İstanbul'un Fethi ve 3. Boğaz Köprüsü

A -
A +
Bugün "Feth-i mübîn"in 560. Sene-i devriyesi... Bu vesile ile cennetmekân Fatih Sultan Mehmed Han'ı, onun mübarek hocalarını, kahraman askerlerini ve İstanbul'un fethinde emeği geçen herkesi bir kere daha rahmetle ve minnetle yâd ediyoruz.
İstanbul bir dünya incisi... Bu güzide şehrin, maddi ve manevi kıymetinin ne kadar farkında olduğumuz, hayli tartışma götürür! Bugün Türkiye'de, her beş kişiden biri İstanbul'da yaşıyor. İstanbul'a günlük giriş-çıkış yapan nüfus, buna dâhil değil. Endişemiz o ki, İstanbul'a göç bu hızla devam ederse; yakın gelecekte, ülke nüfusunun en az dörtte biri buraya yığılacak. Böyle bir tablo, hem İstanbul için hem Türkiye için her bakımdan olumsuzluk getirir. Düzensiz göç, plansız şehirleşme, sağlıksız yaşam, sosyal ve ekonomik bakımdan serapa problem demektir. Halihazırda, İstanbul'daki binaların üçte ikisinin imar bakımından yasalara aykırı, fiziki görünüm ve dayanıklılık bakımından ciddi problemli olduğunu dikkate aldığımızda, bu meselenin büyüklüğü daha iyi anlaşılır. İşte bu yüzden, İstanbul'a daha fazla nüfus çekmek yerine, mümkünse bir miktar tersine göç yaşanması için tedbirler alınmalı.
İstanbul'a yapılması zaruri olmayan yatırımlar, diğer vilayetlere kaydırılmalı; bunun gerçekleşmesi için uygun teşvikler sağlanmalıdır. Her şey İstanbul'a yapılırsa, İzmir; Bursa, Adana, Mersin, Konya, Urfa, Diyarbakır, Gaziantep gibi şehirler yeterince büyüyüp gelişemez. İstanbul bir dünya kenti... Ama başka şehirlerimiz de benzer sıfatlara hak kazanmalıdır. İstanbul orta vadede dünya finans merkezlerinden biri olacak. Ayrıca İstanbul'un 2020 olimpiyatlarına ev sahipliği yapması yüksek ihtimal. Yani İstanbul'u daha da büyütecek pek çok unsur var. Mesela yeni yapılacak büyük havalimanı, İstanbul'u kıtalar arası bir ana kavşak noktası haline getirecek... Halen Türkiye'nin ekonomik faaliyetleri kahir ekseriyetle İstanbul merkezli... Lakin mevcut yapının sağlıklı olmadığını söylemek için, uzman olmaya hiç gerek yok. Kalkınmada bölgeler arası dengesizlik, en önemli meselelerimizden biri!..
Bugün temeli atılacak 3. Boğaz Köprüsü, İstanbul'a çok şey katacak, ama o derece de yükünü arttıracaktır! 2.5 yılda tamamlanacak bu 4.5 milyarlık dev projenin temeli, çok anlamlı bir günde atılıyor. İstanbul'un şanına yakışır bir durum.  Ekim ayı sonunda, hizmete girecek birinci tüp geçit ve iki sene sonra tamamlanacak olan ikinci tüp geçitle birlikte; Asya ve Avrupa kıtaları, denizin üstünden üç ve denizin altından iki olmak üzere, tam beş yerden kelepçelenmiş olacak...
Bu, fiziki ve siyasi coğrafya bakımından muhteşem bir durum ve Türk milleti için de büyük iftihar vesilesi... Bu devasa projelerin tamamlanmasıyla, İstanbul'un transit trafik akışı rahatlayacak. Ama şehir içi trafiğin rahatlaması için, gelişmiş metropollerdekine benzer bir metro sisteminin hizmete girmesi şart. Yetkililerin beyanına göre, 2023 itibariyle metro projesi de tamamlanmış olacak. Ancak görünen o ki, 2023 tarihine kadar, İstanbul'un trafiği bize çile çektirmeye devam edecek! Öyle ki, bu güzelim şehri, sırf trafik problemi yüzünden terk eden ve etmek isteyenler var! Rantı yüksek diye, İstanbul'un yükü daha da arttırılmamalı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.