeyi fiili bölünme safhasına getirmiş durumda. ABD askerleri çekilir çekilmez, Sünni politikacılara karşı dehşet verici bir tutum takınan Nuri El Maliki, tamamen İran'ın dümen suyunda, bir Şii diktatörlük kurmaya çalışıyor...
Ülkeden kaçarak canını zor kurtaran ve gıyabında iki kez idam cezasına çarptırılan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, yaptığı konuşmada, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, ilgili uluslararası kuruluşların; Irak'taki insan hakları ihlallerine karşı sessiz kalmasının bir facia ve insanlık ayıbı olduğunu dile getirdi. "Nerede BM, nerede insan hakları gözlemcileri, nerede uluslararası ceza mahkemesi, nerede uluslararası af teşkilatı?.." diye feryat eden Haşimi, dünya devletlerinin Irak'taki zulme seyirci kalmasının utanç verici bir durum olduğunu vurguladı. Maliki'nin Şii iktidarı yerleştirmek için, mezhepsel çatışmaları körüklediğine dikkat çeken Haşimi, bu politikanın ülkeyi bölünmeye götürmekten başka sonuç vermeyeceğini söyledi. Irak İnsan Hakları Derneği Başkanı Halid El İzzi de, 19 Nisan'da Kerkük'ün Havvice ilçesinde, gösteri yapan halkın üzerine ateş açan askerlerin, içlerinde çocukların da bulunduğu doksan bir kişiyi katlettiğini, 240'tan fazla kişiyi de yaraladığını hatırlattı. Ülkede buna benzer katliamların çok sık yaşandığını, ancak dünyanın bu zulme sessiz kaldığını belirterek, uluslararası müdahale olmadığı takdirde, neticenin tam bir felaket olacağını ifade etti...
Bildiri sunan bütün konuşmacılar, Irak'ta siyasi amaçlı baskılar ve insan hakları ihlalleri ile ilgili sayısız örnekler verdiler. Hukuki ve adil olmayan yargılamalarla insanların kolayca idama mahkûm edildiğini ve bu cezaların infaz edildiğini anlatan konuşmacılar, Irak'ta yapılan işkencelerin, ırza tecavüzlerin korkunç boyutlarda olduğuna dikkat çekerek, uluslararası hukuk kuruluşları ve ceza mahkemesinin neden bu insanlık suçlarına kayıtsız kaldığını sordular.
Katar'dan Prof. Muhammed El Ubaysi, Irak'ta Sünnilere karşı yürütülen etnik temizlik konusunda, çok çarpıcı bir konuşma yaptı. Aynı şekilde, Ebu Hanife Koleji'nden Abdulvahhab Ahmed El Samarrai, Irak'taki Sünni Sivil Toplum Kuruluşlarına yapılan baskılar konusunda, tüyler ürpertici olaylar anlattı. Şimdiye kadar en az yüz altmış Sünni camiine saldırı olmuş, halen bunların yüz yirmi tanesi harabe halinde ve ibadete kapalı. Zulüm sadece bununla da sınırlı değil. Şii vakıfları, ordu desteğinde Sünni camilerine ve malvarlığına el koyuyor!..
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.