Bu yumruğa hangi mesajlar sarılı?..

A -
A +
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na yapılan yumruklu saldırı ile ilgili tahkikat, bazı siyasilerin beyanları yüzünden, esas mecrasından sapabilir!..

Ülkemizde daha önce vukua gelmiş bazı esrarengiz olayların (Hadi konuyu daraltalım), siyasilere yapılan silahlı ve silahsız saldırıların; sebep ve kaynağının üzerindeki kalın örtülerin, niçin bir türlü kaldırılamadığını hiç düşündünüz mü? Şüphesiz bu konuda pek çok şey ileri sürülebilir... Ancak en önemli sebep, galiba doğru bir tahkikat için zemin ve fırsat bulamamak! Belki de rahatlıkla gün ışığına çıkarılabilecek pek çok hadisenin mahiyeti, yapılan acayip tezviratlar, saptırmalar ve peş peşe tedavüle sokulan komplo teorileri yüzünden, daha beter karanlığa gömülüyor. İki gün önce Parlamento çatısı altında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan yumruklu saldırı olayının da böyle bir sonuçla bitmesinden endişe ederim.
Saldırının cereyan ettiği saniyelerde rasyonel davranış yerine, öfke ve heyecanla hareket eden CHP'liler, daha sonraki açıklamalarında da, olayı aydınlatmaya yarayacak yaklaşımdan ziyade, zihinleri karıştırabilecek şeyler söylediler. Saldırganın etkisiz hâle getirilmesi, olay yerindeki güvenlik görevlilerinin işidir. Ama ekranlardan izlediğiniz gibi, kalabalık saldırganı linç etmek için arbedeye dâhil oldu... Keza olaydan sonra konuşan birçok siyasetçi, daha ziyade Meclis'teki güvenlik zaafının üzerinde durdu. Oysa esas mesele, saldırının niçin yapılmış olduğu ve arkasında birilerinin olup olmadığı noktasıydı. Gereksiz ya da zamansız konuları işin içine katarak, esasın kaçırılmasına fırsat vermek mantıklı bir davranış olamaz.
Olaydan bir gün sonra CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in basına yaptığı açıklamaya baktığımızda, benzer şekilde özensizlik ve çelişen ifadeler görüyoruz.  Gürsel Tekin diyor ki: "Bunun ciddi bir provokasyon olabileceği ihtimali çok yüksektir. Bu aynı zamanda planlanmış stratejik bir olaydır..." Saldırının provokasyon olduğu zaten belli... Ama "Planmış stratejik bir olaydır..." dediğinizde, bunun bilgi ve belgesini de ortaya koymanız gerekir. Saldırganla ilgili bazı bilgiler kısa zamanda ortaya çıktı. Âdeta suç makinesi! Elliden fazla sabıka kaydı var. Dikkat çekici bir nokta, adli kontrol yükümlülüğüne uymadığı halde, şimdiye kadar hakkında gerekli yakalama emrinin çıkarılmamış olması. Buradan bir şey çıkar mı çıkmaz mı, zaman gösterecek. Bunun dışında, saldırganın bu hareketinin bireysel olup olmadığı, değilse saldırganın kim veya kimler tarafından azmettirildiğinin tespiti doğru ve ciddi bir tahkikatla mümkün olabilir. Bunun için emniyet ve yargı mercilerine gerekli zamanı tanımak lazım.
Peşinen yapılan suçlamalar, temelsiz ithamlar bu olayın aydınlatılmasına hiçbir şekilde yardım etmez. Şayet CHP veya başka bir parti, bu olayı siyaseten köpürtmek isterse, daha önceki saldırılar gibi bu da gölgede kalır ve esas sebebi öğrenilemez. Buna fırsat verilmemelidir. Yapılacak şey, adli makamların işini yapmasına fırsat vermek ve meseleyi normal şekilde takip etmektir. Bunun dışındaki her tutum ve davranış, yeni ve lüzumsuz tartışmalara yol açar. Hiç kimse buna meydan vermemelidir. Netice: Bu yumrukla verilmek istenen mesajın, gerçekten ne olduğunu bilmek hakkımızdır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.