Esenler Şehir Düşünce Merkezi...

A -
A +
Önceki gün, Esenler Belediye Başkanlığı tarafından 2. Şehir Yazarları ve Akademisyenleri toplantısı düzenlendi. Başbakan Erdoğan'ın da iştirak ettiği ve şehir kavramının daha ziyade insani ve fikri yönünü öne çıkaran bir konuşma yaptığı toplantı, geleceğe dönük olarak beni hakikaten ümitlendirdi... Öncelikle, sahasında bir ilke imza atarak, Esenler Şehir Düşünce Merkezini hayata geçirdiği için, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu'yu tebrik edelim! Göksu'nun ifadesiyle, literatürümüzde "ŞEHİR" ile ilgili bir ilmi terminolojinin dahi vücuda gelmemiş olduğu vasatta, şehre dair kalıcı düşünceler ve çözümler üretmek için, böyle bir merkezin kurulmuş olması çok sevindirici. Diğer şehirlerimize de örnek olmasını temenni ederim... Toplantının başında yapılan beyin fırtınasında, şehir ve şehrin kültürel ve sosyal boyutuna dair; çok sayıda kıymetli zevat görüşlerini dile getirdi. Şehirlerin maddi ve manevi unsurlarıyla ilgili dikkat çekici fikirler serdedildi.
Ama ben asıl toplantının ikinci kısmında yapılan konuşmalardan bir nebze bahsetmek istiyorum. Esenler Şehir Düşünce Merkezi Bilim Kurulu Başkanı Prof. Mazhar Bağlı, şehir ve şehir hayatının tefekkür yönünü işleyen derinlikli bir konuşma yaptı. Prof. Bağlı, Hacı Bayram-ı Veli hazretlerinin, herhalde şehir üzerine yazılmış en muhteşem şiirlerden biri olan mısralarını hitabının merkezine oturttu. Ve medeniyetimizdeki şehir mefhumunu, İslâm Dünyasının göz bebekleri olan sembol şehirlerin özelliğini, bu arada İstanbul'da baskın tecelli eden (Câmi') İsm-i Şerifinin bir eseri olarak, İstanbul'un câmileriyle temayüz etmesi ve iki kıtayı cem eden, toprakla suyu buluşturan (Toprakla su yalnız onda ermiş visâle/Ve kavuşmuş rüyalar onda, onda misâle... NFK) şehir mahiyetinde tezahür etmesini mükemmel anlattı.
Cemil Meriç'in kızı Prof. Ümit Meriç, esasen gündem dışı ve fakat çok hasbî ve samimi bir konuşma yaptı. Zaten sözlerinin başında, konuşmasının Başbakan Erdoğan'a dair olacağını ifade etti. Özetle dedi ki: (Benim inandığım değerlere sahip çıktığı ve yücelttiği için Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı seviyorum ve sayıyorum...) Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Şehir Düşünce Merkezini niçin kurduklarını ve neler yaptıklarını dile getirdi. Temel maksatlarının bilgiyi ve hikmeti aramak olduğunu ifade eden Göksu, esasen bilgiden de öteye hikmeti aradıklarını seslendirdi. Zira bilgi daha ziyade dünü ve bugünü konu alır, hikmet ise geleceğe dair tasavvurumuzu şekillendirir... Kent meselelerine yaklaşırken, geleneğin birikimi ile gelecek arasında sağlam bir bağ kurmak, bugüne değin üretilen bütün değer ve birikimlere ön yargılı yaklaşmadan var olanı bir olgu olarak görüp bu müktesebattan istifade ederek üretimde bulunmak... İşte Şehir Düşünce Merkezi'nin üzerine inşa edildiği genel maksat bu.
Bugüne kadar, modernite ve mimari; göç ve kentleşme, kent estetiği, kent ve aidiyet; insan ve mekân, kent kültürü, kentsel dönüşüm gibi konularda önemli atölye çalışmaları yapmışlar... Başbakan'ın yaptığı çok önemli konuşmayı tahlil için, ayrı bir yazı gerekiyor!..
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.