Anketlerle seçim kazanılmaz...

A -
A +
Hükümeti ve özellikle Başbakan Erdoğan'ı köşeye sıkıştırma gayretindeki kesimler, dört bir koldan hücuma geçmiş vaziyette... Esas cephe saldırıları, gayrimeşru yollardan devşirilen şantaj kasetleri eşliğinde, yolsuzluk iddiaları üzerinden yapılıyor. Diğer taraftan, uzunca bir zamandan beri seslendirilen "otoriterleşme" ithamları; hükümetin, devlet içinde kurgulanmış 'paralel yapının' kalkışmasına karşı, aldığı son tedbirler üzerine, daha bir organize biçimde piyasaya sürülüyor. Bu baptan olarak öteden beri Türkiye hakkında, Batılı muhtelif kuruluşların yayınladıkları raporlara sarılıyorlar. Bugünlerde de "Özgürlük ölçüm organı" diye takdim edilen, Merkezi Washington'daki Freedom House (Özgürlük Evi) isimli düşünce kuruluşunun, ülkemize dair raporuna bolca atıf yapılıyor: (Democracy in Crisis: Corruption, Media and Power in Turkey-Krizdeki Demokrasi: Türkiyede Yolsuzluk, Medya ve İktidar) Zamanlama manidar demeyeceğim, ama raporun başlığına bakınca her şey anlaşılıyor zaten. Yeme de yanında yat!..
Bu arada, genel olarak Batı medyasındaki salvoların artık kanıksandığını da belirtelim. Malum kesimin AB çevrelerinden kotarmak istediği siyasi destek gelmedi. Üstelik Başbakan'ın Belçika ve Almanya, Fransa Devlet Başkanının Ankara, Cumhurbaşkanı Sayın Gül'ün İtalya ziyaretleriyle, tam tersine bir hava esince fena halde bozuldular. Tek çareleri kaldı: Seçimler öncesinde anket sonuçlarını çarpıtarak, hatta daha da ileri gidip düzmece kamuoyu araştırmalarıyla zihin bulandırarak, iktidar partisini sarsmaya çalışmak... Sandığa elli küsur gün kaldı. 30 Mart'a kadar, besbelli her gün yeni ve tartışmalı anketler gündeme sokulacak. Böylece vatandaşın zihnini çelme seansları uygulanacak. Bunlar nafile çabalar elbette. Vatandaş şimdiye kadar medya haberleri ve anket sonuçlarına göre tavır belirlemedi. Lakin rakamların tartışıldığı bir ülke olduğumuz da unutulmamalı.
AK Parti'nin 2002 Kasım'ından beri aldığı, tartışmasız zaferler üzerinde bile mugalata yapmaktan kaçınmayan iflah olmaz muhalif kesim, kurtlarını döksün bakalım. 30 Mart akşamı herkesin saçları kesilir ve önüne dökülür. Bu arada muhalefet partilerine ve adaylarına mükerrer bir hatırlatma: Anketlerle seçim ka-za-nı-la-maaaz!  Bütün anketlerde AK Parti açık ara birinci. 30 Mart için de beklentiler bu noktada. İşte son günlerde yapılmış olan farklı araştırmaların sonucu:
GENAR: AK Parti % 49, CHP % 26,5, MHP %13,5
KONDA: AK Parti % 47,7, CHP %28,2, MHP %14,4
SONAR: AK Parti % 42,3, CHP %29,8, MHP %18,7
KONSENSUS: AK Parti % 41, CHP% 29,5, MHP %15,4
CİHAN: AK Parti % 36,4, CHP % 28.8, MHP % 20,5.
Her beş kuruluşun anketinde, BDP yüzde 5 ile 7 arasında bir oy alıyor görünüyor. AG Başkanı Adil Gür, BDP'nin bu seçimlerde barajı aşabileceğini ileri sürüyor. Şimdi bir de 2009 Mahalli Seçimlerin sonuçlarını hatırlayalım: AK Parti % 38.8, CHP % 23,1, MHP % 16,1, BDP'nin o günkü karşılığı olan DTP %5,7.
Evet, bu rakamları bir süreliğine göz önünde bulundurmakta fayda var. Ama vatandaşın çok ince kararlar verdiğini de unutmamak kaydıyla...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.